Epigenoma, canvi climàtic i la mossegada del T-Rex

Aquest dijous, a les pàgines de l’ARA Ciència, David Bueno ens parlava sobre l’epigenoma (l’empremta de l’ambient en els nostres gens, en forma de modificacions reversibles en el material genètic). Thaïs Gutiérrez ens explicava un estudi d’investigadors catalans que alerta que la pujada de les temperatures, com a conseqüència del canvi climàtic, pot afectar negativament les oliveres i les vinyes de la conca del Siurana. Entre els efectes, ja s’ha detectat un increment del contingut d’alcohol dels vins de la DO Montsant que, en els darrers 25 anys, han augmentat 1,5 graus.  L’article destacat del New York Times aquesta setmana, signat per Anahad O’Connor, parla de tres estudis que demostren una relació entre els dies de més contaminació urbana i la incidència d’atacs de cor i accidents cerebrovasculars.

Entre els breus, un estudi sobre la força de la mossegada del tiranosaure, la relació entre telèfons mòbils i microones, i treballs sobre la comunicació dels dofins i la descoberta d’una nova molècula que pot ser útil en la lluita contra el càncer. També es destacava l’apunt d’aquesta setmana a Laetoli sobre l’eina de Google de seguiment de la grip.
AraCiència120301.png

2 comentaris

 • Joan

  13/03/2012 21:17

  Hola, Miquel. No havia sentit parlar mai de mossegades de T rex. Es clar, fa uns quants anys que no n’hi ha. Però té un aspecte ridícul: el T. Rex és una bèstia que no passaria per la porta de casa (ni per la de l’Arc del Triomf probablement) però té un cap desproporcionadament petit. Es com un general de l’exèrcit armat amb un ganivet de butxaca.

 • Carles Navalpotro Cardús

  04/03/2012 19:20

  Bé, no sé si és aquí el lloc més adequat per el fer el comentari, però és l’únic que he trobat a la web de l’ARA on s’esmenti la mossegada del tiranosaure rex.
  Comparar-la amb la mossegada d’una àliga i dir que “els ullals del tiranosaure tenien quatre vegades més força que els de l’àguila americana” no em sembla gaire encertat. Si no és que jo no ho sabia i les àligues tenen ullals, esclar.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús