Jabuticaba; el fruit que difícilment tastarem

Si ens parlen dels fruits d’un arbre, el que acostuma a venir al cap és la imatge d’un taronger o una pomera en la que els fruits estan penjant de les branques i dipositats aquí i allà per tota la copa del vegetal. És la manera més habitual que tenen d’aparèixer els fruits. Hi ha, però, excepcions. Un vegetal ben conegut és el galzeran, un arbust en el que els fruits semblen sortir directament del mig de les fulles. En realitat no són fulles sinó tiges modificades en forma de fulla, però costa recordar-ho quan tenen tant aspecte de fulla.

En tot cas, un dels més curiosos és un arbre del Brasil, conegut com jabuticaba (Myrciaria cauliflora) que quan arriba l’hora de donar fruits, el que queda cobert és el tronc! És una estratègia anomenada cauliflòria i tot i no ser massa freqüent, arreu del planeta es poden trobar plantes que la fan servir. Aquesta curiosa disposició, primer de les flors i amb el temps dels fruits, s’ha intentat explicar com una estratègia per facilitar la dispersió de les llavors. Amb els fruits al tronc, n’hi ha molts que estan a l’abast fàcil els animals que se’l menjaran i que, quan expulsin les llavors no digerides, contribuiran a ampliar la zona d’influència de l’arbre. No tots els animals són bons enfilant-se als arbres. En tot cas, malgrat que pot tenir sentit, n’hi ha prou de mirar la majoria d’arbres per veure que no ha sigut una estratègia generalitzada.

En el cas de la jabuticaba, es tracta d’un arbre ben curiós que només creix en determinades zones del Brasil i que els habitants de la zona el tenen per aprofitar els seus fruits. Només hi ha un problema; tant bon punt es desprenen del tronc de l’arbre, comencen a fermentar i en tres o quatre dies es fan malbé. Per això no hi ha fruits de la jabuticaba als mercats. L’has de recollir i menjar-te’l o fer-ne melmelada el mateix dia.

Com és previsible, hi ha articles que parlen de les propietats beneficioses del fruit de la jabuticaba, del seu contingut en antioxidants, que si es antiinflamatori, que si va bé pel càncer,… el mateix de sempre i de la majoria de vegetals, vaja. Reconec que tot això m’és ben igual, però m’encantaria tenir un dia a l’abast un tronc de jabuticaba ple a petar de fruits. Poder allargar la ma, prendre’n un i tastar-lo per descobrir quin gust tenen aquesta mena de grans de raïm que surten directament del tronc. Pel que diuen, realment tenen un sabor semblant al del raïm, però l’interessant és experimentar-ho un mateix!

Potser es podria fer plantacions de jabuticaba, però resulta que creix molt lentament i triga moltíssim a donar fruits, de manera que les probabilitats que tinc de tastar-lo en un futur immediat són més aviat escasses.

4 comentaris

  • Daniel Closa

    04/06/2018 8:36

    Mmmm. En certa manera tenen el mateix origen. Cauliflora literalment vol dir (floreix al tronc” (Cauli = tronc; flora= flor)

  • Xavier Gil

    04/06/2018 8:15

    Això de la “cauliflòria”, té res a veure amb les coliflors ?

  • Daniel Closa

    31/05/2018 7:30

    No és mala idea,…

  • Pons

    30/05/2018 13:47

    Ja que l’arbre no ve a tu, què tal anar tu a l’arbre? Unes vacances a Brasil?