Crema Califòrnia

Aquests dies no parem de trobar imatges als telenotícies i a la premsa informant sobre els devastadors incendis que està patint Califòrnia. Dotzenes de víctimes mortals, ciutats arrasades per les flames i una enorme extensió de terreny calcinada fan que es tracti d’una de les pitjors temporades d’incendis de la història d’aquell estat. I això que Califòrnia ja té una llarga tradició de focs forestals. És una de les conseqüències del clima mediterrani que gaudeix.

Però una cosa és que es tracti d’un territori on els focs formen part de la dinàmica del medi ambient als boscos i una altra és que la magnitud dels incendis estigui augmentant any rere any. De la llista amb els deu incendis més grans que han patit els californians n’hi ha set que són posteriors a l’any 2000.

Com acostuma a passar, de seguida pensem en l’escalfament global com a responsable d’aquests fenòmens.  Si la temperatura és més alta i plou menys, és normal que hi hagi més i majors incendis. D’altra banda, també com acostuma a passar, en Donald Trump ja ha sortir dient  que la responsabilitat és d’una dolenta gestió ambiental. Segons ell (i molts republicans) les restriccions a la industria de la fusta fan que hi hagi massa boscos i, per tant, massa combustible per alimentar els incendis.

Tot i que les mínimes dosis d’educació m’impedeixen proclamar el que realment penso d’en  Trump, això no vol dir que els seus arguments es puguin descartar sense més. Pot ser que, per casualitat, alguna vegada encerti un argument científic. Per descomptat que l’escalfament global deu tenir-hi algun paper ja que l’augment de les temperatures i la sequera mantinguda durant molts anys segur que afavoreixen l’esclat i la progressió dels incendis. Però altres factors també hi deuen tenir el seu pes. Per exemple, Califòrnia ha guanyat 300.000 habitants cada  any des del 2010. Això fa que augmenti la pressió sobre el territori i sobre els aqüífers i també que el risc d’incendis causats voluntària o involuntàriament pels humans augmenti en conseqüència.

En tot cas, pel que fa a l’escalfament global, tornem al de sempre. No podem dir que els focs d’aquest any siguin conseqüència del canvi climàtic (sempre hi ha hagut incendis forestals a Califòrnia), però l’augment en la freqüència i en la intensitat de les últimes dècades ja escapa a la normalitat. Cadascú apuntarà al culpable que prefereixi o que li vagi millor als seus interessos, però en aquesta mena de coses, les causes finals estan més repartides del que podríem pensar.

5 comentaris

 • jaquel

  03/12/2018 12:22

  si tallem els arbres fem mal a la naturalesa . Jo proposaria estar mes atens a tot

 • Pons

  14/11/2018 13:19

  Però si en Trump té raó! Si no hi haguessin boscos no es cremaria res! Tallem tots els arbres del món! Un pla perfecte, sense fissures…

 • mirabilis

  14/11/2018 11:29

  El pitjor és que sempre l’últim és el pitjor de la història dels incendis californians. Aquest any ja en portem 3, crec.
  Sinera: suposo que se’ls hi escapa de les mans pel vent, i també per falta de franges de seguretat envoltant les urbanitzacions en mig del bosc. Entre d’altres causes.

 • Sinera

  14/11/2018 10:27

  Fa anys que això passa. El que no entenc és com, una vegada comença el foc, se’ls escapa tant de les mans, fins i tot a la ciutat. Manca de previsió? Nivell mental de les autoritats per sota del del propi president? Manca de mitjans propi d’un país ric però ruc?

 • Carquinyol

  14/11/2018 10:02

  Crec que recordar que fa uns anys en Bush Jr. va utiltizar un argument similar, una cosa de l’estil que hi havia incendis perquè hi havia arbres i que sense arbres aixì no passaria.

  Per a que mirar els múltiples factors que poden ser els detonants si ja tenim un que va genial amb els nostres interessos ?