I al tercer dia…

Aquests dies de Setmana Santa ha ressorgit una curiositat que cada any s’esmenta amb una mica de sorpresa o, segons qui ho comenti, sornegueria. Segons la tradició, el divendres sant es recorda el dia en que jesús va morir a la creu, i diumenge de resurrecció és la gran festa per celebrar el retorn d’entre els morts. El problema és la frase, esmentada sovint, que afirma que “al tercer dia va ressuscitar”. Estrany, ja que entre si mors divendres i ressuscites diumenge,… no han passat tres dies. N’hi ha un de divendres a dissabte i un altre de dissabte a diumenge. Això no fa tres!

Confesso que moltes vegades m’ho havia preguntat, però mai no hi havia parat gaire atenció. A més, quan busques una mica sobre el tema, de seguides topes amb explicacions cada vegada més embolicades que recorren a explicacions místiques, a interpretacions de què vol dir un dia, a especulacions sobre les hores exactes de la mort i la resurrecció o a maneres correctes d’interpretar les traduccions dels textos antics. Tot plegat molt estrany.

Però les coses de vegades poden ser més simples i no cal buscar-li tres peus al gat. Un problema que tenim els que ens agrada massa la ciència és que volem aplicar la manera de pensar cartesiana a tot, i de vegades no toca. I és que no sempre ens hem de posar a sumar i restar per veure si encaixen les dades amb precisió ja que en ocasions cal interpretar de manera correcte els diferents tipus de nombres que tenim entre mans. Potser només es tracti de no confondre nombres cardinals amb nombres ordinals.

Els nombres cardinals indiquen quantitats i són els que fem servir habitualment per mesurar coses; el dos, el vint, el quinze mil… En canvi, els ordinals només indiquen l’ordre. El primer, el segon, el tercer… Amb aquests no s’apliquen les operacions matemàtiques que faríem servir amb els cardinals, de manera que si es diu que al tercer dia va ressuscitar, no cal contar si hi ha tres dies entre mig. Només és una seqüencia temporal. Al primer dia va morir (divendres), al segon no va passar gran cosa (dissabte) i al tercer dia va ressuscitar (diumenge).

No se si en teologia hi ha explicacions més sofisticades o que encaixin millor amb la tradició i la interpretació bíblica, però diria que la simple confusió entre nombres ordinals i cardinals serveix per entendre que no es pot ser massa primmirat. Es cert que en algun altre part de la Bíblia sí que parla de tres dies i tres nits. Això pot fer anar de bòlit alguns raonaments, però l’explicació més senzilla deu ser que qui ho va escriure potser era sant però no tenia clara la diferencia entre ordinals i cardinals i es va fer un embolic.

Per cert, els tipus de nombres no s’acaben amb els ordinals i els cardinals. També hi ha els partitius (un quart, dos terços, un centenar…), els col·lectius (una dotzena, un quinquenni,…) i els multiplicadors (triple, quàdruple,…). Cada tipus té les seves regles en una curiosa combinació de llengua i matemàtiques.

6 comentaris

 • Daniel Closa

  19/04/2017 22:38

  Carquinyol. Home, quan cal miracle, cal miracle. Però si no fa falta i ho podem entendre només amb un bon ús dels nombres, ens ho podem estalviar.
  Jordi Domènech: Vols dir? Viuria a dues pedres millars, però només a una milla. En tot cas, tornem al principi: cal establir clarament de quina manera fem servir els nombres i, una vegada posats d’acord, deixen d’haver-hi malentesos.

  Pons: Noi. Això ja no depèn de les matemàtiques. Queda en un altre camp.

  enric: És curiós la simbologia que es busca en els nombres. De vegades encertada, però sovint molt agafada amb pinces.

  Sergi: Realment un dels problemes més freqüents (i no només amb la Bíblia) és llegir textos antics limitant-se a les paraules i sense tenir present la mentalitat del moment en que es va escriure. Hi ha coses que cal agafar al peu de la lletra i altres que no. La saviesa deu ser saber distingir quines són en cada cas.
  Bona Pasqua!

 • Sergi d’Assís

  19/04/2017 20:04

  Certament els números són molt simbòlics, com ho són molts relats bíblics. Quan els llegeixo, penso que a vegades se’ns escapen moltes coses perquè estan escrits amb una mentalitat i des d’una cultura molt diferent. I a vegades és important anar als textos originals. Avui mateix he trobat la traducció d’un text bíblic al català que no em sembla molt adequada, perquè pressuposa coses que el text grec no diu. A vegades millor que no ens agafem algunes coses massa al peu de la lletra… Bona Pasqua!

 • enric

  19/04/2017 17:00

  aixó vé de la tradició pitagórica de voler veure en els numeros alguna cosa més que només numeros, voler que tinguin un significat cosmic, i el tres en té molts, a més hi ha la tradició de la cabala juea que també vol trobar significats mistics als numeros.

 • Pons

  19/04/2017 10:35

  Molt bé, ara que tenim clar lo dels nombres explica això de com es ressuscita :P

 • Jordi Domènech i Arnau

  19/04/2017 10:28

  En època romana, imaginam que a la porta de la muralla de Barcino que duia a Tarraco per la Via Augusta hi hagués una pedra miliaria —ua fita quilomètrica en termes actuals—, i que el meu destí fos una vil·la, situada just a la següent pedra miliaria, hagués dit que la distància era de dues milles. Per cert, la VIa Augusta no passava per l’actual cia Augusta, la pedra hagués estat més aviat per on ara hi ha el mercat de Sant Antoni.
  I no és una cosa tan estranya: Actualment, la fita de la sortida estaria retolada «zero» i la següent «un», però en no tenir el concepte de zero, en aquells temps la primera es retolava —o anomenava, que no sé si realment ho escrivien— «I» i la segona «II», força lògic.
  En aquestes circumstàncies de dir que vivia a la milla 2, a dir que la distància era dues milles no és tan estrany. Suposo que en temps —fites de calendari— el raonament era similar.
  Encara ens queda l’expressió «d’aquí a quinze dies» quan realment volem dir dues setmanes, o sigui catorze dies.

 • Carquinyol

  19/04/2017 7:57

  A veure, si ja tens fe en que va resucitar doncs mira, que diguin que ha passat tres dies i van passar dos bé… un altre miracle ! ;)