“Super-hero landing”. La manera més espectacular, i absurda, d’aterrar

Una de les icones de les pel·lícules de súper-herois és la manera d’aterrar quan cauen a terra. L’impacte del cos es fa sobre tres punts: un genoll, una mà i un peu. Es coneix com aterratge del superheroi, aterratge sobre tres punts o, en anglès que és com es troba més sovint… “super-hero landing”.

S’ha de reconèixer que la posició és visualment espectacular. Deu ser per això que ho fan tots i no és estrany que es faci servir per portades, pòsters o altres tipus de promoció. Ara bé… és una manera pràctica d’aterrar?

Dons en realitat és una de les pitjors maneres de fer-ho. De fet, el mateix Deadpool ja ho comenta en una de les pel·lícules.

Qui s’emporta la pitjor part és el genoll. No cal saber massa fisiologia per tenir clar que un impacte directe del genoll contra el terra mai no és aconsellable. Sobretot perquè impedeix del tot cap sistema per alentir l’impacte. Quan caus dempeus val la pena flexionar els genolls per fer que l’aturada sigui progressiva. Això permet que la flexió del cos vagi absorbint la quantitat de moviment que portem, de manera que la força exercida sobre el cos, i especialment sobre els ossos, és menor. Caure amb els peus ben rígids tampoc és una bona idea pel mateix motiu.

Si una persona normal cau des d’una altura mínimament important i vol fer-ho amb el súper-hero landing, el més probable és que es trenqui el genoll o el fèmur (o les dues coses). Ho tenen millor la cama i el braç ja que al moment de l’impacte poden flexionar-se una mica. No es trencaran però tampoc col·laboraran gaire en la força de frenada del cos, de manera que, de nou, tot l’impacte va a petar al genoll.

A les pel·lícules l’aterratge acostuma a anar acompanyat del trencament del ciment on aterra. Normal, ja que no hi ha hagut gens d’amortiment i tota l’energia del cos en moviment s’ha absorbit de cop. D’altra banda, la força es reparteix per igual en les dues bandes, de manera que si es trenca el terra, el fèmur tampoc te gaires possibilitats de sortir indemne.

És clar que són súper-herois, amb súper-poders i súper-armadures. És la única manera de resistir l’impacte.

De vegades es diu que permet quedar en una posició que facilita sortir disparat per seguir lluitant, corrent o el que calgui. Tampoc sembla gaire realista aquest argument. Estar recolzat en un genoll i amb l’altra cama estirada no és una posició que permeti agafar gaire impuls.

Però, d’altra banda, un súper-heroi sempre ha de fer una entrada espectacular, oi? La super-hero landing és una manera absurda, incòmoda i extremadament poc eficient d’aterrar, però és innegable que visualment queda espectacular, súper-espectacular.

2 comentaris

  • Daniel Closa

    23/01/2019 11:46

    Home! De científics super-herois ja n’hi ha alguns (Iron man, Hulk, mr. Fantàstic, Dr, Strange,…). però tots segueixen passant per alt totes les lleis de la física, la biologia i el que calgui.

  • Pons

    23/01/2019 11:11

    Ens falta uns súper-heroi que sigui súper-científic per tal de fer les coses segons el què la ciència aconsella fer.