Planetes habitables (i potser que canviem de tema)

Bé, no sé ben bé què faig escrivint un tercer post sobre planetes extrasolars… però ja que n’he escrit dos i que avui apareix aquesta notícia al diari, doncs apa, rematem el tema.

La notícia i article que surten avui a la revista Nature, una de les 2 o 3 revistes generalistes de ciència més prestigioses del món, fa referència a un planeta a uns 13 pàrsecs de la terra, és a dir, a uns 42 anys llum (1 pàrsec = 3,2616 anys llum). Això és notablement més lluny que el que comentàvem l’altre dia, però mooolt a prop a escala galàctica.

Gràcies a una afortunada coincidència d’alineacions entre el planeta, el seu sol i nosaltres, cada 38h podem fer una ullada a la llum que ens arriba d’aquell sol després de travessar el que possiblement és l’atmosfera del planeta (i seguidament les gairebé insondables estepes interestelars que hi ha entre el planeta i nosaltres). El truc és que en funció de quins components hi ha a l’atmosfera del planeta, la llum ens arriba filtrada d’una o altra manera i en base a això es pot inferir quins són els components de l’atmosfera. La informació rebuda fins ara és compatible amb una atmosfera carregada de vapor d’aigua, un dels components que es consideren essencials per a la vida. Les bones notícies s’acaben aquí, però: el planeta segurament és massa a prop de la seva estrella com per gaudir del marge de temperatures que permeten la vida tal com la coneixem.

El que trobo més interessant, però, és que fins al 1992 no s’havia descobert cap planeta extrasolar, que al 2010 ja n’hem comptat més de 500 i que en alguns casos estem en disposició d’estudiar les seves atmosferes i d’especular sobre la possibilitat que puguin arribar a hostatjar vida. Aquesta és una de les gràcies de viure en l’època que vivim: les descobertes trencadores (traducció una mica salvatje de breakthrough discoveries) semblen accelerar-se. Dic “semblen”, perquè de fet no tinc dades per recolzar el que dic, però coses com el boom de la genòmica, els avenços en el camp de la informàtica, de la física bàsica, de l’astronomia, de l’electrònica de consum, etc em fan pensar que vivim una acceleració exponencial del ritme de descobertes rellevants. Però bé, potser m’equivoco i cada època té la mateixa sensació, who knows?. El que sí que és segur, és que fa certa ràbia pensar en què se sabrà d’aquí a 100 anys i que ja no hi serem per veure-ho. En fi.

Update a les 19.30h: aviam, un moment. Què coi passa aquests dies que no paren de sortir notícies de planetes i vida extraterrestre i coses per l’estil? Vaig escriure un post sobre una notícia de fa setmanes, i de cop la cosa s’ha disparat de mala manera… Bé, en fi, què deia més amunt de l’acceleració exponencial de les descobertes espectaculars? Doncs això. Ves que no siguin aquestes bèsties que fan servir arsènic enlloc de fòsfor les representants oblidades d’un altre origen de la vida ala Terra. Ja tindria nassos la cosa…

Update a les 21.02h: bé, m’acabo de mirar la retransmissió en directe de la roda de premsa de la NASA sobre la troballa. La investigadora principal de l’equip que ha trobat aquesta bactèria era una noia força jove encantadíssima d’haver-se conegut i que gesticulava més que la paròdia de la monja Forcadas. Bé, en qualsevol cas, i tenint en compte que tot plegat es basa encara en dades preliminars, sembla que la bactèria que han trobat a Mono Lake als EUA (Califòrnia, em sembla) seria una bactèria emparentada amb la resta de bactèries conegudes que, per un procés evolutiu, hauria desenvolupat la capacitat de viure en ambients pobres en fòsfor i rics en arsènic tot substituint l’un per l’altre en la multitut de molècules que fan servir el fòsfor com un dels seus constituents essencials. Molècules com l’ADN, per exemple. La notícia és rellevant perquè podria tractar-se d’una nova forma de vida basada en una química diferent de l’habitual i perquè extén el ventall de possibles ambients, terrestres o extraterrestres, que podrien mantenir éssers vius unicel.lulars.

6 comentaris

 • Majid Maskati

  06/05/2019 13:55

  Mars and Jupiter so far considered as liveable planets but there are some gases that does not support live at mars. The amount of oxygen is below the need of living things. Anyway, the world only knows what NASA told us but a lot of people still don’t consider that Mars Rover do exists. It’s a mystery until there come another research giants against NASA.
  Majid Maskati, Research Analyst at EssaywritingAe- UAE.

 • David Galli

  12/04/2019 13:47

  Scientist have discovered various news planets but non of them can sustain life as earth does. A team of our essay writer has written an essay on behalf of a student as well and it can be reviewed on our website as well.

 • Thanos

  01/02/2019 10:22

  I am here for the share this update to seen the all windows mobile ringtone settings here and save the all tips for batter set ringtone.

 • Cristian Estop

  05/12/2010 23:22

  Potser que no canviem de tema… No és moc de pavo l’assumpte en qüestió.

 • jfortuny

  03/12/2010 21:59

  Si mira, coincidències…

 • Brian

  03/12/2010 17:12

  Home, doncs te força gràcia que la noticia arribi l’endemà de que en aquest bloc es discutís sobre hipòtesis raonables i “no raonables” sobre l’origen de la vida… ;-))

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús