La ciència és capitalista

Aquest apunt, després de tant de temps de silenci, no va ben bé de ciència, aviso.

El cas és que aquest diumenge em vaig passejar per la manifestació dels indignats de Barcelona. D’entrada dir que hi havia força gent, segurament més de la que diuen des d’Interior i que trobo trist que no hi hagi mercat per una empresa que s’encarregui de fer un comptatge seriós d’assistents. Bé, el públic era molt variat: moltes famílies, gent gran, majoritàriament classe mitjana i universitaris. I també tot l’amalgama anarco-espanyolista que porta martiritzant Catalunya des de fa segles.

Personalment, a banda d’algunes idees molt generals com ara que els Estats haurien de poder defensar-se dels moviments especulatius dels mercats internacionals (ni idea de com es pot fer) i que la majoria de polítics que tenim són d’un baix nivell tècnic i moral, combrego molt poc amb les propostes i les atribucions de culpa dels indignats.

Quan les coses anaven bé -vull dir quan la gent es comprava pisos i BMWs a base d’hipoteques al 120%- les queixes eren escasses. I de motius n’hi havia perquè una economia basada en el totxo i la sangria no era comparable en una basada en els BMWs, els equips de precisió i la solidesa en general. Poques queixes hi havia per l’abandonament massiu dels estudis de postadolescents que se n’anaven a guanyar carretades de calers per posar totxos un al damunt de l’altre. I poca queixa sobre el diner negre que corria a raig per (gairebé) tot arreu. Vivíem en una continua festa de nou rics entre formigoneres i turistes navegant en un riu d’euros alemanys que algú es va creure que no s’acabaria mai. En aquest context, el jovent local o bé volia seguir posant totxos o bé volia ser funcionari (i aquí funcionari s’entenia com a “feina segura, molts drets, i sobretot poc esforç, que jo ja he fet unes opos”). Tota aquesta riuada de milions es va malgastar com els carregaments d’or i plata que venien d’Amèrica fa 250 anys. Amb una diferència, però: aleshores els catalans vam ser apartats de la festa americana i la burgesia local va haver d’espavilar-se pel seu compte i en canvi ara hem estat sucats de ple en el festival del totxo i l’euro alemany.

Bé doncs, com que a Catalunya no tenim Estat, si ens hem de salvar de la ruina i l’espanyolització definitives, haurà de ser a través d’una nova revolució de la iniciativa privada, de burgesos decidits a retornar la iniciativa a la classe mitjana emprenedora: als empresaris, als investigadors i als treballadors especialitzats. I aquí és on lligo tot això amb la ciència. La ciència és capitalista. La ciència -si més no la rellevant- funciona per competència ferotge entre grups: competència pel finançament, competència per publicar, competència pels cervells, per les instal·lacions, pel prestigi, etc. I si no te’n surts bé, t’enfonses i fas pastetes al fang. I, comptat i debatut, amb aquest sistema al món occidental li ha anat força bé pel que fa a la producció científica.

Les propostes dels indignats se centren en promoure una més gran intervenció estatal (d’un Estat que no tenim), una criminalització de l’empresari, una estigmatització de la competència i de l’empreneduria capitalista. Tots aquests factors a mi em semblen radicalment oposats a la producció científica de qualitat i, malgrat la bona fe amb que es proposen, em sembla que si s’apliquessin ens allunyarien de la solució dels nostres problemes.

23 comentaris

 • vedant

  15/04/2019 10:19

  I am here fir the share this update to all players just looking the latest fun to play checkers games online board game and create the best score forever.

 • levitra generic

  25/04/2018 9:07

  Amazing YouTube video tutorials posted at this web page, I am going to subscribe for on a regular basis updates, for the reason that I don’t desire to fail to take this series.

 • levitra online

  25/04/2018 5:28

  I pay a quick visit each day a few blogs and information sites to read content, however this website offers quality based content.

 • levitra online

  25/04/2018 1:24

  Thanks in support of sharing such a pleasant idea, post is good, thats why i have read it fully

 • vardenafil 20mg

  24/04/2018 20:57

  Pictures are in fact good source of education instead of passage, its my experience, what would you say?

 • levitra generic

  24/04/2018 15:59

  I also like Flash, however I am not a good designer to design a Flash, however I have software program by witch a Flash is automatically produced and no additional to hard working.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús