Sorpresa! El cabell creix!

L’Anna Gabriel ha marxat a Suïssa i, com era previsible, va ocupar bona part de les portades i els comentaris als medis de comunicació i les xarxes socials. Curiosament, molts dels comentaris feien referència al nou pentinat que mostrava. Podríem pensar que hi hauria altres temes relacionats amb ella que mereixerien més atenció, però és el que hi ha. En tot cas, la sorpresa que mostraven molts dels comentaristes, opinadors, trolls i demés fauna, en referència al nou pentinat suggereix que havien oblidat com funciona el cabell i que una de les seves característiques és que creix.

La part visible del cabell en realitat és una estructura ja morta. La part viva, la que agrupa les cèl·lules que formen la seva estructura, es troba a l’arrel, dins el que anomenem fol·licle pilós. A la base hi arriben capil·lars sanguinis que aporten oxigen i nutrients a un grup de cèl·lules no massa especialitzades que van creixent i multiplicant-se. Això fa que les noves van empenyent les més antigues cap a dalt i aquestes van agafant una estructura més organitzada i allargada. Entremig hi ha un altre tipus de cèl·lula que serà la que doni color al cabell. Son els melanòcits i segons el tipus i la genètica, tindrem cabells negres, rossos, pèl-rojos o el color que sigui.

El cas és que la divisió de les cèl·lules de la base va empenyent la resta cap amunt i així el cabell va creixent. El problema és que els capil·lars sanguinis no es mouen de lloc, de manera que aviat arriba un moment en el que ja no arriben nutrients ni oxigen i les cèl·lules comencen a morir. En fer-ho van quedant substituïdes per l’estructura de proteïnes que han anat fabricant i que quedarà com el nucli de queratina del cabell.

El ritme de creixement és aproximadament una mica més d’un centímetre per mes, però això pot ser força variables segons les persones. D’altra banda, el creixement presenta tres etapes. La primera i més llarga és la que el cabell va creixent sense parar generant uns quinze centímetres nous cada any. Això pot durar sis o vuit anys (de vegades més) fins que el cabell comença a entrar en la segona fase. En aquesta, el creixement comença a aturar-se i la maquinària cel·lular del fol·licle deixa de créixer. En un parell de setmanes el cabell atura completament el creixement i entra a la tercera fase en que l’estructura fol·licular va degenerant fins que, en un parell de mesos, el cabell cau. No passa res perquè immediatament serà substituït per un nou fol·licle que tornarà a començar el procés.

En un moment donat tenim més del noranta cinc per cent del cabell en fase de creixement i un cinc per cent en fase terminal. Per això cada dia perdem un centenar de cabells. Tot això aplica als que teniu cabell. Els calbs ens ho mirem amb aire burleta pensant en tot el temps que ens estalviem ja que no l’hem de cuidar, rentar, assecar, tallar ni pentinar. D’altra banda, els que tenen cabell es troben que creix, de manera que si els ve de gust poden canviar el pentinat i fer-se el que els sembli millor.

3 comentaris

 • Daniel Closa

  28/02/2018 21:39

  Pons: Així és més fàil tot :-)

  David. En realitat creixen igual. LA diferència és la durada de la fase de creixement, molt llarga als del cap i molt més curta a la resta. Per això el de la pell només arriba a fer un parell de centímetres com a màxim, genitals i aixelles cinc o sis centímetres i cap fins a més d’un metre.. EL del cap es posa en fase “creixement” i no para en anys. La resta para i comença de nou cada poques setmanes.

 • David Vidal

  28/02/2018 19:50

  I ara la pregunta punyetera… Perquè el cabell del cap creix molt més que el de la resta del cos?

 • Pons

  23/02/2018 14:01

  Com us agrada als científics això de dividir-ho tot en fases