Filigranes del mimetisme

Els museus són llocs ben curiosos. Potser abans tenien un aire decadent i la idea d’anar-hi era sinònim d’avorriment, però ja fa temps que es van posar les piles i ara cada vegada resulten més i més interessants. Aquests dies he tingut l’oportunitat de fer el tafaner pel Museo nacional de Ciencias Naturales i un dels insectes que hi havia a la col·lecció d’entomologia m’ha deixat bocabadat.

En realitat no és res de l’altre món. Un exemple de mimetisme. Una espècie d’insecte, de l’ordre dels ortòpters, (com els grills) les ales del qual han evolucionat per adoptar la forma d’unes fulles amb idea de passar desapercebut als seus depredadors. Insectes que recorden fulles o pals n’hi ha molts i n’he vist fotografiats de tota mena, però en aquest cas no era una foto i m’he pogut recrear una estona admirant els detalls de les ales disfressades de fulles. La gràcia és que no s’ha limitat a adoptat la forma de fulla sinó que ha seguit sofisticant-ho fins refer la imatge de fulles parcialment seques per un extrem! Una filigrana evolutiva extraordinària.

El mecanisme adaptatiu que ha generat aquesta estructura és senzill d’imaginar fins i tot amb les versions més simples de la selecció natural. De tots els insectes d’aquesta espècie, els que passin més desapercebuts tindran més probabilitats d’arribar a la fase reproductiva. Si les teves ales destaquen sobre el fons de fulles, cauràs ràpid. Si s’assemblen a una fulla, potser sobreviuràs i et reproduiràs.

Però sempre és interessant anar més enllà. Quina mena de pigments ha anat generant per adquirir aquestes tonalitats? La realitat es que ho ignoro, de manera que només puc especular. Molts insectes generen colors marrons a partir de molècules com la melanina. En això no són gaire diferents dels mamífers i els colors obtinguts són marronosos. Les cèl·lules que la fan en poden dipositat més o menys i obtindrem colors marrons més clars o més foscos. La melanina no és difícil de fer ja que deriva d’un aminoàcid comú, el triptòfan.

El verd és una altra història. Sovint s’aconsegueix d’una banda amb els carotenoides, un producte d’origen vegetal obtingut de la dieta de l’insecte i de color grogós o taronja, i d’altra banda amb una proteïna, la mesobiliverdina, de color blau i que es troba en l’hemolimfa (la “sang” de l’insecte). La barreja genera el color verd, que tindrà diferents tonalitats en funció de les proporcions.

Els insectes acostumen a ser desagradables i a generar un cert rebuig. Però quan t’hi atures una estona per mirar-los amb calma, entendre l’estructura del seu cos, les adaptacions de la seva fisiologia i la manera com han colonitzat el planeta, no pots més que treure’t el barret. És una sort viure en un planeta amb una biodiversitat tant aclaparadorament variada.

8 comentaris

 • Florenci Vallès Sala

  20/06/2017 10:14

  En aquest bon article, on hi diu “Una espècie d’insecte, de la família dels ortòpters, (com els grills) al que les ales han evolucionat per adoptar la forma d’unes fulles…” hi hauria de dir “Una espècie d’insecte de l’ordre dels ortòpters (el dels grills i les llagostes) les ales del qual han evolucionat per adoptar la forma d’unes fulles…”
  Et faig aquesta correcció perquè en l’article “Errades” del dia 15 de juny vas publicar la frase següent: “En tot cas, si detecteu errades (de les que siguin) agrairé que m’aviseu.” Comparteixo tot el que expliques en l’article esmentat. A mi també m’agrada que m’avisin de les errades que cometo.

 • omalaled

  14/06/2017 0:08

  Meravellós :-)

 • Daniel Closa

  13/06/2017 19:01

  Jordi Garcia: De ben segur que no viu en un bosc de coníferes!

 • enric

  13/06/2017 14:04

  aIXÓ NO CONFIRMA EL DARWINISME SINO EL LAMARCKISME, ES UNA ADAPTACIÓ, PER TANT ES UN DESENVOLUPAMENT DE CARACTERISTIQUES SECUNDARIES COM DEIA LAMARCK

 • Jordi Garcia

  13/06/2017 9:31

  Impressionant. I podem deduir que, si l’haguéssim de buscar, ho hauríem de fer en algun lloc on dominin els planifolis. Ni en boscos de coníferes, ni en prats. Quasi que mirant l’insecte podríem determinar l’espècie d’arbre on viu!

 • Daniel

  13/06/2017 7:50

  Carquinyol: Jo faig flipar!

  Jordi Domenech: Si. Els insectes fan colors pe medis químics (com aquest) o físics, com la iridescència de les papallones o de molts escarabats amb tons metàl·lics.

 • Jordi Domènech

  13/06/2017 7:47

  A mi, el que em va impressionar de petit, va ser una papallona que el meu oncle tenia dissecada, que les puntes de les ales semblaven dos caps de serp mirant enfora.
  Suposo que en el cas de les papallones, més que pigments deuen ser patrons d’interferència de la llum, sempre s’hi veu una mica de iridescència.

 • Carquinyol

  13/06/2017 7:33

  Coincideixo amb tu, és espectacular !