Tsunami a la Mediterrània

Si ens parlen d’un tsunami, el primer que ens ve al cap és una onada gegantina arribant a les costes d’algun indret de l’oceà Índic o Pacífic. A l’Atlàntic també n’hi ha hagut, però fa més temps i no els tenim frescos en la ment com els que van afectar Japó o Indonèsia en la passada dècada. Lisboa va ser gairebé destruïda l’any 1755 per un terratrèmol seguit per un tsunami atlàntic.

Però que passa amb la Mediterrània? Poden haver-hi tsunamis?

Doncs sí. I de fet, tenim referències històriques d’alguns de famosos, com el que va destruir la civilització minoica quan va impactar contra Creta. L’origen va ser la gran erupció del volcà de l’illa de Santorini, que va quedar destruïda de resultes de l’esclat de la caldera volcànica. De manera que la Mediterrània, encara que sigui un mar més petit, també té el risc de tsunamis si es donés el cas d’una erupció o un terratrèmol al fons marí.

És clar, com que el mar és petit si el comparem amb els grans oceans, la probabilitat que tingui lloc un terratrèmol és més baixa. Simplement, menys superfície, menys indrets on patir el terratrèmol. Però això no vol dir que sigui inexistent. I a la llarga, aquesta baixa probabilitat representa un risc afegit, per dos motius.

El primer és que les distàncies són petites. Quan es detecta un terratrèmol en algun indret del Pacífic, l’onada pot trigar hores a arribar a la costa. Això dóna temps a emetre l’avís i a intentar evacuar la població. Cal que el terratrèmol no sigui precisament arran de costa i que els sistemes de detecció i d’alarma funcionin, però en general es disposa d’un cert marge de temps.

A la Mediterrània, tot està molt més a prop, de manera que el temps de resposta queda molt i molt reduït. Potser en direcció est-oest encara hi hauria un cert marge, però pel que fa a l’onada que es mogui de nord a sud, el marge és molt petit.

I d’altra banda, aquí no hi pensem en tsunamis. Si n’hi hagués un… costaria molt que la població s’ho prengués seriosament. Sí que hi ha un sistema de control per detectar i avisar. El NEAMTIC, per North-Eastern Atlantic, Mediterranean and connected seas Tsunami Information Centre, que des d’Estambul controla el tema. Però la poca pràctica i el baix risc fa preveure que tot i els avisos, la resposta serà lenta i insuficient.

Això també és comprensible. Un es prepara per les coses probables, però de les improbables no en fem massa cas o acabaríem paranoics. Sempre és complicat l’equilibri entre la protecció i l’obsessió. Aquí patim per incendis forestals i llevantades, però no per tsunamis tot i saber que alguna vegada, que tant pot ser d’aquí a unes setmanes com d’aquí a un grapat de segles, n’hi haurà algun. El que sí sabem és que serà difícil de preveure i que, segurament, no trobarem la manera de respondre-hi a temps.

6 comentaris

 • Toni Mora Plantalamor

  31/10/2019 5:27

  Uep, a comemtari de fa una estona potser anava jo errat en recordar lectures de notícies, i fou meteotsunami, no tsunami. I sa data, que seria juliol 2018, tot i que vaig trobar s’aigo freda. Prego disculpeu errors. Ah, es comentari em surt amb horari d’estiu, avançat una hora. Es navegador i maquinari meu són vells. És error de xarxa? Bons capficos de tardor, s’aigo encara és tèbia. Salut :-)

 • Toni Mora Plantalamor

  31/10/2019 4:05

  A Mallorca abans d’estiu l’any passat va morir un home davant sa família per això. Jo era molt més al nord, a calons aprop des Faralló de Cala Gat. A punt de nedar, com sovint. Ses ones? Una estona llarga em trasvalsaren i aturaren es capfico. Semblava poc, però sorprenia s’energia de xoc, i petits bufadors i espetets. Similar a tandes de ona de vaixell gros aprop, i ràpid, però baixa, plana, com en embut entre roques. Però a lloc massa obert! era confús! Vaig riure perquè era talment com ones de ballena o submarí derrapant just su allà, caaa! :-) Nooo. Venien de lluny, abarcaven tot la mar fins on veia! Vaig seure, mirar i dubtar si era autoengany des fred, peresa, o por. Decidit a què jo entenia res, vaig pujar i ràpid! L’endemà arribà sa notícia i sa explicació. Un tsunami d’Àfrica! Salut! des de sa roqueta, apreci i llibertat :-) PS: es meteotunamis, rissagues, solen ser més com una crescuda i més local, comú a Ciutadella. A Alcúdia, més pla que a Capdepera aquest tsunami hi coincidí més però.

 • Sinera

  21/10/2019 19:43

  Hi ha tsunamis que poden fins i tot afectar la meseta.

 • Vicent Bosch i Paús de l’Alcora

  21/10/2019 17:52

  El meu poble està a 280 msnm.
  Una llàstima que la paraula sisme submarí s’hagi perdut.

 • Pons

  21/10/2019 14:29

  Per això visc a Sabadell, allà com no hi hagi un tsunami al llac del parc Catalunya…

 • jordic

  21/10/2019 9:32

  L’esperava. Remarcaria que la clau es que no s’hi pot respondre a temps i incidiria en que s’ha d’evitar que siguin violents…