Patents il.limitades

Qui segueix una mica les notícies de biotecnologia ja s’haurà assabentat que la Unió Europea ha prohibit fer patents que involucrin cèl.lules mare. L’editorial de Nature -un dels 2 diaris científics més prestigiosos del món- ho recull en el seu editorial.

El que resulta sorprenent és que només recull opinions contràries a aquesta mesura. L’argument de fons és senzill: si permetem això, les empreses que intentin desenvolupar aquest model de negoci es veuran en una situació d’indefensió jurídica, i els inversors no hi voldran invertir.

El que  no diuen és que hi ha hagut molts casos en què una patent mal feta o mal explotada ha deixat tot una línia de desenvolupament mutilada d’inversors. Això és una conseqüència del fet que la indústria farmacèutica és privada. Per exemple, si algú és un científic genial però un empresari nefast i l’empresa amb les que vol desenvolupar les seves patents fa aigües, el món no té dret a gaudir del resultat de la seva ciència? A mi em van fer creure que la ciència era un servei públic.

En termes pràctics, a més, el sistema de patents va quedant anquilosat per una demanda excessiva. Una patent no és un mecanisme per a reconèixer l’autor d’una invenció, sino mes aviat una eina per a aconseguir inversors. Com un pla de negoci, o un estudi de mercat. I per tant, si es pot intentar patentar, s’intenta. Els plaços de resposta cada cop són més llargs, i les patents pendents de revisió aumenten.

Tampoc diuen és que hi ha molts productes que s’han desenvolupat sense les patents. Per exemple, els ordinadors no implicaven patents fins fa quatre dies. Ara, les guerres de patents de la indústria del mòbil esgrimeixen velles patents comprades a tercers per a defensar retrospectivament que tenien dret a fer el producte que ja estan venent, i en canvi els rivals no. Per favor, pagui. Si això és un mecanisme per a facilitar la transferència de tecnologia, que m’ho expliquin.

Fet i fet, sembla raonable afirmar que, igual que les lleis de propietat intel.lectual eren pensades per a un món sense internet,  les lleis de patents són fetes per a un món on no hi ha una indústria científica dedicada a usar fons públics per a desenvolupar nous coneixements de forma sistemàtica. Potser enlloc de privatitzar cada mil.límetre quadrat del coneixement hauríem de començar a pensar en un mecanisme alternatiu a les patents. Un que faci la mateixa funció però no tingui els mateixos problemes pràctics, basat en el coneixement com a bé públic de la humanitat.

Però clar, d’aquestes coses les millors revistes dels món no en parlen, en les seves editorials.

 

 

 

 

6 comentaris

 • angila

  31/07/2019 13:15

  It feels too bad to hear why the government do these sort of thing they don’t know that nowadays everyone is inventing something new and want to sell in a market if the patent will be limited so the people won’t get help with assignment benefit from it but that’s good Government allow unlimited patent everybody will be happy by this action of government.

 • annashetty

  19/07/2019 9:47

  The information shared is good, hopefully it will help me a lot kiss novel

 • Ashwin kumar

  04/05/2019 7:35

  Now this is so easy to know how to see remembered passwords in microsoft edge only because of this informative online tutorial. I love it and getting ideas for free of cost.

 • planewave

  29/10/2011 14:12

  La llei contra una patent en concret és absurda. Però si obra el debat sobre les patents i serveix per a que es revisi el sistema sencer, aleshores benviguda sigui imho.

 • planewave

  29/10/2011 14:08

  Que la ciència és un bé públic? En part sí i en part no.
  Que les patents són per a reconèixer l’autor d’una invenció? Qui ho ha dit això?
  Sobre els ordinadors, H. Hollerith, quan va idear les targetes perforades, el primer que va fer va ser deixar el seu lloc de treball públic, patentar el sistema i crear IBM.
  El cas de bon científic – mal empresari passa cada dia. El més fàcil és crear algo, patentar-ho i vendre la patent. O bé, tal i com es fa en les empreses spin-off de les universitats, tenir assassorament d’algú que en sap de crear empreses.
  Estic d’acord que el sistema de patents s’ha de millorar i sobre tot, regular-lo per a dotar-lo de ètica.

 • Al

  27/10/2011 13:42

  Hi ha veus (premis Nobel inclosos) que diuen que les patents, fins i tot, es fan servir avui dia per bloquejar desenvolupament de fàrmacs que “curen massa”. Si ets una empresa gran compres la patent d’un fàrmac que és molt efectiu i te l’oblides en una prestatgeria. ¿Quin sentit té, en termes econòmics, treure un fàrmac al mercat que cura “completament” una enfermetat, quan pots tenir un clients crònics per a tota la vida?

  Estan bojos aquests romans…

  Patents open-source?
  Patent crowdsourcing?
  Prou patents?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús