Anomalies estadístiques

Avui parlarem d’uns resultats clàssics, intrigants i menyspreats àmpliament per bona part de la comunitat científica.

Al llarg d’unes 3 dècades, la gent del laboratori PEAR va desenvolupar tot un seguit d’experiments ben controlats que mostraven que la distribució estadística d’un generador de nombres aleatori es pot alterar tan sols amb la voluntat de fer-ho. L’efecte és petit, però mesurable, i els experiments son fàcils de repetir. Aquests resultats rebenten de forma bastant contundent la idea que la ment és el resultat d’una caixa negra anomenada cervell que comunica amb el món exterior tan sols amb la informació duta per fibres nervioses des de diferents òrgans del cos.

A causa d’aquesta dificultat conceptual, els autors d’aquestes recerques van patir el menyspreu bastant generalitzat de la comunitat investigadora que els envoltava, dificultat per trobar finançament i per publicar, i tota mena de problemes pràctics per a tirar endavant aquesta recerca. Malgrat això, els resultats estan allí, i donada la simplicitat d’equipament qualsevol que vulgui els hauria de poder repetir. Ara que el debat científic sobre la conciència està més animat, i hi ha gent com Penrose i Hameroff que han revifat la idea de panpsiquisme a partir de postular activitat quàntica a les neurones. Els resultats empírics derivats d’aquesta hipòtesi comencen a ser comprovats així que tot això em duu a pensar que potser arribarà el dia en què aquests resultats, enlloc de ser ignorats àmpliament i incòmoda amb un gest despreciatiu, es tindran en compte precisament per a poder distingir entre diferents descripcions de què és una “ment”.

Però de moment no és així. La visió dominant en la comunitat científica és que la ment és, en un sentit estricte, el producte de l’activitat cerebral i que aquests resultats, com que no quadren amb aquesta visió dominant, son coses estranyes que s’haurien de deixar de banda perquè de totes formes segur que són erronis.

 

 

4 comentaris

 • Kate Daisy

  26/04/2019 4:02

  Your sharing is great. I am they are a lot of things from your article. run 3

 • Sunny

  18/04/2019 17:20

  Join here solver jumble free game online.

 • Altonpen

  19/09/2018 16:05

 • Enzo

  12/09/2012 6:50

  Del Carmel e9s millor no paalrr-ne; seria massa llarg. Ara de l’Estatut cal dir que tots sabem que no sere0 mai el que voldredem i pots dir que e9s una maragallada aixf2 de que8 avui comene7a l’Espanya plural, perf2 un poledtic se’l paga per a que8 digui el que conve9 en aquell moment i de cara Espanya este0 molt be9 el que ha dit. Carod-Rovira no e9s un professor de filosofia, sinf3 que tambe9 se’l paga per dir el que conve9 i aixf2 e9s just el que no ha sapigut fer des del principi (Perpinye0, el cava, etc.). No e9s encertat dir estatutet quan sabem que posa nervif3s a alguns de les casernes. bfA on es vol anar a parar? El Conde Duque de Olivares va castellanitzar Catalunya sin que se note el cuidado doncs nosaltres hem d’avane7ar de la mateixa manera

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús