El color de la fruita i els ulls dels ocells

Una de les paletes de color més variades que trobem a la natura és la de les fruites. Tenim pomes vermelles, plàtans grocs, mandarines taronges, peres verdes o figues gairebé negres. I tot això fixant-nos només en les fruites que mengem els humans. N’hi ha moltes més que només serveixen d’aliment a altres animals però que també destaquen d’entre les fulles precisament pel seu color.

Aquesta característica resulta curiosa si hi pensem un moment. Les plantes poden fabricar determinats pigments, però els apliquen sobretot a les flors i les fruites. Les fulles normalment son de qualsevol tonalitat del verd i poca cosa més. Molt diferent de l’esclat de color de les fruites. Ah! I tot això tenint en compte que els humans només veiem una part restringida de l’espectre de colors. Pels animals que poden veure l’ultraviolat, el ventall de possibilitats en els colors de les fruites encara és més gran.

El motiu de tants colors està relacionat, com és previsible, amb la necessitat de cridar l’atenció dels animals que menjaran els fruits i contribuiran així a escampar les llavors. Però en això s’ha vist una curiosa tendència. Les fruites que són consumides majoritàriament per mamífers acostumen a tenir tonalitats més verdoses. En canvi, les que es cruspeixen els ocells viren més cap als vermells. Recordem que el fet que presentin un o altre color vol dir que a la pell de la fruita hi tenen pigments que reflecteixen aquest color mentre que la resta són absorbits .

Només són tendències i amb totes les excepcions que vulgueu. A més això va ser un estudi fet per territoris de l’Àfrica central, però no hi ha motius per pensar que en altres indrets sigui gaire diferent.

Una de les diferències entre ocells i mamífers és que els ocells tenen la capacitat de veure un quart color, l’ultraviolat, mentre que la majoria de mamífer només en detecten dos. Els humans i altres simis som una mica privilegiats i gaudim de visió tricromàtica ja que també detectem els vermells. Si els mamífers normalment no veuen els vermells ja no resulta estrany que les plantes no perdin el temps fabricant uns pigments que no podran veure aquells que han de detectar les fruites. En canvi, pels ocells si que val la pena fabricar-los.

En el cas dels fruits devorats per ocells també podrien fer servir l’ultraviolat, però en aquest cas no hi ha diferències entre un tipus i altre de fruits. El motiu sembla ser que els pigments que reflecteixen l’ultraviolat són necessaris per un altre motiu. Actuen com a protectors davant d’aquestes radiacions, que poden provocar moltes mutacions i del que els éssers vius intenten protegir-se. Això també explica que malgrat que hi ha moltes diferències en el color reflectit pels fruits, n’hi ha molt poques en el nivell de ultraviolat que reflecteixen les fulles. Uns colors que els humans no podem veure, és clar.

Tot plegat ens recorda que el mon és molt més complicat de com el veiem i que la mirada d’altres éssers vius pot ser totalment diferent a la nostra. També que hi ha coses, com el color, que són essencials per especies que malgrat tot no tenen manera de detectar-lo.

I aleshores em miro la pell d eles mans i em pregunto… com em deu veure un ocell que detecta l’ultraviolat?

5 comentaris

 • Sinera

  09/11/2018 0:11

  Aquests animalons (dues lutines, en el meu cas) veuen perfectament les imatges de la TV i les reconeixen si els són familiars. Segur que no de la mateixa manera que nosaltres… evident… I no es tracta pas d’amor de pare o mare! Ho he comprovat moltes vegades i amb imatges ben concretes, pensades només per induïr-les a actuar i conèixer millor les seves capacitats. Molt sovint em deixen ben astorat! Hi ha animals molt savis, Dani…

 • Daniel Closa

  08/11/2018 8:41

  Carquinyol: Probablement, però segur que tinc un aspecte més guapo vist amb el filtre ultraviolat. Igual amb taques o diferents tonalitats per la pell, o ves a saber

  Sinera: Uix. La de la tele és la millor. Igual només veuen un feix d’electrons corrent a banda i banda d ela pantalla sense cap imatge que se formi!

  Pons: Aquesta, aquesta! La mantis marina deu viure en un mon permanentment lisèrgic!

 • Pons

  07/11/2018 14:34

  Com em deu veure la mantis marina que té 16 cons receptors de color?

 • Sinera

  07/11/2018 12:28

  Com em deuen veure la parella de nimfes carolines amb les que jugo tan sovint? Com deuen veure les rascades a la pell, les petites pigues i d’altres detalls que jo mateix quasi no puc apreciar i que elles disfruten “picotejant-me”? Com deuen veure elles la TV quan la veiem junts? Mira que m’agradaria tenir els seus ulls per uns intants per saber-ho!!! Seria ben divertit i potser podria entendre alguns dels seus comportaments inusuals!

 • Carquinyol

  07/11/2018 8:47

  Et veu com algú que li vol pispar el menjar o pitjor, que te’l vols menjar a ell :P