Mirant per sobre les espatlles

Els mussols i les òlibes són uns ocells extraordinaris. Si heu tingut la sort de veure’n volar algun durant la nit segur que no ho oblidareu. Silenciosos, elegants, intrigants… i amb una característica manera de girar el cap fins gairebé donar la volta del tot. Fins i tot fan una mica d’enveja amb aquesta capacitat de mirar enrere per sobre les espatlles.

Però això planteja algun problema. Com és que els vasos sanguinis no es trenquen? O com és que no es tanquen? Com coi s’ho fan per girar tant el cap?

Estrictament no poden arribar a donar tota la volta al cap. No arriben als 360 graus. “Només” poden girar-lo 270 graus.  Des del nostre punt de vista, una barbaritat. Si un humà ho intentés acabaria amb vasos sanguinis trencats per l’excessiva distensió al anar girant el coll o potser s’hauria desmaiat abans al resultar que de l’estirament i la torsió els vasos haurien col·lapsat el flux sanguini i el cervell s’hauria quedat sense sang.

Evidentment això no els passa als mussols. I el secret està en els ossos i les venes del coll. Les nostres, les artèries caròtides o les venes jugulars, passen més aviat pels costats del coll. La banda per on mosseguen els vampirs de les pel·lícules ja ens dona una pista. Per això, al girar el coll queden exposades a molta tensió. En canvi, als mussols els passa gairebé per l’eix del coll, per la part del davant de la columna vertebral. Això fa que l’estirament al moment de girar el coll sigui menor que en el nostre cas.

Però el secret mes eficient pot ser l’estructura mateixa d’alguns vasos que es van fent més i més grans a mida que s’acosten al cap. Això fa que dins hi quedi emmagatzemada molta sang. Una sang que actua com a reserva, en el cas que el gir del coll arribés a girar tant que les artèries es col·lapsessin momentàniament.

I finalment, a diferència de nosaltres els mussols tenen uns vasos auxiliars que connecten la circulació del cervell i la del tòrax. De nou, si el flux principal queda interromput, la sang pot seguir circulant per vies secundàries i el reg sanguini al cervell no s’interromp.

La forma de les vèrtebres també ajuda. Podríem dir que les nostres estan recolzades sobre dos punts mentre que les seves ho fan sobre un únic punt, de manera que poden pivotar amb molta més facilitat.

Unes poques adaptacions anatòmiques i ja pots mirar el que passa darrera teu sense necessitat de girar el cos. Fan una certa enveja, però tampoc no ens podem queixar. Al menys podem moure els ulls per mirar a banda i banda sense moure el cap. No és un moviment excessiu, però ja és molt més del que la majoria dels ocells poden fer.  Els mussols, molt girar el cap, però no poden moure els ulls.

Una cosa va per l’altra.

2 comentaris

  • Sinera

    13/11/2018 12:47

    Probablement la tecnologia ja ens deu permetre posar-nos una càmera de 360 graus al cap i amb unes ulleres conectades veure-hi en totes direccions. Quina pinta faríem! Millor ser mússol!

  • Pons

    09/11/2018 12:59

    Tampoc n’hi ha per tant! Els ninots Lego poden girar el cap 360º i de fet els hi pots treure el cap sense problema…