Albinisme o leucisme

Aquests dies ha esdevingut famós un animal ben curiós. Un ant completament blanc que va estar a punt de ser sacrificat quan la policia sueca va decidir que podia ser perillós, però al que la pressió popular a les xarxes ha aconseguit indultar. Com qualsevol animal salvatge, pot ser perillós si vas a tocar-li els nassos, però si el deixes tranquil segurament no tindràs problemes. El que passa és que el fet de ser completament blanc el feia molt llaminer i molta gent anava a mirar de fer-s’hi fotos. Coses absurdes del comportament humà.

Però l’interessant és que, contra el que pugui semblar, aquest ant no és albí sinó que presenta una altra característica que també genera que l’animal sigui blanc i que s’anomena leucisme. El nom deriva del grec “leuko” que vol dir blanc (i per això els leucòcits són les cèl·lules blanques de la sang). La diferència essencial és que en l’albinisme l’organisme no pot fabricar melanina, el pigment que dóna color a la pell, el pel, les plomes o els ulls. En canvi en el leucisme, sí que en pot fer, però no pot enviar-la al lloc que li correspon.

La melanina és una molècula de color fosc que es fabrica a partir d’un aminoàcid, la tirosina, i a través d’una sèrie de reaccions químiques on hi juga un paper determinant un enzim, la tirosinasa. Hi ha diferents mutacions que poden fer que la melanina no es fabriqui i la majoria afecten la tirosinasa.

En canvi, en el cas del leucisme, la melanina si que es fabrica correctament. El problema està en els melanòcits, les cèl·lules que l’emmagatzemen i que tenim escampades per la pell, els cabells o els ulls. En aquest cas, aquests melanòcits no arriben al lloc on haurien d’estar. Poden tenir cabassos de melanina, però si els melanòcits no es situen a la pell o enganxats a les fibres del cabell, el color quedarà dins el cos i no es veurà per la superfície.

En els dos casos el resultat final és un animal blanc, però hi ha matisos que permeten diferenciar-ho. El més senzill és mirar els ulls. En el cas dels animals albins, solen ser de color vermell ja que es pot veure el llit de vasos sanguinis que hi ha per sota la retina. En canvi, els animals amb leucisme sí que tenen pigmentada la retina i els ulls són de color fosc. La majoria d’ocells blancs són animals amb leucisme. De fet, la majoria d’animals blancs que viuen a la natura no són albins sinó que tenen leucisme. El motiu és que la pèrdua del pigment als ulls compromet molt la seva visió i per tant redueix notablement les esperances de vida.

Però això no deixa de ser intrigant. Com és que els melanòcits no saben trobar el camí fins la pell però si que troben el de la retina? Dons el motiu està en l’origen embriològic. Els melanòcits són cèl·lules derivades d’una estructura que apareix en els embrions i que s’anomena cresta neural. Les neurones també deriven d’aquí. Quan l’organisme es va desenvolupant, les cèl·lules que donaran lloc als melanòcits han d’abandonar la cresta neural i dirigir-se cap a la superfície de l’embrió. En canvi, les de la retina provenen d’un lloc una mica diferent: el tub neural. Això fa que es formin, junt amb la retina, ja al mateix lloc on hauran de fer la seva funció.

Tot plegat permet recordar que es pot arribar a indrets iguals, o en tot cas molt similars, a través de camins ben diferents. Pot ser que el cos no faci melanina o pot ser que si la faci però no la porti al lloc adient. A més, després hi ha tots els matisos. Hi ha animals que tenen leucisme en determinades zones, però no a tot arreu. També hi ha animals que són albins perquè no fan melanina, però sí que poden fer altres pigments i per tant no són del tot blancs. La vida és complicada i en biologia, les explicacions senzilles acostumen a ser molt infreqüents.

3 comentaris

 • Màrius Domingo

  26/11/2017 20:39

  Molt bo, aclarint termes que la gent confòn.
  De fet, la majoria dels ocells que tenen aquesta paricularitat són parcialment leucístics, és més rar que siguin totalment blancs.

 • tramuntaire

  24/11/2017 16:35

  De seguida he buscat fotos del Floquet de Neu i tenia els ulls foscos! Així doncs no era albí sinó que patia leucisme. Ens han estat enganyant tot aquest temps…

 • Pons

  24/11/2017 11:22

  Llavors si obrim aquest ant per dins no serà blanc :P