El combat dels robots gegants

A principis de mes va fer quaranta anys de l’estrena per aquestes contrades d’una sèrie de dibuixos animats que va esdevenir mítica: “Mazinger Z”. Per molts, aquella va ser la porta d’entrada a la cultura japonesa dels robots gegants. Després en van venir moltes més, fins acabar amb pel·lícules com Pacific Rim, que portaven l’univers dels robots gegants a les últimes conseqüències, però la música d’entrada de Mazinger Z sempre ocuparà un raconet especial al cor dels frikis dels anys setanta.

Això dels robots gegants sempre havia quedat limitat al camp de la fantasia, però els temps canvien i fa un temps es van començar a fabricar robots gegants de veritat. Bé, gegants, gegants, no és que fossin. Al menys si els comparem amb els del manga. Però eren realment grans. Destacaven “Megabots”, una empresa americana, i “Suidobashi”, una organització japonesa. Hi ha qui dedica calers i esforços a fabricar robots gegants de combat? Doncs efectivament. Queda clar que hi ha gent per tot.

L’any 2015, seguint l’estil americà, els de Megabots van penjar un vídeo a Youtube presumint de les capacitats dels seus robots i van acabar enviant un missatge directe als japonesos: “Nosaltres tenim un robot gegant. Vosaltres teniu un robot gegant. Tots dos sabem el que ha de passar…”.

La resposta dels japonesos va ser concisa: “Acceptem. Megabots, organitzeu el duel. Serem allà”.

Una mica arriscat ja que les mides dels dos robots no són exactament les mateixes. El dels americans, anomenat “Eagle Prime” pesava dotze tones, mentre que el “Kurata” japonès només pesava poc més de sis tones. En canvi, era més ràpid i manejable. De fet, per portar l’americà calen dos pilots mentre que al japonès només n’hi va un.

El tema es va allargar, perquè no deu ser senzill organitzar un combat de robots gegants, però finalment l’any passat va tenir lloc l’esperat duel. Es podia seguir per streaming i, com era previsible, va ser tot un espectacle. Els dos robots movent-se per un gran hangar on hi havia posat palets, cotxes, bidons i tot d’artefactes per fer-ho més espectacular. Els locutors hi posaven de la seva part i les grans màquines es van estomacar de valent. També es van disparar bales de pintura, que queda molt cridaner per l’espectacle però no fa gaire res d’efectiu.

Finalment els pilots del Eagle Prime van arribar al cos a cos i amb una mena de braç-serra mecànica van aconseguir  inutilitzar un dels braços del Kurata, de manera que la victòria va caure del bàndol americà.

Peeeeeeero. Potser tot no va ser tan espectacular com sembla. La suposada transmissió en directe en realitat era una transmissió prèviament gravada. El combat va transcórrer amb moltes aturades per problemes mecànics, reparacions i muntatge per fer-ho més espectacular. Si hi estàs ben predisposat pots afirmar que el vídeo de deu minuts queda molt cridaner, però el cas és que van trigar tres dies a gravar-lo. És evident que en el tema dels robots gegants de combat encara estem lluny de les possibilitats del Mazinger Z o dels Jaegers de Guillermo del Toro.

2 comentaris

  • Sinera

    18/12/2018 22:34

    Recordo que vam anar a veure Mazinger Z i ens van posar un tal Maxinger Z (amb X!). Ens vam equivocar d’una lletra! Mai els hi he perdonat…

  • Pons

    18/12/2018 10:59

    No se’m va passar la notícia en el seu moment. Però pensat fredament els robots gegants poden quedar molt espectaculars, però actualment l’aviació es molt més versàtil, ràpida i destructiva.