Nuclears, à propos dels comentaris rebuts

Aquest apunt és per seguir la discussió que va sorgir arran del meu post d’ahir. Gràcies a tots per dir-hi la vostra.

Diversos comentadors coincidien en la necessitat de reduïr el consum energètic com a via per poder eliminar les centrals nuclears. Sobre el paper és una solució lògica, no hi ha dubte: si hi ha més demanda que oferta, o s’apuja la oferta o es rebaixa la demanda (o la paguem més cara). Ara bé, jo no estic gens convençut de la viabilitat de reduïr el consum energètic: vivim en una època en que estan arribant uns 2 o 3000 milions de ciutadans (xinesos, hindús, brasilers, etc) amb una notable apetència pels ginys elèctrics, els llums de neó, els cotxes i per viatjar en avió. Veig improbable que la inèrcia consumista d’aquesta gent (i la nostra pròpia) es pugui realment aturar a curt o mitjà termini. Per tant, crec que ja ens podem espavilar a trobar maneres de produïr energia de forma barata i més neta, perquè si no ells cremaran carbó, petroli, urani o qualsevol cosa que trobin. És com allò que sempre diu el Juliana a la Vanguardia sobre el motor de la transició espanyola: “nosotros no vamos a ser menos“. És clar que podem -que hem de- ser més racionals i potenciar el tren en detriment del cotxe i l’avió, reciclar, gastar menys plàstic en embalatges etc. Però en els propers decenis, vulguem o no, el consum energètic global es dispararà. I penso que de les opcions que tenim a l’abast, les nuclears són un bon pedaç per sortir del pas. No són cap solució ideal, en això estem d’acord, i cal reforçar-ne la seguretat, però no se me n’acut cap més. Tant de bò n’hi hagi!

També en el post d’ahir, algú em deia, de no massa bones maneres, que em documentés sobre la contribució del nuclear en la producció d’energia i m’acusava de ser un metge despòtic i/o ignorant (suposo que i) per menystenir les terribles maleses causades per les centrals nuclears.
Bé, el cas és que, si no vaig errat, a Catalunya el nuclear suposa fins el 50% de la producció d’energia elèctrica: no està malament si ens volem plantejar tancar-les totes de cop. Pel que fa a la seguretat, les dades són prou clares: menys de 10 accidents greus en tota la història de les centrals amb alguns milers de morts -pràcticament tots a Txernòbil. Si ens hem de centrar en el número de morts i damnificats -com suggereix el comentari-, potser caldria preguntar-nos quants accidents hi ha hagut per preses hidroelèctriques i quants morts han provocat les riuades resultants? Quants morts són atribuïbles a les centrals tèrmiques de carbó i petroli? I a la contaminació pels cotxes? I per les indústries químiques? Ho tanquem tot? Em sembla que les nuclears en surten bastant ben parades d’aquesta comparació de números absoluts. Ja deia en el post d’ahir que un accident nuclear pot ser individualment tant greu que cal que les mesures de seguretat siguin més grans i cal reduïr encara més el risc de que les coses no vagin bé, però aquesta actitud irracional envers les nuclears i els seus efectes té més de pseudofilosofia new age que de pensament mínimament raonat.

34 comentaris

 • generic levitra

  25/04/2018 9:01

  Hurrah, what a quality it is! Since mostly YouTube movies have no fastidious feature, however this is genuinely a fastidious quality video.

 • levitra 20mg

  25/04/2018 5:21

  Actually programming is nothing however it’s a logic, if you take grip on it then you are the professional else not anything.

 • levitra 10 mg prezzo

  25/04/2018 1:17

  I am eager of learning Flash, is there any post related to Flash, if okay, then please post it, thanks.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús