Només una setmana evitant els plàstics absurds?

Una campanya que proposa una setmana sense plàstic. O millor dit, una setmana de boicot als envasos de plàstic d’un sol ús. Tots sabem que un dels problemes dels quals cada vegada en tenim més consciència és de l’acumulació de plàstics arreu del món, però especialment al mar. I també hem vist com als supermercats cada vegada hi ha més productes envasats amb una capa de plàstic que els envolta. Un plàstic que moltes vegades és totalment superflu.

Però aquesta mena d’iniciatives sempre em deixen un regust amarg. Una setmana sense plàstic? Això vol dir que les cinquanta-una setmanes restants de l’any sí que els consumim? No serà una acció de maquillatge per calmar les nostres consciències i poder seguir la resta del temps emmerdant el planeta amb tranquil·litat?

Segurament estarem d’acord en el fet que pelar la fruita i tot seguit empaquetar-la amb plàstic és una ximpleria digna de mentalitats profundament infantils. De veritat som incapaços de pelar una peca de fruita? Necessitem que els alls ens els ofereixin en grans individuals i empaquetats en plàstic. Som idiotes o què? Perquè això estaria bé si no fos que sabem que té un preu en forma de residus que duraran molt temps en descompondre’s.

Tot té un preu, però com que el preu de fer servir el plàstic de manera irracional ja el pagaran les properes generacions, la majoria de nosaltres ens en desentenem. O ens limitem a accions puntuals essencialment irrellevants.

Si volem fer alguna cosa, si la volem fer realment, ens tocarà canviar bona part dels nostres costums de vida. I no ens enganyem; vivim molt bé. I quan es viu molt bé, costa canviar. Especialment si l’esforç de canviar s’ha de fer per garantir el benestar de les properes generacions. El cas del plàstic per embolicar coses que ja venen amb una excel·lent coberta protectora és un punt difícil de superar en l’estupidesa del comportament humà, però només és un detall. I ens passem la vida criticant i apuntant als detalls mentre passem per alt altres coses molt més greus.

En realitat, els canvis individuals són necessaris, imprescindibles i tot, però totalment insuficients si no hi ha canvis en l’àmbit social. Ai!, però això vol dir triar representants que facin lleis que empenyin aquests canvis. I ho tenim malament, ja que, són coses que afectaran la butxaca de gent amb molt poder i molts diners. Una combinació que arronsa la majoria dels polítics. I, d’altra banda, malgrat honroses excepcions, el nivell de la majoria dels representants que podem triar oscil·la entre la mediocritat i la més supina ignorància, de manera que per aquesta banda tampoc sembla que sigui raonable esperar gaires iniciatives que vagin més enllà del maquillatge.

De totes maneres això no vol dir que la iniciativa de la setmana sense plàstics absurds als supermercats s’hagi d’ignorar. Simplement l’hauríem d’aplicar sempre.

6 comentaris

 • M. Dolors Bonafeu

  17/06/2019 8:48

  Per què no es prohibeix i s’obliga a l’us de paperines i bosses de paper?, envasos de vidre retornables, iogurts en envàs de vidre retornable, fomentar el consum de l’aigua de l’aixeta ,…

 • Gemma

  07/06/2019 14:18

  Totalment d’acord amb en Ferran Casarramona. D’acord que no ens podem limitar a això, però és una manera de conscienciar, descobrir alternatives, i donar un toc d’atenció a supermercats i botigues.

  Jo mateixa, parlant de la setmana aquesta a la feina, he descobert que a prop de casa meva hi ha un establiment on puc comprar productes de neteja i higiene personal a granel. I penso fer-la servir!

 • Vicent Bosch i Paús de l’Alcora

  03/06/2019 17:03

  Doncs jo estalvia unes 500 ampolles d’aigua a l’any amb l’aixeta òsmica que tinc instal·lada a casa.
  Ara bé, podem estalviar tots els plàstics del món, però en un dia de guerra pirata per les matèries primeres… Déu ni do el mal que fan i sembla que açò no té els mateixos altaveus.

 • Ari

  03/06/2019 16:35

  Ho veig absurd, tot aixó de el día de… la setmana de… sense plàstics, sense fums… etc… ahuría de ser sempre!
  Estic molt d’acors amb tú, gràcies!
  https://secalcula.com

 • Ferran Casarramona

  03/06/2019 15:55

  Potser molta gent després de una setmana evitant els plastics descobreix alternatives que no s’havía plantejat.

  Crec que es una bona manera de concienciar.

  Siguem optimistes.

 • Pons

  03/06/2019 13:56

  Al lobby del plàstic no li agrada el teu post

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús