Una nova definició pel quilogram

Doncs ara sí. Ja tenim nova definició del quilogram. Fins ara un quilogram, o un kilo, era la massa del kilo patró, que es guardava a París, a la Oficina Internacional de Pesos i Mesures. Era la última de les unitats del Sistema Internacional de mesures que encara depenia d’un patró físic. Ja fa temps que coses com el metro van deixar de referenciar-se amb un metro patró per passar a estar determinats per factors de la natura. Per exemple, el metro és la distància recorreguda per la llum en el vuit en 1/299 792 458 segons.

Mentre que totes les unitats van passar a tenir definicions similars, el quilo es mantenia com “la massa del kilo patró”. I això era una llauna ja que, per motius que no estan clars, el patró anava guanyant una mica de pes amb el pas del temps. Però com que és el patró, per definició eren tota la resta de mesures les que calia rectificar. Un mal sistema però al que costava trobar-hi una alternativa. Essencialment perquè calia disposar d’aparells que mesuressin amb prou precisió allò que defineixes.

Doncs ara ja ho tenim. Em sap greu pels professors del futur, perquè si la majoria d’unitats costen una mica d’explicar, la definició del quilo és realment poc intuïtiva. Aprovat el 16 de Novembre, però oficial a partir de l’any 2019, el quilogram vindria a ser “aquella quantitat de massa que fa que la constant de Planck tingui un valor d’exactament 6.62607015×10−34 kg⋅m2⋅s−1

És clar, immediatament toca explicar què dimonis és la constant de Planck. A la Vikipèdia trobem que és una constant física fonamental que caracteritza la quantització de la natura, cosa que ajuda una mica, però tampoc massa.

Això de les constants físiques fa referència a determinats valors, o quantitats, que es consideren universals i que no varien amb el pas del temps. Per exemple, la velocitat de la llum, la massa de l’electró o la constant de gravitació. De constants físiques n’hi ha moltes, però algunes es consideren fonamentals, entre elles la de Planck.

La idea d’aquesta constant és que, en el mon submicroscòpic, l’energia només es pot transmetre en forma de “paquets” d’energia. Aquests paquets, serien la quantitat mínima d’energia que l’Univers permet existir i es van anomenar “quants” (per això la física quàntica). L’energia aleshores dependrà de la freqüència de vibració i d’una constant que Max Planck va anomenar “h” i que ara coneixem com la constant de Planck.

Poca broma, que amb això va guanyar el Premi Nobel de física l’any 1919. Com qui no vol la cosa havia inventat la física quàntica!

I ara aquella constant inimaginablement minúscula és la que es farà servir per definir el quilo. Per mesurar-lo, el laboratori que ho intenti haurà de tenir un aparell anomenat balança de Watt, que és l’únic sistema que permet prou precisió en les mesures. Per descomptat no canviarà res quan anem a comprar el pa o quan ens pesem a la bàscula, però per alguns camps de la ciència les coses seran molt més precises a partir d’ara.

5 comentaris

 • Sinera

  20/11/2018 19:10

  Quina formuleta! Ara penso que si el patro quilo anava guanyant pes amb el temps… potser totes les coses van guanyant pes … A mi em passa! O potser les balances de bany no estan ben afinades… S’han de posar al dia amb la nova fórmula-patró!

 • Ferran

  20/11/2018 18:18

  Com se sap que el Kilo patró ha perdut pes? Són més fiables les còpies que el patró? O al kilo patró li passa com en Charlot, que va ser segon en un concurs d’imitació d’en Charlot?

 • Daniel Closa

  20/11/2018 13:03

  Pons: Lo del quilo a vuit-cents grams és un misteri que sobrepassa les capacitats de la ciència actual :-)

  Joan: Millora o no et veig futur a l’oficina internacional de pesos i mesures

 • Joan Codina

  20/11/2018 9:58

  l’última vegada i única que he mesurat h ho vaig fer amb un error del 10 o 20%. Si em tornés a passar l’any que ve seria catastròfic!!

 • Pons

  20/11/2018 9:21

  Quan anem a comprar el pa fa molts anys que ens estafem, ni de conya la barra de quart pesa un quart de quilo ni la de mig, mig quilo, potser els hi hauriem de comprar una balança de Watt o encara que sigui normal…