No us la sabeu pelar solets?

No fer les coses de manera senzilla si la pots fer complicada  a un preu superior. Aquesta sembla ser la regla d’or d’algunes estratègies comercials que, quan hi penses un moment, te n’adones de com d’absurdes arriben a ser. Una de les mes evidents va formar part d’un fenomen viral fa un temps quan es va denunciar l’absurd de pelar fruita com les mandarines i vendre-la envasada en paquets o capses de plàstic.

La incoherència és evident. Es tracta de fruites que ja tenen la seva pròpia capa protectora que aïlla l’interior de l’exterior de manera extremadament eficient. Quina necessitat hi ha de destinar esforços i energia a treure aquesta capa i posar-hi un plàstic que faci exactament la mateixa funció? Doncs vendre més, ja que hi ha clients als que els fa mandra pelar una mandarina.

De veritat? Mandarines? No us la sabeu pelar solets?

Després ens indignem quan es parla dels residus que es generen, del cost del reciclatge o de com ens allunyem de la vida natural. Les taronges poden donar una miqueta més de feina, però si ni tan sols som capaços de pelar una simple i modesta mandarina ja podem tancar la boca i deixar de rondinar per com de malament està el planeta.

La pell dels fruits té el nom d’epicarpi (o exocarpi). És la capa més exterior del fruit. Les altres capes són el mesocarpi (la part que ens solem menjar) i l‘endocarpi (la capa que envolta la llavor de l’interior). L’epicarpi de les mandarines i dels cítrics en general és particularment gruixuda i està feta per capes i capes de cèl·lules que acaben cobertes per una fina capa de ceres que la mateixa planta fabrica. Aquestes tenen la funció d’impermeabilitzar i protegir i nomes queden uns pocs estomes per permetre l’intercanvi de gasos amb l’exterior.

Inicialment les cèl·lules de la pell fan fotosíntesi i tenen clorofil·la, que li dona el color verd que mantindran fins que madurin. En aquest procés de maduració, la clorofil·la es va substituint per xantofil·les o carotens i agafa el color groc o taronja, segons el cítric. Si ho pensem, no deixa de ser el mateix que passa amb les fulles. Primer son verdes i en un moment donat esdevenen de colors grocs i taronges. El gruix de la pell serà més o menys gran en funció dels nutrients que disposi la planta i amb això poden jugar els pagesos.

Tot plegat crea una barrera protectora realment eficient. No hi ha cap necessitat de retirar-la i substituir-la per una capa protectora plàstica. Absurditat humana al més alt nivell. En general tots volem que el planeta estigui millor, que es generin menys residus i que els contaminants ambientals es redueixin. Però si quan volem menjar una mandarina no podem fer ni l’esforç de pelar-nos-la solets és que som realment inútils.

7 comentaris

 • Sinera

  28/04/2018 20:58

  Res com una grills de mandarina ben embolicats amb plàstic transparent de cuina i posats a la nevera de manera que no es barregin les olors amb els altres aliments. En dos dies són una delicatessen!

 • Sergi

  26/04/2018 18:03

  I parlant d’envasos en aquest enllaç podeu veure el que diuen pot acabar amb les horribles ampolles de plastic. Boles d’aigua comestibles!

  https://www.google.es/amp/s/www.cnet.com/google-amp/news/edible-water-bubble-ooho-skipping-rocks-lab-crowdcube-plastic-bottles/

 • Pons

  26/04/2018 15:01

  Recordo especialment en un capítol de Rousane on precisament feien bromes sobre que les fruites eren una cosa horrible que venien sense plàstics protectors com venen la majoria de galetes i llaminadures, molt més higiènics, on vas a parar!

 • Vicent Bosch i Paús

  26/04/2018 10:17

  Pelar-se-la és de molt joves. D’adult ja costa un poc més…

 • Daniel Closa

  26/04/2018 9:26

  Joan: Quan treguin les mandarines normals podrem anunciar el triomf de l’estupidesa i dir que la fi del mon és imminent.

  Eva: Cap problema! També es comercialitzen plàtans pelats i envasats.
  https://pbs.twimg.com/media/DAgRt7iXoAEP3Mj.jpg

 • Eva

  26/04/2018 8:58

  Precisament, quan no tinc ganes de pelar la fruita, agafo una taronja o un plàtan…

 • Joan Codina

  26/04/2018 7:34

  El peoblema serà quan retirin les mandarines amb pell. Mentre no ho facis hi haurà alternativa. Quan ja t’hagis de desplaçar per anar-les a buscar amb pell.. malo.