Un drac groc per Sant Jordi

Hi ha un dia a l’any en que tot és mes maco, més brillant, més alegre… Per complicades, injustes i absurdes que siguin les circumstàncies que ens envoltin, quan arriba Sant Jordi, tot es fa una mica menys fosc. D’altra banda, l’animal per excel·lència del dia és el drac. Una bestia magnífica que no s’hauria de matar en cap cas.

Un detall interessant del que es diu sobre els dracs és la pell coberta d’escates. És un dels detalls que fan que aquestes criatures s’agrupin amb els rèptils, tot i que potser la classe dinosauria li escauria millor. És fàcil notar que el més freqüent és representar-los amb tonalitats fosques siguin negres, grises, marrons o verdoses. Però en realitat no hi ha cap motiu per triar aquesta paleta de colors, més enllà del interès en fer-los tan amenaçadors com sigui possible.

Si els dracs tinguessin escates, podríem imaginar que no serien gaire diferents de les dels rèptils; làmines generades a l’epidermis amb funció protectora i termoreguladora. Molts organismes en tenen i les podem trobar de molts colors. Per algun motiu, aquest any jo triaria un drac amb les escates grogues.

No seria difícil ja que efectivament podem trobar diferents tipus de rèptils que tenen aquest color, total o parcialment. La clau és el tipus de cèl·lules carregades de pigment que es situen majoritàriament a l’escata. Les més conegudes són els melanòcits, rics en melanina, que es de color fosc (negre o marró). Però hi ha altres tipus de cèl·lules que poden generar altres tonalitats. Per exemple, unes cèl·lules anomenades guanòfors confereixen colors blaus metàl·lics. Els alòfors generen tons vermellosos o violetes i, els que ens interessen són els lipòfors, de color groc.

El motiu és que acumulen una bona quantitat de pigments de la família dels carotenoides o de las pteridines. D’aquestes molècules n’hi ha més de dues-centes amb unes tonalitats que van del vermell fins al groc. De manera que només caldria triar un drac amb una bona quantitat de lipòfors rics en pigments grocs per gaudir de l’espectacle d’un drac groc volant en llibertat per sobre d’un territori ple de llibres i roses.

En tot cas, avui és Sant Jordi, de manera que regaleu llibres i roses, estimeu-vos, passegeu, gaudiu de l’ambient i mireu de ser feliços. Després de tot, és un dels dies més macos de l’any!

 (I seguint la tradició, aquest any estaré amb en Salvador Macip per si voleu que us signem algun exemplar del llibre que hem fet a quatre mans. “100 preguntes sobre el càncer”.)

2 comentaris

 • Daniel Closa

  23/04/2018 22:10

  Fa uns anys vaig especular sobre el seu paper a la xarxa tròfica
  http://ciencia.ara.cat/centpeus/2013/04/23/calia-matar-el-drac-jordi/

 • Rosa Roger

  23/04/2018 10:18

  Que interessant!
  El meu drac també és daurat depèn de com hi incideixi el sol.
  Pel pròxim any podríem estudiar les ales i el seu vol.
  Per cert: són insectívors, vegetarians…?. Què és allò que conforma la seva dieta?