La suposada toxicitat dels tiquets

I ja tornem a ser. Un estudi científic, uns titulars cridaners, una inquietud gratuïta i tomba i gira. Ahir molts medis de comunicació alertaven del suposat perill que tenen els tiquets fets amb paper tèrmic que ens donen quan anem a comprar. Com si fos una novetat (que no ho és) alerten de la presència de Bisfenol A en aquest material i recorden que es tracta d’un disruptor endocrí, que causa càncer, que és tòxic i que cal allunyar-lo del menjar.

Buf…

La cosa no va així. Que el paper tèrmic amb el que es fan els tiquets conté bisfenol A o bisfenol S ja se sap des de fa molt temps. La dada important és la quantitat que tenen. Fins on sabem, la quantitat que hi pot haver és centenars de vegades inferior a la que podria començar a donar problemes. I d’altra banda, us mengeu o injecteu els tiquets de la compra? Ni tan sols els treballadors dels supermercats han de tenir cap problema per culpa del material amb que estan fets els tiquets a no ser que siguin addictes a anar llepant cada tiquet que generin, cosa poc probable. En realitat probablement això tampoc faria gran cosa ja que el cos també elimina el bisfenol. El que seria dolent seria guardar els tiquets de molts mesos i menjar-se’ls tots de cop per saturar els sistemes naturals d’eliminació.

El bisfenol A és un producte que es fa servir per fabricar determinats tipus de plàstics i que sabem que cal vigilar de prop ja que pot actuar com disruptor endocrí. Això vol dir que la seva estructura química pot interferir en el funcionament normal d’algunes hormones. En teoria no hi hauria problema ja que per fer el plàstic queda tot unit en una gran macromolècula que ja no te aquests efectes, però sempre en poden quedar restes de lliure o es pot anar alliberant per culpa de tractaments químics, de manera que és assenyat no barrejar-ho amb les coses de menjar. Per això ja fa uns anys que es va prohibir fer-lo servir en la fabricació de les tetines dels biberons. L’escalfor, l’estona que els bebès el tenen a la boca i el fet que el cos dels nadons és molt més petit que els dels adults, de manera que proporcionalment en rebrien més dosi, va fer decidir que era millor curar-se en salut i senzillament prohibir-lo per aquesta aplicació. D’altra banda, aquest és un d’aquells productes que organitzacions com l’Agència Europea de Salud Alimentària sempre tenen en el punt de mira i periòdicament en van revisant el que en sabem per decidir si cal modificar la legislació.

La veritat és que quan algú ens vol espantar ho té fàcil. Ara estem esverats pel bisfenol del paper tèrmic però seguim prenent vi, cervesa o conyac passant per alt que l’alcohol que contenen és tòxic i cancerigen. Des del punt de vista de la salud hauríem de patir molt, moltíssim més, per l’alcohol que bevem habitualment que no pas per cap tiquet de la compra. Potser és perquè l’alcohol no té noms químics estranys. D’altra banda, també mengem plàtans, que són molt saludables però que son radioactius. Ja en vaig parlar una vegada de la radioactivitat continguda en els plàtans però, de nou, és una dada que ens desperta curiositat però no ens espanta ja que no hi ha noms estranys. De seguida pensem, amb raó, que la dosi de radiació continguda serà tan petita que no farà res.

Que coi! Si disposes d’un aparell prou sensible, pots detectar productes tòxics o radioactivitat en tots els aliments! Recordeu algun diari posant per titular “trobada radioactivitat en el menjar”? Podrien fer-ho i, estrictament, seria cert. Si volen generar titulars cridaners només cal que facin el mateix que en el cas del bisfenol: passar per alt les quantitats detectades i deixar que la gent s’espanti gràcies a una informació parcial.

3 comentaris

  • Daniel Closa

    18/01/2019 8:55

    Sinera: en principi és perquè és un sistema d’impressió molt econòmic ja que no cal tinta. Però també deuen aprofitar que s’esvaeixi la informació :-)

    Pons. Es que tot es perd…

  • Pons

    17/01/2019 12:21

    Adéu a les famoses sopes de tiquets de la meva família que han anat passant de generació en generació. Provaré de substituir el tiquets per verdures però dubto que quedin igual de bones…

  • Sinera

    17/01/2019 9:56

    El que no entenc és perquè es fa servir un producte que s’acaba esvaïnt fins fer-se invisible quan el producte comprat sovint encara pot estar en garantia. Jo ho veig com una presa de pèl.