El previsible final de Mars One

De vegades sap greu encertar, però hi ha ocasions en que és tan evident que una cosa no pot sortir bé… Recordeu el projecte Mars One? Era aquell que havia d’enviar persones a Mart amb idea de quedar-s’hi definitivament i que estava organitzat per una televisió holandesa. Per finançar-ho havien de muntar una mena de “Reality show” espacial, transmetent les aventures dels colons que l’any 2014 iniciarien la colonització del planeta roig.

Tot molt xulo, però la majoria dels amants de l’exploració espacial no ho veiem gaire clar. A part dels vídeos espectaculars, els nois de Mars One no tenien coets, no tenien habitatges, no tenien idea de com aconseguir aliments aigua i aire de manera permanent a Mart… no tenien gaire res del que cal tenir per anar i quedar-se a Mart. L’Elon Musk també diu que hi vol anar amb la seva empresa Space X. Ja es veurà si se’n surt, però al menys ell disposa de coets.

I com era previsible, un tribunal suïs ha declarat l’empresa Mars One Ventures en fallida i ha quedat dissolta. De manera que el somni d’anar a Mart de manera fàcil i pel·liculera ha quedat en no-res.

Normal.

També malaguanyats els diners que van pagar els candidats que s’hi van presentar voluntaris per tal de passar les proves de selecció…

De vegades oblidem que l’aventura espacial és perillosa, difícil i molt cara. Parlem d’anar a Mart com si només es tractés d’anar una mica més enllà de la Lluna. És com pensar que si tinc una barqueta amb la que creuar el canal de la mànega, ja puc creuar l’Atlàntic només posant una mica  més de provisions.

També deu tenir una mica de culpa la moda de pensar que n’hi ha prou de proposar-se les coses per aconseguir que es facin realitat. Allò de “si vols, pots” és un dels majors disbarats que es poden arribar a dir i la vida n’és plena a vessar d’exemples.

Encara falta molt per poder pensar en enviar persones a Mart. És una empresa descomunalment complicada i, per descomptat, lluny de l’abast de programes de televisió i empreses d’entreteniment. Si la tecnologia no deixa de progressar potser algun dia resultarà senzill, però aquest dia encara està molt lluny.

2 comentaris

  • Daniel Closa

    13/02/2019 0:30

    El clima de venus és més càlid. Potser una mica excessivament càlid. Tampoc li veig gaire futur…

  • Pons

    12/02/2019 14:11

    Sort que no em vaig apuntar al programa de Mars One, em vaig apuntar al de Venus One, molt més realista!