Un llibre en territori estrany

La ciència és un tema que interessa en general però que no sempre està ben representada a la societat. Molts diaris tenen una secció de ciència, però també és veritat que freqüentment costa de trobar i està oculta per la secció de societat, cultura, o alguna altra de més renom. Altres ho tenen més clar i apareix sense problemes, sovint agrupada amb”salut”. Això ho veiem a diaris com el Washington Post, al The Japan Times o a el Mundo. I és una barreja assenyada ja que les millores en temes de salut acostumen a requerir una bona quantitat de ciència.

Però en altres situacions la cosa ja trontolla i la ciència la trobes amb companys de viatge desconcertants. Amb la publicació del llibre de les 100 preguntes sobre el càncer, m’he trobat que l’he vist a més d’una llibreria en indrets que catalogaria de sorprenents.

Per exemple, no hauria esperat trobar-lo envoltat de llibres sobre acupuntura, dietes detox, Reiki o tractaments holístics per transmetre energia al DNA ancestral, però passa amb més freqüència del que semblaria. Probablement part de l’explicació sigui que hi ha més, moltíssims més, títols sobre aquesta mena de temes que no pas sobre ciència o salut serioses.

Això genera una roda perversa. Si quan es parla de ciència i salut, el que es posa damunt la taula són fantasies pseudocientífiques i si els llibres que hi ha a les prestatgeries marcades sota el lema “salut” són més aviat d’autoajuda o d’esoterisme, la ciència de veritat acaba per quedar arraconada i tothom acaba associant ciència amb aquests temes. Com que dins del “tothom” hi ha els llibreters, el tema es va mantenint. El mateix deu passar amb els periodistes. Potser tampoc sigui tan greu i la societat prefereixi fantasies agradables a realitats més incomodes. La llei de la oferta i la demanda.

De totes maneres, se’m farà estrany anar trobant el llibre a una secció que jo catalogaria de moltes maneres, però no de medicina i/o ciència. Suposo que m’hi hauré d’acostumar. Ep! No sempre és així, però quan passa la veritat és que fa molta gràcia (millor prendre-ho amb humor).

1 comentari

  • Pons

    23/03/2018 11:27

    Si fos llibreter els llibres d’acupuntura, dietes detox, Reiki i tractaments holístics ho posaria en ficció