Els gens de la Kardashian

Obro l’ARA del diumenge per la pàgina quaranta-quatre i –ai las!– en trobo una altra. En el subtítol, llegeixo: «Mitges que es trenquen, bateries sense recanvi i bombetes que s’apaguen abans d’hora són l’ADN de la nostra societat de consum». Per als redactors de la peça, “l’ADN” és sinònim de característica intrínseca i indestriable de la societat: allò que ens fa tal com som. Un altre manlleu d’un concepte, d’un terme científic, portat al terreny del comú, del llenguatge del dia a dia, del carrer.

kardashian.jpeg

Kardashian orgullosa de “la seva genètica”

D’aquestes, en trobem un munt, arreu, cada dia més, a mesura que les descobertes i els conceptes de la ciència es van fent un lloc en l’imaginari col·lectiu. Tantes, que les he començades a col·leccionar, perquè probablement em donaran més d’una alegria… i per més d’un escrit. L’altre dia, sense anar més lluny, passejava pel barri de Gràcia de Barcelona i, a la porta d’una associació cultural, vaig veure un cartell que anunciava cursos de dibuix i de pintura, amb el text, «treballem la creativitat exercitant l’hemisferi dret del cervell». Ja em penso que no sotmeten els soferts alumnes a una lobotomia prèvia a la inscripció, però d’aquí a que només exercitin un dels dos hemisferis en el bell vell art de la pintura… I aquí entrem en el terreny pantanós de les generalitzacions que una determinada psicologia d’estar per casa fa sobre la localització de certes funcions del cervell, com ara la creativitat, exclusivament en un hemisferi o en un altre… i la noció que hi ha unes funcions “més elevades” que es concentren en un costat del cervell (la creativiat) i unes altres més “terrenals” (potser les relacionades amb l’acció). ¿I que no necessitem també les funcions motores –entre d’altres– per a subjectar i moure els pinzells?

Mentre berenava en una xocolateria que hi ha al carrer dedicat a l’històleg i Premi Nobel de Medicina Santiago Ramón y Cajal, fullejava a les pàgines d’una revista de crònica rosa —sí, els científics també les fem aquestes coses— un “reportatge” sobre com tornen a estar en voga les corbes del cos de les dones. Al costat del cul de Pilar Rubio, hi havia les formes arrodonides d’una Kim Kardashian ben «orgullosa de la seva genètica». Tornem-hi amb l’ADN… i és que, probablement, ho devem dur als gens!

I què me’n dieu d’aquesta campanya publicitària televisiva sobre l’ètica comercial de l’empresa Carrefour? Un dia ens expliquen que no venen tonyina vermella i, l’altre, que en els supermercats de la cadena hi podem trobar productes Eco-Bio! Eco-Bio? Tot en el mateix pot i en el mateix mot… Mira que en fa d’anys que arrosseguem els conceptes de l’agricultura biològica (com si tota l’agricultura no ho fos, de ben viva i, doncs, biològica) i dels productes ecològics, que ens diuen que respecten el medi ambient i no pas que facin referència a la part de la biologia que estudia les interaccions dels organismes entre ells i amb el medi on viuen! Però ara, a més, hem de suportar els dos termes –pel preu d’un– en un mateix producte. No volíeu caldo (biològic)? Doncs dues tasses!

Així doncs, la terminologia científica va fent forat en el llenguatge periodístic, en les pàgines dels diaris, en el paper cuixé de les revistes, en la publicitat i en les converses de carrer; i, en alguns casos, ens permet fins i tot donar una pàtina d’autenticitat, revestir d’un valor que no té, a allò que expliquem o a aquell producte que volem vendre. Com en el cas de la xarlataneria publicitària dels curanderos moderns que engalipen a la gent amb els efectes miraculosos d’unes polseres “energètiques” –«el Kipower ve de Corea […] és científic»–. En aquest cas, no sé què és el que és científic… el que sí que és cert de tot plegat és que si és “científic” és bo… encara que sigui una bona enganyifa.

204 comentaris

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús