Nuclears, à propos dels comentaris rebuts

Aquest apunt és per seguir la discussió que va sorgir arran del meu post d’ahir. Gràcies a tots per dir-hi la vostra.

Diversos comentadors coincidien en la necessitat de reduïr el consum energètic com a via per poder eliminar les centrals nuclears. Sobre el paper és una solució lògica, no hi ha dubte: si hi ha més demanda que oferta, o s’apuja la oferta o es rebaixa la demanda (o la paguem més cara). Ara bé, jo no estic gens convençut de la viabilitat de reduïr el consum energètic: vivim en una època en que estan arribant uns 2 o 3000 milions de ciutadans (xinesos, hindús, brasilers, etc) amb una notable apetència pels ginys elèctrics, els llums de neó, els cotxes i per viatjar en avió. Veig improbable que la inèrcia consumista d’aquesta gent (i la nostra pròpia) es pugui realment aturar a curt o mitjà termini. Per tant, crec que ja ens podem espavilar a trobar maneres de produïr energia de forma barata i més neta, perquè si no ells cremaran carbó, petroli, urani o qualsevol cosa que trobin. És com allò que sempre diu el Juliana a la Vanguardia sobre el motor de la transició espanyola: “nosotros no vamos a ser menos“. És clar que podem -que hem de- ser més racionals i potenciar el tren en detriment del cotxe i l’avió, reciclar, gastar menys plàstic en embalatges etc. Però en els propers decenis, vulguem o no, el consum energètic global es dispararà. I penso que de les opcions que tenim a l’abast, les nuclears són un bon pedaç per sortir del pas. No són cap solució ideal, en això estem d’acord, i cal reforçar-ne la seguretat, però no se me n’acut cap més. Tant de bò n’hi hagi!

També en el post d’ahir, algú em deia, de no massa bones maneres, que em documentés sobre la contribució del nuclear en la producció d’energia i m’acusava de ser un metge despòtic i/o ignorant (suposo que i) per menystenir les terribles maleses causades per les centrals nuclears.
Bé, el cas és que, si no vaig errat, a Catalunya el nuclear suposa fins el 50% de la producció d’energia elèctrica: no està malament si ens volem plantejar tancar-les totes de cop. Pel que fa a la seguretat, les dades són prou clares: menys de 10 accidents greus en tota la història de les centrals amb alguns milers de morts -pràcticament tots a Txernòbil. Si ens hem de centrar en el número de morts i damnificats -com suggereix el comentari-, potser caldria preguntar-nos quants accidents hi ha hagut per preses hidroelèctriques i quants morts han provocat les riuades resultants? Quants morts són atribuïbles a les centrals tèrmiques de carbó i petroli? I a la contaminació pels cotxes? I per les indústries químiques? Ho tanquem tot? Em sembla que les nuclears en surten bastant ben parades d’aquesta comparació de números absoluts. Ja deia en el post d’ahir que un accident nuclear pot ser individualment tant greu que cal que les mesures de seguretat siguin més grans i cal reduïr encara més el risc de que les coses no vagin bé, però aquesta actitud irracional envers les nuclears i els seus efectes té més de pseudofilosofia new age que de pensament mínimament raonat.

14 comentaris

 • Helena Rovira

  08/04/2011 0:32

  Recomano a tothom els articles a favor de l’energia nuclear de George Monbiot a The Guardian. Es tracta d’una visió poc convencional i molt intel·ligent, procedent d’una persona de fortes conviccions ambientalistes i un activisme i independència fora de dubtes. Recomano llegir-los i després jutjar.

  El lema d’en Monbiot és “digues a la gent el que ja saben i t’estimaran. Digues-los quelcom nou i t’odiaran.”

 • Miquel

  05/04/2011 14:51

  (perdó per contestar tant tard)
  Doncs està clar o no que tot és molt més complex? Si és el que deia jo, tot és molt més complicat del que sembla a primera vista. I per això em treu de polleguera que es diguin mitges veritats sense citar-ne les conseqüències. Perdó si vaig ofendre amb el comentari anterior, però com a mínim va servir perquè s’argumentessin molt més els comentaris, que ja és prou.
  Si jo estic molt d’acord en fer munt de km^2 de molins de vent o de fotovoltaiques i fer que a cada casa s’aprofiti la calor del sol per escalfar l’aigua i en moltes més opcions que hi poden haver. Però tot això és molt més complex de fer que no pas un parell de nuclears. I a més tot ha d’estar pensat a nivell local ja que cada tecnologia és adequada en un entorn concret, complicant-ho tot més encara. A veure, com a exemple, si ens obliguen a posar plaques solars i escalfadors solars d’aigua a casa, la majoria de gent es queixarà perquè això ens encareix l’habitatge. I és normal perquè encara que sigui un estalvi a llarg termini, es necessiten molts diners per comprar un habitatge.
  Nose, és clar que es poden tancar nuclears. Si volguessin els Alemanys les podrien tancar totes. Però aleshores haurien de comprar l’energia a altres que la generen amb nuclears o tèrmiques. El problema és que actualment no en podem prescindir de les nuclears.
  Jo el que dic és que de moment anar utilitzant nuclears mentre els paisos es preparen i van incorporant tota mena d’altres tipus de fonts d’energia és probablement la solució més viable. Ara també s’ha de dir que per culpa de la política, que només mira pels rèdits electorals, es va massa lent (mooolt) en la incorporació de totes aquestes altres fonts d’energia. I de fet, no sóc gens optimista amb aquest tema tampoc… ho sento però no confio en els polítics.
  I per tot això, jo ho veig molt negre fins que no es trobi alguna altra font d’energia massiva. Sobretot tenint en compte que hi ha molts països que ara mateix en consumeixen molt poca i que tenen tot el dret del món a igualar-se a la resta.

 • malayalam

  28/03/2011 15:39

  M’agradaria afegir que una cosa interessant d’Alemanya és que una part important d’aquesta potència fotovoltaica instal·lada la constitueixen petites instal·lacions domèstiques. Certament, el tipus de ciutats d’allà (més horitzontals) afavoreix que sigui així, però realment trobo que és un encert que ho hagin potenciat. Provablement una molt bona solució per a Catalunya seria potenciar-les als poligons industrials (cosa que es va intentar, però de mala manera), on no molestarien a ningú.
  Salut

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús