Dia de pi

Avui és catorze de Març. També podríem dir que es el catorze del tres o 14/3, però els anglosaxons fan servir un ordre diferent i diuen primer el mes i tot seguit el dia, de manera que avui es 3/14. Us sona? Són les primeres xifres del que segurament és el nombre més famós de tots. Pi (3,14159….) Per això avui se celebra el dia de Pi.

Ja sabeu que pi és la relació que hi ha entre la longitud d’una circumferència i el seu diàmetre. És un valor constant sempre que ens mantinguem en la geometria euclidiana, és a dir dibuixant la circumferència en un pla. Si la dibuixem en una superfície corba, el valor de pi va variant.

Hi ha moltíssimes curiositats al voltant del número pi. Per exemple, el mateix nom deriva de la lletra grega “π”, que correspon a la nostra “p” i la van triar perquè era la primera lletra de la paraula “perímetre”. Això no es va establir fins al segle XVIII. Abans es coneixia com la “constant d’Arquimedes”.

Però de totes les curiositats, n’hi ha una que sempre fa gràcia. El nombre de decimals que té és infinit, però això no és especial ja que passa amb molts números. Pi també és irracional, que vol dir que no es pot representar com el resultat de dividir dos números. També és transcendent, de manera que no és l’arrel de cap polinomi (val, aquí els no matemàtics ja comencem a trontollar). I finalment, no se sap si pi és un nombre normal. En matemàtiques un nombre normal és aquell que entre les seves xifres, podem trobar qualsevol combinació amb una freqüència equivalent a distribució uniforme discreta.

No se sap si Pi és normal, però tot apunta a que sí. Per un matemàtic, amb això no n’hi ha prou, però per nosaltres serveix per entretenir-nos buscant xifres dins de pi. Perquè això vol dir que pràcticament qualsevol xifra es pot trobar en algun indret dels decimals de pi. I hi ha buscadors que si els poses una xifra, van i la busquen per entre els primers diguem dos mil milions de decimals de pi.

Jo he trobat que el meu DNI i el meu número de telèfon efectivament hi són. Si voleu, podeu entretenir-vos buscant aniversaris, telèfons, adreces o qualsevol xifra que us passi pel cap.

Hi ha qui diu que qualsevol número està dins de pi. Això no és del tot exacte ja que el mateix pi no pot estar dins de pi ja que aleshores entraríem en una seqüència de repeticions i per tant deixaria de ser irracional.

5 comentaris

 • Pons

  15/03/2019 13:44

  La setmana passada vaig estar en un hotel i endevina a quina habitació em van posar, correcte, la 314.

 • Daniel Closa

  14/03/2019 12:41

  Alnair. El mòbil deu estar més enllà dels dos mil milions. Però segur que hi és.

 • Alnair

  14/03/2019 11:42

  En meu mòbil no hi es :-) Si el fix y el DNI.

 • Daniel Closa

  14/03/2019 10:29

  314159 si que hi és. Jo el vaig buscar ahir i efectivament està entre els dos mil milions inicials :-)

 • Joan Codina

  14/03/2019 9:23

  M’has donat un bona idea!! Saber-se el num pi fins on sigui 3.14…314159… i dir etc. Suposo que deu ser més lluny que el punt de Feynman.