Sopar a les 8

Els horaris suïssos són absurds. Dinen a les 11.30, sopen a les 6 i no puc ni imaginar a quina hora es deuen llevar. Al principi, rius. Ai, pobres suïssos… Però al cap d’una setmana, de cop, et lleves de sopar, et preguntes si ja haurà començat Polònia -si, aquí també pots mirar Polònia a la tele, només cal canviar de canal prou cops- i llavors ve el drama:  a penes si són les 8. Què ha passat? Ningú t’ha obligat a fer res. Si, es fa de dia i de nit més d’hora. Si,  arribes més d’hora a casa i no tens gaires amics amb qui anar a fer el dropo una estona. Però, vols dir?

L’entrada anterior d’aquest blog anterior es deia  “la revenja dels classificadors empírics”. Intentava explicar que les il·lusions cognitives són tan sols el resultat de posar el nostre sistema, que esta adaptat en un entorn específic a aquest lloc estranyíssim anomenat laboratori. L’argument és tant senzill que fa plorera que no l’hagin trobat abans. De fet, Maxwell i companyia ja anaven en aquesta direcció, però això era abans de Cajal i els seus amics: en aquells temps no existien, les neurones. Ningú n’havia vist cap.

El que és curiós és que la venjança dels classificadors empírics aplica al nostre cas.  Si els suissos sopen tant d’hora segur que és per una qüestió cultural, però també segur que aquest cultura i aquests costums s’han desenvolupat com a resultat d’un persistent procés d’evolució. Llavors sopo més d’hora per pura adaptació a l’entorn. El meu estomac, ulls, cervell i ment s’ajusten per aquest nou entorn estranyíssim anomenat Suïssa. Això quadra amb el plantejament dels Classificadors Empírics però no amb el dels Bayesians.

I llavors ve la petita certesa, el dubte que es converteix en pànic: això vol dir que m’estic convertint en suís?

 

[aquest post tanca un gran cicle de 3 posts sobre intentar explicar en termes relativament accessibles teories generals sobre com el cervell interacciona amb el seu entorn. si voleu seguir en detall la tirada, aneu enrere en el blog. Si us ha avorrit profundament, potser voleu mirar endavant.]

 

 

1 comentari

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús