Capitalisme i biologia -comentaris rebuts

Aquest és només un breu apunt per comentar els comentaris rebuts al meu anterior post. Com sempre, molt content de que la gent opini i que es crei debat.

D’entrada voldria deixar clar que jo no considero que el Capitalisme sigui fruit de l’evolució biològica. El que jo dic és que, dels sistemes econòmics que conec, em sembla que és el que més s’adapta al fet que l’evolució (ara sí) hagi seleccionat prioritàriament aquells individus que siguin més hàbils en passar egoistament els seus gens a la següent generació. Això val per humans i altres animals. No pretenc dir tampoc que els humans ens comportem com els lleons o les marmotes, afortunadament (o no) som molt més complexos, només vull dir que hi ha una força motriu seleccionada al llarg de 3000 milions d’anys -la història de la Vida- que empeny cap a l’egoïsme i que, per tant, un sistema econòmic basat en l’egoïsme té molt de guanyat per triomfar sobre un sistema basat en l’altruisme generalitzat i sostingut.
També crec que malgrat que el concepte de repartiment equitatiu de la riquesa pot semblar atractiu, considero que és essencialment contrari al motor de generació de la riquesa i que per tant pot resultar contraproduent i desembocar en societats globalment més empobrides. Penso que el que majoritàriament motiva la gent a crear riquesa és la voluntat de millorar personalment i que les motivacions altruistes es dónen, però no són, ni de lluny, el principal motor. La bona notícia és que si el teu veí es fa ric, tindrà més diners per gastar i a la llarga part d’aquests diners es redistribuiran cap a tu, especialment si ets emprenedor i trobes la manera de vendre-li alguna cosa que vulgui/necessiti.
Quan feia referència en el meu anterior apunt al fet de “dissenyar un bon timó per navegar a favor de la corrent del Capitalisme” (cap al final de l’article) em referia justament a la necessitat de que hi hagi un Estat i una legislació que evitin els abusos que l’acumulació de poder econòmic en poques mans acaba creant i que assegurin un mínim de benestar per tothom. Entre d’altres coses això ha de servir per assegurar -fins al màxim possible- la igualtat d’oportunitats a la línia de sortida de la inevitable cursa en que consisteix això de la vida. Vida que acaba sent una broma de mal gust que sempre, indefectiblement, acaba malament.

16 comentaris

  • vedant

    15/04/2019 10:18

    Thank you so much for this site because here more things i get for the gaming play fireboy and watergirl this game and its so good fr the making a perfect mood in a short time.

  • levitra rezeptfrei deutschland

    25/04/2018 10:24

    When I saw this website having amazing featured YouTube movies, I decided to watch out these all movies.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús