Oslo i el nazisme

En relació a la matança que el Sr. Breivik va perpetrar a Oslo fa un parell de setmanes, he llegit diversos escrits alertant de la permeació de l’ideari neonazi i xenòfob a totes les societats europees i que aquest és el principal responsable dels fets. El corolari és que prohibint aquests partits i organitzacions evitarem fets com el d’Oslo.

El tema és de nou molt col·lateral a la ciència, però crec que la discussió hi té certa relació: des d’un punt de vista evolutiu i pel que fa a les atribucions de causalitat.

La meva opinió és que les nostes societats estan bàsicament indefenses davant d’aquest tipus d’esdeveniment. De fet, opino que són un preu a pagar per viure en societats grans, lliures i complexes que generen tota mena de beneficis per aquells que hi vivim. Malauradament, una de les contrapartides de viure interconnectats i amb un alt grau de llibertat individual, és que ens exposen a les accions salvatges d’individus més o menys aïllats. Aquesta opinió es basa en el fet que els humans hem evolucionat durant 4 o 5 milions d’anys per viure en grups de no més de 100 persones i és només en els darrers 10,000 anys -com a molt- que hem començat a viure en grups més grans. En grups petits el control social és molt més estricte, els llaços familiars són més intensos i les interaccions socials són més continuades. No em fa l’efecte que hi hagi gaire lloc -i això és una opinió- per als psicòpates que un dia reventen i cometen una massacre. Un grup reduït pot tolerar un molt petit percentatge de psicòpates que poden ser útils en temps de guerra o d’altres crisis agudes o per ocupar certs càrrecs molt concrets (els xamans per exemple), però crec que el % ha de ser forçosament petit perquè hi hagi una mica d’ordre i concert en el grup. També és probable que un psicòpata aïllat en mig d’un grup de gent “normal” no trobi tant de reforçament per les seves idees i possiblement el grup limiti i canalitzi l’abast de la seva “maldat”. Com que no sembla viable una societat composada majoritariament per gent sense moral, d’alguna manera hi deu haver hagut mecanismes evolutius -de selecció diferencial- que hagin limitat el número i abast dels psicòpates desbocats.

Per contra, en una societat global com la nostra, la capacitat per als “dolents” d’amagar-se entre la gent és molt més gran, especialment si la seva psicopatia s’acompanya d’una intel·ligència normal (o alta).  Els psicòpates en les societats modernes poden identificar-se i interaccionar entre ells, reforçar les seves opinions, viure més o menys dissimulats i accedir fàcilment a eines per fer més mal del que podrien fer a cops de puny. M’imagino que és en aquest punt on s’involucren els partits neonazis, com a catalitzadors d’aquestes actituds. El que passa és que no crec que siguin els partits neonazis la causa de l’existència d’aquests individus sinó més aviat que en són la conseqüència. Hi ha partits nazis perquè hi ha psicòpates;  la relació inversa no la veig tant clara i, de fet, de persones amb una moralitat deslligada del bé comú i insensible al patiment d’altri en trobem a molts llocs i tots en coneixem algun; i la majoria no són Nazis.  Una altra cosa és que la gent “normal” en segons quines circumstàncies pugui fer els ulls grossos o trobar necessàries certes accions clarament  psicopatològiques, com ara l’actitud dels ciutadans alemanys davant la Shoà a la Segona Guerra Mundial. Diria que les masses es caracteritzen per la seva inèrcia, i un cop orientades i posades en moviment, se solen comportar de forma poc intel·ligent i bastant covarda. Però la immensa majoria d’alemanys no hagués tingut el valor -aquí entès com la manca de moralitat necessària- per obrir l’aixeta del Zyklon B i mirar per l’ull de bou.

Crec que és important que en les discusions sobre aquestes qüestions d’abast polític profund (prohibir partits, il·legalitzar idees, etc) no es subverteixin les relacions de causalitat i que no s’adaptin a les idees preconcebudes (per molt comprensibles que siguin) perquè al final els arguments mal construïts se solen girar en contra dels qui els sostenen.

15 comentaris

 • davidgreene

  16/07/2019 14:55

  I guess that recommended CV Website can be at hand when applicable, just check it out at this point!

 • Simon Paul

  07/05/2019 8:34

  How anyone know that someone is psychopath? There are some common issue which facing a psychopathic that he want more concentration other than common people. Actually I am just reading and getting information about psychopath because in my this diploma last semester teacher will give me a topic for hnd assignments about it that’s the reason I am searching and finding more details about it.

 • Samsun Rock

  03/04/2019 7:40

  The more than peoples are faced a interruption from remember passwords in microsoft edge account, then i am searched this web page from solving this issue. comes to learn it and get free instruction about this issue.

 • Robertiino

  15/03/2019 14:18

  Thanks a lot for this wonderful post, really enjoyed it a lot! By the way, it really helped me to finish my college assignment. Hate to compose essays but I used a lot of useful advice here Handmade Writing.They are providing reliable services on all kinds of assignment assistance. Highly recommend!

 • Raylee Stefan

  19/02/2019 11:03

  In the event that a distribute read this they would discard it by the third sentence. You as of now have mistakes. essay writing service. The sentence when you state ”experimental writing is my obsession” I’m not by any stretch of the imagination beyond any doubt, however it ought to have a comma some place in that sentence.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús