Meningitis

Meningitis. Una paraula que cap pare voldria sentir. Aquesta vegada ha sortit a les notícies per causa de la mort d’una nena que no estava vacunada. Una combinació que ja hem vist en altres ocasions. Com que ignoro el motiu de la falta de vacunació, encara no crec que sigui el moment per opinar sobre el tema. Hi ha ocasions en que, tot i voler, no es pot vacunar algú. A més, del tema del moviment antivacunes…, és que es fa tan pesat insistir una vegada i altra en els mateixos raonaments que, a més, no és volen escoltar.

Però aquesta vegada hi ha inquietud pel tema de la manca de disponibilitat de la vacuna a les farmàcies. Es parla de llistes d’espera, del preu de la vacuna…. i tot plegat resulta una mica confós perquè s’estan barrejant dues coses diferents.

Comencem pel principi. La meningitis és, ras i curt, una inflamació de les meninges, les membranes que envolten el cervell. Les causes d’aquesta inflamació poden ser diverses, de manera que hi ha diferents tipus de meningitis amb pronòstics diferents. Moltes són causades per virus, concretament per enterovirus. Encara que parlar de virus sempre dóna mal rotllo, aquestes meningitis solen ser les menys greus.

Altra cosa són les meningitis bacterianes. En aquest cas, el causant és un bacteri anomenat Neisseria meningitidis, que col·loquialment s’anomena “meningococ” (“Coc”, perquè és rodó i “meningo” perquè causa meningitis). El que passa és que d’aquest bacteri també hi ha soques diferents. Les han classificat amb lletres, de manera que tenim el meningococ A, el B, el C, el W i el Y. Les soques tenen diferent importància segons la regió del planeta, però per aquí les més freqüents son la B i la C.

Si la meningitis està causada per bacteris, la cosa ja és més greu. El bacteri no només afecta al cervell sinó que es pot escampar per la resta del cos i causar una sèpsia. En principi s’hauria de poder tractar amb antibiòtics, però és un procés que pot anar molt ràpid, de manera que de vegades l’antibiòtic no té temps d’actuar. Parlem d’un procés que pot causar la mort en poques hores.

Per sort hi ha la vacuna. O, millor dit, les vacunes, perquè en cal una de diferent per cada tipus de soca. I aquí comença l’embolic. La vacuna que està en el calendari de vacunacions està dirigida contra el tipus C (però no contra el B). Abans els dos tipus es presentaven amb freqüència similar, però des que es vacuna contra la C, la seva incidència va disminuint. Ara la meningitis tipus B és la més freqüent. No és que hi hagi més casos de B, simplement n’hi ha menys de la C.

La pregunta és, com és que no es vacuna contra la meningitis B? Doncs perquè la vacuna funciona, però no tan bé com s’esperava. No hi ha cap vacuna que funcioni al 100%, però sembla que la vacuna contra la forma B només protegeix al voltant del 83%. Tot i que n’esperaven més, no està malament i, de fet, l’associació espanyola de pediatria sí que aconsella vacunar, però per algun motiu es va decidir no incloure-la al calendari vacunal excepte en alguns grups de risc. De manera que ara et pots vacunar si vols, però te l’has de comprar tu. I com que molta gent la vol, resulta que a les farmàcies no n’hi ha prou. De fet, el fabricant no dóna l’abast a produir-ne.

El tema és motiu de discussió científica i tècnica. A partir de quin nivell de protecció donem per bona una vacuna? Triem el que triem hi haurà qui s’emprenyarà. Alguns diran que es vacuna massa per fer guanyar diners a les farmacèutiques. Altres diran que es vacuna poc per estalviar diners al ministeri. Les decisions de costos, grups de risc i beneficis, mai són senzilles.

En tot cas, cal tenir present que tot això només fa referència a la vacuna contra el meningococ B. Pel que fa al meningococ C, aquesta està inclosa en el programa de vacunacions i no hi ha problemes per vacunar als nens, de manera que no cal esverar-se per aquesta banda. El nombre de casos es manté en els nivells habituals i no hi ha cap epidèmia ni res de semblant. Si la nena que ha mort hagués estat vacunada seguin el calendari oficial, probablement no hauria tingut la malaltia. I si l’hi haguessin comprat la vacuna a la farmàcia contra la forma B, doncs no li hauria servit de res, ja que ella ha patit una infecció per la forma C del bacteri.

4 comentaris

 • Arnau Fargas i Busquets

  08/04/2017 20:00

  L’eficàcia de la vacuna contra la meningitis meningocòcica B a Gran Bretanya és del 80% però a l’Estat espanyol crec que és del 70%.

 • Daniel Closa

  06/04/2017 23:27

  Carquinyol. Doncs mira. En Micaquet ja el tens protegit conra aquestes coses.

  enric: Uix. Sí. La vírica és la més freqüent i la bacteriana és la més greu, però n’hi ha per altres causes. De fet, com que és un procés inflamatori, pot estar desencadenat per molts factors.

 • enric

  06/04/2017 19:11

  Hi ha la meningitis virica pero també la bacteriana i la causada per fongs, i son causa de malts de caps forts perque es tornen fácilment infeccions croniques que no resolen ni els antibiotics ni els antiinflamatoris, la gent tindria que netejar millor les caves a on es crian la majoria dels fongs que causan la meningitis fungica.

 • Carquinyol

  06/04/2017 7:47

  Justament demà tinc hora per vacunar a en Micaquet de la meningitis B. Jo, per sort, no vaig tenir masses problemes per aconseguir la vacuna. I, la veritat, millor un 83% que el 0% de no posar-la.