No. No pensen prohibir el kebab

No hi ha res com una noticia sobre seguretat alimentaria per muntar un bon pollastre amb els titulars. Sembla que això de preguntar a un expert en el tema abans d’inquietar al personal és cosa de temps passats. Ara ens han posat la por al cos amb la suposada notícia sobre la prohibició dels kebabs per culpa dels fosfats. Una llauna, perquè el kebab és d’aquells menjars que, ocasionalment, a mi em fa gràcia menjar.

Però no he de patir ja que no estan en perill. Al menys per ara. I tampoc cal patir pels fosfats que es fan servir com additius. Fins on sabem, i en les quantitats en que es fan servir, són segurs. Aleshores, què és el que ha passat?

Per entendre-ho cal recordar que, com ha de ser, a Europa hi ha una legislació sobre additius alimentaris que estableix quins es poden fer servir, en quines condicions i en quines quantitats. Són aquells productes amb la lletra E- que apareixen a les etiquetes. (La “E” simplement és per identificar la legislació europea. Als Estats Units fan servir una altra nomenclatura).

En el cas dels fosfats, n’hi ha uns quants d’autoritzats. Fosfat dipotàssic, trifosfat de calci, pirofosfat tetrasòdic… Com qualsevol nom d’un producte químic pot causar inquietud, però hem de recordar que al nostre metabolisme fem servir molts fosfats i que quan ens deien que cal menjar molt peix perquè “té molt fòsfor” volien dir que tenia molts fosfats. En alimentació es fan servir com additiu per regular el pH, controlar la humitat i fer que la carn estigui més melosa. També ajuden molt a aglutinar la carn, de manera que si fas carn picada, aguantarà millor si hi ha fosfats per allà.

Però no pots posar el fosfat que vulguis ni en la quantitat que et vingui de gust ja que no tots són iguals i, com tot, a partir de determinada quantitat pot portar problemes. Tampoc els pots posar allà on et sembli. Per exemple, no es poden fer servir en les carns no elaborades. Això vol dir que no li pots posar a un bistec, però sí a unes salsitxes o unes hamburgueses.

El cas és que el Kebab, en principi, no ha de portar fosfats, de manera que per aquesta banda no hi hauria cap problema. Però recentment, els fabricants van presentar una sol·licitud per afegir-los a la seva preparació. Es veu que la República Txeca havia presentat una sol·licitud per incloure alguns fosfats en determinats tipus de carn preparada típics d’allà. Coses com el Vinná klobása o el Sváteční klobása, dels que no n’havia sentit a parlar mai, però que a Praga en deuen menjar molt. Com que als txecs els ho ho van autoritzar, els turcs també ho van sol·licitar pel kebab, però en aquest cas la Unió europea ho ha rebutjat.

El motiu no té a veure amb cap risc per la salut sinó en el fet que, per la manera com es prepara el kebab, el consumidor no té accés a la informació de la quantitat de fosfats que contindria tal com estableix la legislació i, per tant, no es pot aprovar el seu ús. De manera que el kebab no conté fosfats afegits i sembla que seguirà així. Podrem seguir consumint-lo sempre que ens vingui de gust.

Per descomptat, la seguretat en l’ús dels fosfats, com la de tots els additius, es va tornant a avaluar sempre que apareixen noves dades. En aquest cas es preveu una nova avaluació aquest 2018. Aleshores decidiran quins es mantenen, quins s’eliminen i en quins es modifiquen els nivells autoritzats.

2 comentaris

  • Daniel Closa

    05/12/2017 15:03

    Què és la vida sense un pessic de risc? A més, les coses bones de la vida, o són brutes, o pecat, o engreixen o son arriscades :-)

  • Pons

    05/12/2017 12:17

    Quan demanes un kebab ja dones per suposat que estàs jugant a una espècie de loteria, el premi pot ser la carn, o la salsa, la pulcritud del cuiner, o les condicions higièniques del local en general, què seria de la nostra vida sense una mica de risc!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús