El vi negre i el mal de cap

“El vi negre em fa venir mal de cap!” No és el meu cas, però aquesta és una frase que moltes persones podrien subscriure.  De fet, per les persones que pateixen migranyes, el vi negre és un clàssic a les llistes dels aliments que cal evitar. No es tracta de la típica ressaca per prendre massa alcohol, ja que el mal de cap pot aparèixer prenent molt poca quantitat del vi i ho fa de manera molt ràpida. A més, altres begudes alcohòliques, com el mateix vi blanc, no produeixen aquest efecte, de manera que alguna cosa hi ha al vi negre que desencadena el mal de cap en algunes persones.

Hi ha hagut diferent sospitosos, però ara mateix el punt de mira està centrat en un els tanins. Concretament en un d’anomenat tiramina. Des del punt de vista químic pot resultar una mica desconcertant, ja que la podem trobar inclosa en diferents grups de molècules. Es tracta d’un dels tanins presents en el vi, i els tanins són un tipus concret de polifenols, és a dir, molècules que contenen el grup fenol en la seva composició. En el cas del vi negre són els que li donen la particular astringència i el color fosc.

Els polifenols es troben a molts vegetals i en el cas del raïm estan sobretot a les llavors i la pell del gra. També n’hi ha a la fusta dels barrils on es fa la criança. No és que el vi blanc no en tingui gens de tanins, però la quantitat és molt menor. I entre els diferents tanins, el que s’ha relacionat amb el mal de cap és la tiramina. Una molècula que, per acabar d’embolicar-ho, també podem fabricar nosaltres mateixos a partir de l’aminoàcid tirosina, encara que en quantitats molt petites.

En tot cas, sembla que la tiramina actua augmentant la pressió sanguínia. En particular al cervell causa una mica de daltabaix, ja que primer augmenta la pressió i tot seguit té lloc una resposta compensadora que fa que disminueixi. Aquest puja i baixa és un dels mecanismes que semblen implicats en el mal de cap o directament la migranya que el vi negre pot causar en algunes persones sensibles.

Encara pot ser més marcat si es prenen “inhibidors de la MAO” com a tractament per la depressió. Aquesta MAO és l’enzim MonoAmina Oxidasa i participa en el metabolisme d’alguns neurotransmissors, però resulta que també és l’encarregat de degradar i eliminar la tiramina, de manera que si no funciona per causa del tractament, els efectes de la tiramina (i del vi negre) són molt més marcats i el mal de cap apareix encara més fàcilment.

El vi negre no és l’únic aliment que conté la tiramina. També n’hi ha en alguns formatges, embotits, fruits secs, fruites i una relativament llarga llista. En això cadascú acaba coneixent el propi cos i detectant quins són els aliments que li disparen el mal de cap i que, per tant, és millor evitar.

2 comentaris

  • Daniel closa

    26/04/2019 12:01

    Pons: He he… És el que hi ha. Jo només intento entendre el perquè passa!

  • Pons

    26/04/2019 11:28

    Fent amics entre les bodegues, eh?