Bròquil, bròcoli, romanesco i matemàtiques

La veritat és que no en sabia el nom, romanesco, però quan el veia al mercat no podia deixar de fixar-m’hi. Un exemple fantàstic de creuament entre les matemàtiques i la botànica. Una hortalissa que mostrava de manera espectacular el concepte d’estructura fractal i d’espirals de Fibonacci. En realitat ja li va això de creuar coses ja que el romanesco és el resultat de creuar dues varietats d’hortalisses. El bròquil i el bròcoli.

Tot plegat són diferents varietats de la mateixa espècie vegetal, la Brassica oleracea. I no són les úniques. La col, la coliflor, el bròquil, el bròcoli, les cols de Brussel·les, la col llombarda i unes quantes més són varietats de la mateixa planta obtingudes a base d’anar seleccionant característiques diferents. En el cas del bròquil, la coliflor i el bròcoli el que es buscava era aconseguir flors ben nutritives. Entre la coliflor i el bròquil la diferència és sobretot el color. Per això també s’anomenen “bròquil blanc” i “bròquil verd”. La inflorescència, això és, el conjunt de flors que estan agrupades formant l’estructura característica, és molt densa. En canvi en el bròcoli, aquesta inflorescència és menys compacta.

El cas és que si es mira atentament l’estructura d’una coliflor o d’un bròquil, ja s’intueix que està formada per grups més o menys organitzats. Son grumolls de flors fets de grumolls més petits, que alhora estan fets per grumollets. Però l’estructura general costa de veure. En canvi, en el cas del romanesco, el que costa és deixar de mirar-ho. Les estructures fetes per estructures que alhora estan fetes per les mateixes estructures, cada vegada més petites formen un cas típic d’estructura fractal. Tant se val a quin nivell centrem l’atenció estarem veient la mateixa imatge. Les mateixes espirals fetes d’espirals…

A més, aquestes estructures no es disposen de qualsevol manera sinó que apareixen seguint un patró en espiral molt curiós. Podem veure espirals que giren a la dreta, barrejades amb espirals que giren a l’esquerra seguint relacions matemàtiques senzilles.

Segurament els pagesos que anaven fent creuaments no tenien al cap aconseguir vegetals amb estructures matemàtiques que visualitzessin espirals logarítmiques o coses similars, però el cas és que els va sortir ben rodó. Ara estan més aviat de moda i sovint s’esmenta que tenen propietats nutritives molt bones i que també tenen activitat anticancerígena. Nutritius ho son i això del càncer és una exageració, igual que la cara fosca ja que també poden causar hipotiroïdisme… si en menges en quantitats descomunals. Com sempre, no val la pena donar-hi massa voltes i gaudir dels plats que es poden fer amb aquestes hortalisses i recrear-se amb les formes que poden generar unes estructures florals ben ordenades i compactades.

 

5 comentaris

 • enric

  27/04/2017 11:50

  tot fa mal si s’ en menja massa. Ara hi han broquils xinesos que tenen mes bon gust. Els fractals i estructures semblants només son una curiositat matemática i no tenen cap significat filosofic, encara que als anys 80 a la gent de la New Age els semblava que si el tenien.

 • Daniel Closa

  26/04/2017 12:58

  Carquinyol. Totalment.

  XeXu: Contra gustos, no hi ha res a dir. Abans no els suportava, però a mida que em vaig fent gran els hi vaig trobant el què.
  Referent a la normativa. De fet, encara no estan incloses a DIEC, però si mires al TERMCAT ja hi apareixen en neologismes.
  http://www.termcat.cat/ca/Neoloteca/Cerca/
  Entenc que l’han d’acabar acceptant i només es discutirà la manera d’escriure-ho. Són entitats ben definides. Com a varietats d’una espècie i com hortalisses diferenciades.

  Pons: Doncs res. Arriba un moment que un menga el que li agrada i a fer punyetes la resta! :-)

 • Pons

  26/04/2017 10:30

  Visualment molt maques però el gust no em convenç, es la meva hortalissa menys preferida de llarg, ni tan sols amagant-la amb beixamel em passa bé.

 • XeXu

  26/04/2017 9:56

  Bròquil i gaudir no crec que puguin anar a la mateixa frase, però deixant de banda això, espectacular el romanesco, i et diré que m’ha interessat el tema, més que per les matemàtiques, per les diferències entre bròquil i bròcoli. Veig que la Viqui ho té clar, i que tu també, però ha estat tema de conversa i discussió a l’hora de dinar a la meva empresa, perquè inexplicablement hi ha una sèrie “d’indeseables” que els agraden aquestes coses. Alguna cosa a dir sobre que bròcoli no sigui una paraula normativa? L’autoritat de la llengua no accepta la diferència biològica entre varietats? És clar que tampoc accepta romanesco…

 • Carquinyol

  26/04/2017 7:40

  Realment sembla un disseny fet amb un programa de rendering 3D !