El cel dels tigres

el_cel_dels_tigres.gif

 

 

 

 

 

 

 

Ara ja fa uns dies a La Vanguardia hi havia una tira de Calvin i Hobbes preciosa que ara he retrobat a internet (aqui). En llegir-lo vaig recordar un article  d’Eleanor Rosch (aquest). Es una revisió d’una altre article -que no he llegit-, però l’argument principal del seu text és: si tens un tigre agafat per la cua, deixa que et mengi. Aviam si aconsegueixo explicar què vol dir això en paraules senzilles.

Aquesta dona, després d’una recerca brillant sobre com aprenem a categoritzar el món, va orientar-se cap a un camp diferent, i força difícil pels ulls d’un científic occidental: la psicologia de la religió. El seu argument de base sembla prou senzill: les varietats de l’experiència religiosa poden contribuir a la psicologia moderna. Però aquí ho tenim: les tradicions meditatives a occident no han tingut molta difusió ni continuïtat. La línia que va obrir va ser submergir-se en el pensament oriental, concretament tot el relacionat amb meditació de tradició budista, per a intentar aclarir com la tradició budista entén la psicologia, si això encaixa o no amb com les ciències cognitives ho descriuen.

Plantejar-se una cosa així suposa no tan sols en un esforç intel·lectual colossal per a endinsar-se en una tradició  tan diferent, però també requereix estar disposat a acceptar coses que pels ulls dels occidentals no semblarien acceptables, a menys de veure-les de primera mà. S’ha d’acceptar  la disciplina necessària per endinsar-se en unes pràctiques quotidianes consistents amb aquest món que tracta de descriure. S’ha d’aconseguir la obertura d’esperit suficient per a aconseguir treure l’entrellat de termes i conceptes que venen d’un món que a nosaltres ens deu semblar ben estrany.

I precisament l’article del tigre tracta d’aquesta obertura d’esperit. Fins on jo ho entenc, el que tracta d’explicar l’article és una cosa tan senzilla que  fa plorera que no ho tinguem present i ho acceptem sempre en el  nostre quotidià: quan tenim un problema agafat per una punta, hem d’acceptar-lo amb tota la seva grandària, fer lloc en la nostra ment per a encabir aquest tigre i no pas fer veure que no existeix el problema, o que no és important, o que no ens fa por. Hem d’acceptar que ens atrapi i se’ns endugui i ens canviï i no pas fingir que no ens preocupa i seguir fent el que se suposa que faríem si no tinguéssim aquesta preocupació. No cal dir que això no és una espècie de recomanació estoica de deixar que el món faci i patir les conseqüències que vinguin. No. Es tracta més aviat d’acceptar la magnitud de la tragèdia, o com a mínim la presència de la tragèdia. Fer-ho serà el camí més ràpid per aprendre a transformar aquesta cosa que ens atabala, preocupa, assusta o obnubila en una cosa que puguem transformar, o deixar que ens transformi a nosaltres.

En català l’expressió inclús sona antiga: cal tenir presència d’esperit. Llavors els psicòlegs entren en les seves obsessions habituals: com definir aquest terme, mesurar-lo, quantificar-lo i estandarditzar-ne la quantificació. I això no resulta tan senzill…  Però la lliçó és senzilla, inclús un nen petit ho podria entendre: si mai vas a parar al cel dels tigres i n’acabes agafant un per la cua, deixa que et mengi.

 

 

 

 

 

 

5 comentaris

 • saracanaday

  08/07/2019 11:10

  Hey, Here is an another marvelous post from you i love love to make this website bookmark.Keep it up amazing work.Thanks. How To Write An Engaging And Informative Blog?

 • Drake Parker

  04/07/2019 10:03

  Eleanor Rosch is one of the best professors in our university assignment ace uk reviews, she is best known for her pioneering research in the fields of psychology and cognitive science, where she has focused on classification, linguistics, and psychological illustration of things and ideas.

 • casparlee

  13/06/2019 7:39

  Security is very important for any kind of website. We should be vigilant to safeguard our online business or protect the website. The listed plugins are top rated & essential for a WordPress website. Get dissertation literature review

 • Luke Wright

  31/05/2019 11:36

  I am the psyche and the brain is I” (Chan, 2008). Social-subjective ways to deal with oneself, just as clinical practice, instruct individuals that it is essential to use much vitality cementing and supporting their feeling of self, (re)- best dissertation help setting up secure connections, just as advancing confidence.Buddhist lessons keep up that oneself is a figment that is really the reason for quite a bit of our torment. Thus, there has all the earmarks of being a major Catch 22 in current clinical practice.

 • Renush

  25/04/2019 6:53

  If you gotta a issues with there solution are to be not good so you want to know how to fix connections to bluetooth audio devices and wireless displays in windows 10 can easily.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús