De nou, el càncer i l’atzar

La notícia no és nova, però si vas una mica despistat pot semblar-ho. Un estudi de fa pocs dies afirma que dos terços de les mutacions que acaben causant un càncer són degudes a l’atzar. Dic que no és nou perquè fa un parell d’anys ja va sortir un altre article en aquest sentit que va generar un cert rebombori, especialment entre el públic general i els comentaristes de tertúlies. Ara, de nou, resulta interessant llegir els comentaris dels lectors sobre aquesta notícia. Sobretot per com confirmen la dificultat que mostrem els humans per acceptar que la mala sort existeix i que no tot té un motiu.

Des del punt de vista científic, no resulta gaire sorprenent. Que l’atzar forma part de la vida és una evidència i fins i tot es pot quantificar en alguns aspectes. En el cas de les mutacions el problema era senzill d’entendre. El nostre DNA és una cadena de tres mil dos-cents milions de nucleòtids units un rere l’altre. No és una única cadena, ja que està repartida en cromosomes, però la xifra no varia per això. El tema és que cada vegada que una cèl·lula es divideix ha de copiar amb precisió aquesta seqüència nucleòtid a nucleòtid, seguint un mecanisme bioquímic que anem coneixent cada vegada millor.

Si algú creu que es poden copiar tres mil dos-cents milions de molècules sense cometre cap error és que no coneix com funciona la química, els enzims, les cèl·lules i la realitat en general. Per descomptat que el sistema comet errors! Malgrat ser extraordinàriament eficient i disposar de mecanismes de verificació i de reparació, un error o altre s’acaba colant. Ah! I tenim milions de cèl·lules, de manera que errors de copia en el nostre genoma (això és: mutacions) els tenim repartits per tot el cos. No en tingueu cap dubte.

El que calia mesurar (ja ho sabeu, la ciència no es basa en opinar sinó en mesurar per verificar les coses) era quantes mutacions s’acumulen cada vegada i, d’aquestes, quantes  poden causar càncer. D’altra banda, també sabem que hi ha condicions ambientals que poden generar mutacions i càncer. Coses com el tabac, prendre el Sol, o exposar-se a radioactivitat generen danys directes al DNA i per tant causa mutacions. I finalment, podem heretar les mutacions que causen càncer en els casos de famílies que pateixen algun tipus de càncer hereditari.

El que ara han fet és calcular percentatges i han trobat que el tema es reparteix 66% per l’atzar, 29% per factors ambientals i un 5 % per causes heretades. Això són xifres generals ja que cada tipus de càncer és diferent, però els detalls són poc importants. La clau és que semblaria que la prevenció i fer vida sana no podria evitar dos de cada tres casos de càncer. També ho podem dir al revés: La prevenció i la vida sana pot evitar un de cada tres càncers. Són quasi cinc milions de casos que es podrien evitar cada any!

El problema és la dificultat per acceptar que les coses passin per atzar. Hi ha qui recorda que amb les mutacions no n’hi ha prou per patir un càncer. És cert. Les mutacions són un factor necessari, però no suficient. Això pot fer variar les xifres, però no farà desaparèixer els errors al DNA causats per l’atzar. També hi ha qui creu que el que passa no és per atzar sinó que simplement no en coneixem la causa. De nou, és possible que hi hagi factors ambientals, encara desconeguts, que modifiquin les proporcions, però les mutacions generades per l’atzar durant la copia del DNA seguirà sense desaparèixer. Per molt que juguem amb les paraules i filosofem sobre el concepte d’atzar, la realitat no canviarà.

Podem discutir les xifres i millorar les estimacions que han fet, per descomptat. Però que la cèl·lula no és una màquina perfecta lliure d’errors i que algunes mutacions que condueixin al càncer (i a altres malalties, és clar) apareixen pels inevitables errors en el funcionament de la maquinaria molecular de la cèl·lula és un fet que no podrem canviar, per molt que ens desagradi que les coses passin “perquè sí”.

8 comentaris

 • enric

  30/03/2017 11:32

  la senyora Polimerasa, qui la va crear ? Qui la va crear defectuosa? Saps molt bé que per cada article dient que no se sap el origen del cancer o que es degut al atzar, apareix un altre article que respon que es coneixen molt bé els agents cancerigens, i resulta que son els tecnócrates, no tecnics, els que financien els articles que diuen que no se sap el origen del cancer i son els ecologistes els que financien els articles que diuen que es coneixen milers de agents cancerigens.

 • Pons

  29/03/2017 10:29

  Hauríem de tenir un cos de backup per tal de poder-lo activar quan el primer falli perquè li apareix una càncer o quelcom així.

 • Daniel Closa

  28/03/2017 21:40

  enric. De fet, qui ho copia no és un dissenyador intel·ligent ni l’atzar. Es un enzim anomenat DNA polimerasa, que la pobre comet errors. I aquests tecnòcrates (de fet serien tècnics i no tecnòcrates) s’han pres la molèstia de mesurar la seva eficàcia. Tu afirmes que son causats per agents cancerígens? Doncs bé. Si disposes de dades millors o més fiables, els hi haurem de fer cas.

  Jordi Domènech: Doncs no se que dir-te. La radioactivitat natural no és evitable, però en general té una incidència molt petita (excepte si vius en indrets amb molt radó o prop de mines d’urani). Els sistemes de reparació naturals de la cèl·lula haurien de mantenir el nivell de danys causats per la radiacions naturals sota mínims. Però això són especulacions meves. No fico pas la mà al foc.

 • Jordi Domènech

  28/03/2017 19:38

  El que no veig clar és si aquest 29% de factors ambientals, inclou també els inevitables.
  Si una mutació que acaba en càncer va ser causada la radioactivitat natural, es pot dir que ha estat l’atzar, però també que és un factor ambiental.

 • enric

  28/03/2017 18:00

  No ho pot copiar bé ni un dissenyador intelligent ni el atzar. Tampoc es un problema de copiar bé o no. Els llibres de Aristotil tenen millions de paraules i tot i així han estan ben copiats a la Edat Mitjana. Es un altre cosa, la majoria dels cancers son causats per productes quimics cancerigens, el atzar intervé per desencadenar o no el cancer. Els tecnocrates sempre treuen articles suposadament cientifics que diuen que la culpa de la epidemia de cancer que patim avui en dia es ” del atzar” que copia malament ADNes. Es fals. la majoria del cancers actuals son causats per agents cancerigens.

 • Daniel Closa

  28/03/2017 16:53

  Carquinyol: El gran dissenyador feia servir instruccions d’un catàleg d’ikea, i al final li van sobrar unes poques peces…

  Jordi: No donis idees, que segur que algú les aprofita i algú altre se les empassa.

 • Jordi

  28/03/2017 13:55

  Ara sortirà un llibre d’aliments que eviten les errades de replicació del DNA i un altre sobre extractes naturals que modifiquen l’atzar…

 • Carquinyol

  28/03/2017 7:51

  I els del disseny intel·ligent que n’opinen d’això? Ara resultarà que el dissenyador de tot un univers no pot dissenyar una màquina que copiï tres mil dos-cents milions de molècules de no res sense equivocar-se ? ai ai ai…

  :P