Entrades amb l'etiqueta ‘lleis de la natura’

Tecnologia: per a qui?

divendres, 17/03/2017

M’agrada la definició que Enrique Lynch fa de tecnologia. Diu que és l’art de saber aprofitar les lleis de la natura per a viure millor i satisfer les nostres necessitats. La tecnologia és hereva directa de la ciència, que és la que ens permet entendre aquestes lleis de la natura que després podrem aprofitar. Tenim llum a casa a la nit perquè hem entès el comportament dels electrons, i podem fer fotos amb el mòbil perquè hem descobert les lleis que regeixen la interacció entre fotons i electrons. La historia de la tecnologia és la nostra historia, la que ens va fer humans. La navegació a vela és tecnologia, i ho són els pergamins, les pintures prehistòriques, els llibres, l’art de cuinar, la bicicleta i quasi tot el que fem.

Però és molt fàcil trobar-se amb mals usos. Crec que fins i tot podem parlar de perversió de la tecnologia quan aquesta no s’aprofita per millorar la qualitat de vida i satisfer les necessitats dels humans en general. Deixeu-me que expliqui breument dos exemples d’aquest tipus de perversions, un de proper i un altre de llunyà (però no tant).

Recordo que fa temps es deia molt allò de “el client sempre té la raó”, perquè és (o era) clar que l’objectiu dels serveis ha de ser facilitar la vida dels qui els reben. Però, sorprenentment, això ha canviat. Podria parlar dels bancs, de les empreses operadores de comunicacions o de les elèctriques, però poso un exemple que he llegit fa pocs dies. La nova xarxa d’autobusos de Barcelona, amb les línies H i V, és força criticada. Molta gent diu, per exemple, que on abans anava amb un sol autobús, ara es veu forçada a anar amb dos, fent un canvi i perdent temps. El tema del transport públic m’és molt familiar, perquè un bon amic meu va fer la seva tesi doctoral (estic parlant dels anys 70) sobre l’optimització del recorregut dels autobusos. El problema, tecnològicament parlant, és clar. Es fa una enquesta, i es pregunta (a una mostra representativa de la gent de la ciutat que estem analitzant) a quins indrets van cada dia i a quins van més o menys sovint. Això permet tenir un mapa (que de fet és un mapa 4D, amb origen i final) dels interessos dels ciutadans. Després, tenint en compte el nombre total d’autobusos disponibles, s’optimitzen els recorreguts de manera que s’acabi donant el millor servei possible a la gent: es comença amb una estimació inicial de recorreguts, i aquests es van refinant en fases successives. Tot es basa en la quantificació del grau de satisfacció total que genera el conjunt de línies d’autobús, cosa que és fàcil de fer mirant per on passen i veient si recullen el que diu el mapa d’interessos. Ara, només cal anar modificant progressivament les línies d’autobús de manera que s’incrementi aquest grau de satisfacció total, i al final acabarem amb un disseny de transport urbà que ajuda la gent a viure millor. Doncs bé, quan ara fa un any vaig preguntar al Xavier, el meu amic, què opinava de la nova xarxa d’autobusos de Barcelona, la resposta va ser ben clara: segur que la nova xarxa empitjora el servei a la gent, perquè no s’ha dissenyat amb criteris de satisfer les necessitats dels usuaris, sino amb criteris de disminució de costos. De fet, aquests nous dissenys del transport públic són només un exemple, semblant al de les operadores de comunicacions o les elèctriques, del que podríem anomenar una inversió dels serveis. Es deixa d’oferir serveis que facilitaven la vida dels usuaris, i es passa a incrementar els beneficis (o reduir costos) dels qui els ofereixen. L’objectiu ja no són els clients sino els directius i accionistes. És el que moltes vegades veiem en els bancs i en empreses mal anomenades “tecnològiques”, que enlloc de crear tecnologia, tenen com objectiu vendre més i fidelitzar clients. Davant la pèrdua de l’ètica dels serveis i el delicte de no atenció als clients, molts experts diuen que la solució passa per la regulació i les sancions.

En tot cas, el problema de la inversió dels serveis no és res si el comparem amb el que passa a Àfrica. Només cal veure aquest mapa, esfereïdor, de la Terra a la nit, i adonar-se que Àfrica és a les fosques. La imatge de dalt, que podeu trobar a aquesta web, mostra que només un 2% dels habitatges a zones rurals de Níger (i un 3% a les de Mali) tenen accés a l’electricitat. El percentatge d’electrificació a les zones urbanes d’aquests dos països és del 47% i del 42% respectivament. En Hans Rosling també ens recorda que al món, dues de cada 7 persones no tenen accés a l’electricitat, i que 5 de cada 7 disposen d’una potència elèctrica tan baixa que no els permet disposar de cap electrodomèstic. La despesa energètica mitjana per persona a Espanya és de un quilowatt, durant 16 hores al dia. Per a un Ghanès, és de 46 watts.

És clar que alguna cosa estem fent molt malament si, al continent que més creixement demogràfic té en aquests moments, no som capaços d’usar els avenços tecnològics que podrien garantir l’accés a l’energia i evitar els episodis de fam. Serem capaços de garantir les condicions necessàries, per exemple, per a que tota persona tingui accés a una sanitat i medicació dignes i per a que tothom surti de la pobresa energètica? Hi ha solucions enginyoses per a zones rurals aïllades, com els sistemes fotovoltaics i eòlics distribuïts (només cal cercar “off-grid photovoltaic” o “off-grid eolic” a internet). Si no s’utilitzen és perquè la tecnologia, als països del Sud, no s’utilitza per millorar la vida de la gent: acaba millorant la vida només d’uns pocs, dels qui s’enriqueixen amb l’espoli dels recursos que no són seus. Un cop més, davant la pèrdua de l’ètica i dels continuats delictes, la solució passa per la regulació, la persecució de les injustícies i les sancions, amb l’objectiu que les solucions tecnològiques existents arribin a la gent que les necessita.

El més trist d’aquests inicis del segle XXI és que, tot i tenir els mitjans que ens poden permetre viure millor, com a humanitat no som capaços de definir uns mínims objectius que ens garanteixin la nostra pervivència, amb pau i dignitat, uns quants segles més. No anem bé. Cal prendre decisions i actuar a nivell local, però en aquest marc de globalització que ens ha regalat internet, és imprescindible establir mecanismes efectius de regulació a nivell planetari que impedeixin l’enriquiment d’uns pocs mentre la resta es va empobrint. La tecnologia no pot acabar beneficiant només a uns pocs. Ha de ser per a tothom, satisfent necessitats i ajudant tots els habitants de la Terra a viure millor. Perquè la situació és cada cop més preocupant, i l’alternativa pot acabar essent el suïcidi com a espècie. Potser que ens ho fem mirar.

Per cert, en Salvador Sabrià diu que poques persones hi deu haver que no coneguin algú del seu entorn, preferentment una persona gran, a qui li hagin intentat colar un contracte d’una companyia elèctrica o de gas. I diu que segur que sense rascar gaire és fàcil localitzar entre els pròxims alguna persona que ha tingut problemes amb els subministradors d’aquests serveis.

L’amor etern i les matemàtiques

dijous, 1/05/2014

Pitagores1.jpg L’Eduardo Sáenz, divulgador i membre del grup de la “Big Van”, parla de les parelles que es desitgen amor etern. Diu, però, que si voleu fer-li un regal a la vostra parella que sigui per a sempre, sempre, el que heu de fer és regalar-li un teorema. Els teoremes sí que són eterns. Això sí, diu, primer l’haureu de demostrar. L’Eduardo va ser finalista del concurs FameLab de divulgació científica, i en aquest vídeo podeu veure la seva actuació durant FameLab (en aquest altre, la teniu en castellà).

És ben estrany. En aquest món en què tot canvia i tot es renova, els teoremes matemàtics són certs i immutables, no caduquen. Molta gent s’ha preguntat cóm és que passa això. Tal vegada és perquè aquests teoremes expliquen les lleis del que ens envolta i l’estructura de l’Univers. Galileo ja va dir, fa quatre segles, que les matemàtiques eren el llenguatge de les lleis de la natura. Molts d’altres, com l‘Eugene Wigner, s’han preguntat perquè les matemàtiques encerten, perquè ens expliquen el món i perquè són immutables.

Eugene Wigner definia les matemàtiques com l’art de fer operacions hàbils amb conceptes i regles que justament hem inventat amb aquest objectiu. Deia que l’important de tot plegat era la invenció constant de nous conceptes. La idea és bonica perquè deixa clar que tot plegat és una creació mental. D’altra banda, també deia que l’objectiu de les ciències és descobrir les lleis de la natura, on cal entendre el concepte de llei com a sinònim de regularitat. Però cóm s’explica que les matemàtiques, aquest art que anem inventant, expliqui tan bé els fenòmens naturals? Els conceptes matemàtics acaben connectant fenòmens que semblen totalment independents i a més, moltes vegades acaben aportant descripcions inesperadament properes i precises d’aquests mateixos fenòmens. Wigner, en un article que va escriure l’any 1960, explicava una història divertida. Dos amics, que havien estat companys d’escola, es troben al cap de bastants anys i parlen del què fan. Un d’ells és estadístic, i treballa en l’anàlisi de tendències en la població. Li ensenya un dels seus treballs a l’altre. Aquest el fulleja, i es fixa en una formula: la de la corba de Gauss. “I cóm és que pots saber coses de la població amb aquesta estranya formula? I, per cert, què és aquest símbol?” “Aquest d’aquí? Aquest és el nombre pi”, diu l’estadístic. “Què és què?” “Sí, home. És la relació entre la longitud d’una circumferència i el seu diàmetre”. “Ara sí que penso que estàs portant la broma massa lluny”, diu l’altre. “És evident que el comportament de la població no té res a veure amb les circumferències”. I de fet hem de reconèixer que la resposta de l’amic és de sentit comú. Cóm és que el nombre pi surt a la formula bàsica dels estadístics? És part de la màgia de les matemàtiques, que com dèiem, connecten aspectes de la realitat que semblen totalment independents.

Els treballs d’Eugene Wigner van aportar noves idees als estudis de filosofia de les matemàtiques i de la física. Wigner deia que la immensa utilitat de les matemàtiques en l’explicació de les lleis i regularitats de les ciències naturals és quelcom de misteriós que no té una explicació racional evident. Tal vegada té alguna cosa a veure amb el fet que qui ho pensem som nosaltres, que som part del món. Eugene Wigner deia que una qüestió interessant era la de pensar si els mètodes basats en què els humans analitzen resultats d’altres humans poden ser una base objectiva per a la observació de l’Univers que els humans poden conèixer.

Té raó l’Eduardo Sáenz. Si voleu fer-li un bon regal a la vostra parella que sigui per a sempre, sempre, el que heu de fer és regalar-li un teorema. Li estareu regalant un petit poema, escrit en el llenguatge íntim del món i la natura.

Per cert, Josep Pla deia que una de les coses més curioses d’aquest país és l’enorme quantitat de pobres que tenen la mateixa ànima que els rics, i que menyspreen els altres pobres de la mateixa manera que els rics els menyspreen a ells.