Ciència per als nens, a la web

LlumsNadal.jpg Aquestes vacances, voleu que els nens s’ho passin bé mentre aprenen?

A la web podem trobar molts recursos. Aquí teniu, per exemple, un munt de simulacions per petits i per no tant petits. Són per entendre fenòmens de la física i química, per entendre les matemàtiques, i per passar-s’ho bé.

Podem crear experiments i fer projectes. Podem fer petits robots o fins i tot aprendre a programar…

Aquí teniu molts recursos per entendre la biologia, la física i les ciències en general. Fins i tot, podeu visitar un museu de la ciència interactiu!

Podrem jugar i entendre les ciències amb objectes i productes d’ús quotidià i amb criteris de simplicitat i cost baix.

I també podrem accedir a un munt de llibres i  de vídeos didàctics i de divulgació. Us recomano fer un cop d’ull als apartats de ciència i de tecnologia (entre d’altres) de ted.com. I aquí podeu trobar vídeos científics de química, física, informàtica, robòtica i altres, amb la garantia que han estat validats per professionals.

No sé si recordeu les declaracions de la consellera Irene Rigau (diari Ara, 2 d’abril de 2011): “Estem analitzant els plans d’estudi dels mestres i per començar hi trobem un dèficit important: un dels objectius prioritaris de l’educació actual, marcats per la Unió Europea, és el de formar l’esperit científic dels alumnes. Però ens hem trobat que el 75% dels que fan la carrera de magisteri vénen de la branca d’humanitats i ciències socials del batxillerat, en què no hi ha gens de matemàtiques ni de ciències. Al pla de magisteri tampoc no hi ha res d’aquestes matèries. L’última vegada que van fer ciència i matemàtiques va ser a l’educació secundària obligatòria (ESO). I amb això volem que cultivin l’esperit científic?”

Fa només una setmana llegíem que els nens catalans de nou anys suspenen en matemàtiques. Des de fa quatre anys, la Generalitat ha començat a fer avaluacions externes amb exàmens a tots els alumnes al final de cada cicle. Aquests estudis, però, estan mostrant un fracàs escolar remarcable. La primera edició de l’avaluació a quart d’ESO, que la Generalitat va fer a finals del curs 2011-2012, va deixar resultats preocupants en matemàtiques: el 24% d’alumnes van suspendre aquesta prova i un altre 23 per cent va treure un resultat de quasi suspens. D’altra banda, els resultats del projecte “Rose ens fan veure que l’interès dels joves per la ciència als països més desenvolupats, està minvant. I un estudi de la Noyce Foundation explica que el període crític és dels vuit als tretze anys. Al llarg d’aquest període de sis anys, els nens poden acabar avorrint la ciència i les matemàtiques, o poden connectar-hi i acabar gaudint-ne la resta de la seva vida. Com diuen, tot depèn de la formació, capacitat i entusiasme dels mestres i dels pares…

 

Agraeixo l’ajut de Montse Benlloch i Albert Febrer, que m’han proporcionat alguns dels links que ara us comento.

 

Comenta

Cal que t'identifiquis per poder escriure un comentari.