Allí fora

IMG_0811.JPG

 

un jove anomenat Ludwig Wittgenstein, a l’edat d’uns 30 anys, després d’haver escrit un llibre extremadament críptic i lúcid al mateix temps, va decidir que havia arreglat tots els problemes de la filosofia i que ho deixaria estar per a fer de mestre en una escola per infants.

En veure’l determinat a executar el seu pla, la seva germana li va dir que això potser era “com emprar un instsrument de precisió per a obrir embalatges”. Però no va saber què dir quan ell li va respondre alguna cosa com: “em recordes algú que mira a través d’una finestra tancada i no pot explicar-se els moviments estranys d’un vianant. No sap veure la tempesta que s’ha desfermat a fora i que si el vianant s’aguanta en peu és fent un gran esforç.”. Ella es va quedar bocabadada i ell va fer de mestre de nens durant un temps.

L’anècdota és reveladora de l’estil d’aquest pensador, que combina l’anècdota personal amb la lucidesa filosòfica. I què té això a veure amb la ciència?  En podriem fer fer una classe d’epistemologia, és cert. I en termes pràctics?

Encara no tenim gaire entès la relació entre allò d’allà -les coses, els altres- i això d’aquí -el que volem, el que percebem. Per exemple, com explica Daniel Wolpert, podem construir un ordinador que guanyi al millor jugador d’escacs del món, però no un ordinador que agafi un peó amb l’habilitat que ho faria un nen de cinc anys. No entenem la neurosciència del moviment ni de bon tros com entenem la lògica cominatòria. Potser és perquè el moviment interactua amb i canvia constantment el món, mentre que la lògica assumeix el món com una substància freda, externa i immòbil.

Potser, en la línia d’un senyor que es deia Francisco Varela, hem de començar a assumir que allò d’allà i això d’aquí no són coses tan separades i que amb l’argument del mètode científic -objectivitat! control!- ens hem oblidat d’obrir les finestres i de veure que estem em família: que nosaltres som part del món, o el món és part de nosaltres, tant fa.

 

 

1 comentari

  • Renush

    25/04/2019 7:24

    You saved a web pages for relaxing time and you take a snap for mind refreshing then go play
    hearts card game online for all public..

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús