Aliments amb DNA

Les enquestes sempre resulten perilloses d’interpretar ja que la manera com es realitzen, l’ordre en que es fan les preguntes, la tria de la gent que hi participa o fins i tot les paraules triades, poden modificar notablement els resultats. Però de vegades trobes resultats curiosos i no pots deixar de preguntar-te què és el que fem malament.

Als Estats Units van fer una enquesta, per veure per on anaven les preocupacions del públic sobre les preferències i percepcions en temes de seguretat alimentària, de la qualitat del menjar, del preu dels aliments i de temes relacionats amb el menjar en general. Demanaven si menjaven més pollastre que peix, quants diners destinaven a l’alimentació, si els feia patir més la salmonel·losi o la grip aviar i coses així.

Però hi havia una secció de preguntes sobre les polítiques que havia de tenir el govern en temes relacionats amb l’alimentació. Per exemple si s’havien de posar impostos a les begudes ensucrades, si s’havia de posar límits a les calories que servien en els menús escolars, si havia de ser obligatori indicar l’origen geogràfic dels aliments o si s’havia de prohibir la llet no-pasteuritzada.

L’interessant eren dues preguntes gairebé consecutives. Havia de ser obligatori indicar els alimenta que contenien transgènics? (82,28 % a favor) i, havia de ser obligatori indicar els aliments que tenien DNA? (80,44% a favor)

Aquesta última és la que suggereix que hi ha molta gent que ha oblidat el que va estudiar o que no es para a pensar una mica abans de respondre o de prendre decisions. Aliments amb DNA? Doncs quasi tots tenen DNA, igual que tenen proteïnes, sucres i greixos. I també tenen àtoms de diferents tipus i metalls i productes halogenats i grapats d’estructures moleculars sorprenentment complexes. Aliments que no tinguin DNA són relativament pocs. La sal, el sucre, els extractes com l’oli i similars, i pocs més.

Imagino que la campanya contra els transgènics ha tingut tant èxit, que ja no s’entra en detalls i tot el que tingui algun eco relacionat amb gens, molècules i DNA es considera intrínsecament dolent, passant per alt que el pobre DNA només és una molècula present en gairebé qualsevol cèl·lula de qualsevol organisme.

De vegades es diu, amb posat d’horror, que un aliment transgènic pot tenir incorporats gens de bacteris, però en realitat, cada vegada que mengem una amanida estem ingerint grapats de gens de tots els bacteris que hi ha a la superfície del tomàquet, l’enciam o el cogombre. Això i també els gens del tomàquet, l’enciam i el cogombre.

Tots els DNA de totes les espècies són iguals pel que fa a la alimentació. En passar per l’estomac i el budell es degradaran en els seus components. No tenen màgia ni propietats particulars en cap cas. Cadenes de nucleòtids units una continuació de l’altre. L’important, el que els dona les característiques és l’ordre en que estan, però el DNA en sí, no té res d’especial. Per això al llarg de la vida mengem DNA de vaca, de pera, d’artròpodes, de cefalòpodes, de bacteris i de virus. El nostre estómac els digereix tots sense problemes

Això representa que es va estudiar a l’institut. Però amb el temps les coses s’obliden i ens deixem portar per la moda de “si té DNA,… uix quina por”.

17 comentaris

 • enric

  08/05/2017 15:35

  Llei natural es que Catalunya sigui part de España des de sempre,per imperatiu natural ,geografic,i adhuc historic,llei arbitraria es que uns independentistes vulguin robar aquest territori a tots els españols.Deu ha volgut que Cataluña sigui part sempre de España,els independentistes son rebels contra Deu i contra natura. Aquesta manera de parlar,que pot resultar frapant,es la que es feia servir per referir-se a la independencia del Sud respecte al Nord a la Guerra Civil USA fa 150 anys.

 • Joan Codina

  08/05/2017 15:11

  Una cosa que s’ha de tenir sempre en compte, enric, és la diferència entre lleis arbitraries (que ho són totes les humanes) i lleis naturals (i les conseqüències que se’n derivin).

 • enric

  08/05/2017 13:04

  no encaixa que un independentista estigui obert a modificar tantes coses que fa milers de anys que no es toquen,com la unitat de España,i que en camvi en temes de ciencia sigui un bunker inmovilista total.

 • enric

  08/05/2017 13:02

  tots els aliments han tingut efectes sobre el home des de fa milers de anys,i els transgenics encara no savem quins efectes tenen.

 • Daniel Closa

  08/05/2017 13:02

  I el tema independència…. Noi, t’agrada barrejar coses, oi?
  Passo de jocs absurds

 • Daniel Closa

  08/05/2017 13:00

  El tema del post era el DNA. Difícilment intentaria incloure tots els efectes (reals o imaginats) dels transgènics en un únic post d’aquesta mida.
  La resta és embolicar la troca.

 • enric

  08/05/2017 12:57

  Es curios que vosaltres els independentistes en temes de ciencia sigueu tant tencants i en camvi en temes de trencar la unitat de España esteu dient tot el dia que tot es pot revisar i modificar i camviar.

 • enric

  08/05/2017 12:54

  El ADN no es el tema,el tema es si un aliment modificat geneticament pot influir en elnostreorganisme,per béopermal,iaixóencra no ho sap ningú amb total seguretat.Es impropi de un cientific tornar-se un dogmatic de les teories de moda, aixó només ho fan els funcionaris de universitat,no els vertaders cientifics,que son savis i que,per tant saven també de filosofía.

 • Daniel Closa

  07/05/2017 7:57

  No confonem res. El DNA que mengem no té cap efecte ja que el digerirem. Recordes el tema del post? anava sobre el DNA.
  I científicament hi ha molts temes tancats i ben tancats. Es podran reobrir si apareixen noves dades, però no per elucubracions filosòfiques.
  I noi, la cantarella dels experts a sou fa gràcia una vegada, però com argument repetitiu va perdent interès.

 • enric

  06/05/2017 17:39

  Gargotaire, un cientific mai diu : “· es un tema cientificament tencat” ni molt menys : ” no calen estudis”.

 • enric

  06/05/2017 17:37

  Confoneu el ADN que ens menjem , amb els aliments alterats geneticament que menjem i que no savem realment si poden causar alteracions en el nostre ADN, hi han ” experts” pagats per un bandol que diuen que no i altres ” experts” pagats per el altre bándol que diuen que si pero la veritat cientifica es que encara no ho sabem.

 • Gargotaire

  05/05/2017 23:32

  Enric: sí que se sap, són les mateixes probabilitats que qualsevol altre ADN que et mengis a diari. No falten estudis, és un tema científicament tancat.

 • Daniel Closa

  05/05/2017 12:32

  Carquinyol: Aturar-se per pensar amb calma i reflexionar sobre el que sabem i el que no resulta cada vegada més complicat.

  Pons: Segur que era això. Un error, però considerant la informació que circula, és molt comprensible.

  Joan Codina: El DNA ferotge! :-)

  enric: Això és una altre tema. Però si hi ha algun efecte no serà pel DNA que hi ha en el menjar, ja que simplement es degrada a l’estómac. ( Encara que potser algú pagui a experts perque escriguin articles i llibres dient que sí pot passar… )

 • enric

  05/05/2017 11:59

  el problema no es menjar el ADN sino si les modificacions genetiques introduides en la soja, el blat , el moresc, etc, poden influir en el nostre ADN, i aixó ningú ho sap encara, falten molts anys per estar segurs de si tenen efectes secondaris o no, encara que Monsanto pagui a experts perque escriguin articles i llibres dient que no els tenen.

 • Joan Codina

  05/05/2017 11:52

  El DNA et podria fer mutar a ves a saber què… Ja ho saps.

 • Pons

  05/05/2017 10:46

  Com bé dius aquesta pregunta té poc sentit, molta gent deuria associar tenir DNA a ser un transgènic.

 • Carquinyol

  05/05/2017 7:59

  La veritat és que de vegades et van un bombardeig tan gran i tan intencionat que has de tenir el cap molt fred per poder rumiar sobre allò que t’estan dient… però que és un exercici que cada vegada em de fer més sovint i en tots els àmbits, perquè “la informació” que ens arriba de forma fàcil sovint està cada vegada més manipulada.