Rècord de CO2 a l’Antàrtida

divendres, 1/07/2016

Des de l’inici de la Revolució Industrial, la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera ha anat augmentant constantment. Fa tres anys, a l’observatori de referència mundial en mesures de CO2, situat a Mauna Loa (Hawaii, EUA), es va superar el llindar simbòlic de 400 ppm.

Segons ha informat la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), l’última estació de la Terra en assolir aquesta marca ha estat la situada al Pol Sud. Va ser el 23 de maig de 2016 quan, per primera vegada durant els darrers 4 milions d’anys, va arribar al nivell de 400 ppm.

És evident que l’augment del diòxid de carboni s’està produïnt arreu del planeta, inclús al bell mig del continent antàrtic, segurament un dels punts dels allunyats de la civilització. Recents investigacions publicades indiquen que és probable que el planeta hagi creuat el llindar de 400 ppm de forma permanent. Aquest fet és un recordatori més de que les activitats humanes segueixen remodelant el planeta de forma profunda.

Està científicament comprovat com el nivell del mar ha augmentat uns 30 centímetres durant els últims 120 anys i que la temperatura s’ha incrementat al voltant d’un grau centígrad. El gel àrtic s’ha reduït un 13,4% per dècada des dels anys 70 i els episodis de calor extrema s’han fet més habituals juntament amb els fenòmens de temps sever. Aquests canvis també han afectats als oceans, que han assolit els nivells d’acidesa més elevats dels últims milions anys provocant l’emblanquiment i mort de grans extensions de coralls.

L’Acord de París, signat el 12 de desembre de 2015, ha de ser un bon punt de partida per a frenar les emissions de diòxid de carboni i així poder evitar alguns dels pitjors impactes del canvi climàtic.

Fonts d’informació consultades: NOAA / Climate Central

Temporada d’huracans 2016

dimecres, 1/06/2016

Avui, 1 de juny, comença la temporada d’huracans a l’Atlàntic, que s’estendrà fins al 30 de novembre. El Centre de Predicció del Clima de la NOAA preveu que serà gairebé normal, però la incertesa en el pronòstic de les senyals climàtiques que influeixen en la formació de tempestes a l’Atlàntic fan que la predicció d’aquesta temporada sigui particularment difícil.

La NOAA prediu, amb una probabilitat del 70%, que es formin de 10 a 16 tempestes amb nom, de les quals 4 a 8 podrien convertir-se en huracans, incloent d’1 a 4 huracans majors (categoria 3, 4 o 5). Aquest pronòstic inclou l’huracà Alex, una tempesta de pretemporada que es va formar sobre l’extrem oriental de l’Atlàntic al gener, i Bonnie, una àrea d’inestabilitat que el passat 28 de maig va esdevenir tempesta tropical.

Una temporada gairebé normal suggereix una major activitat d’huracans respecte a l’observada durant els tres últims anys. Segons han explicat els experts, hi ha incertesa sobre si l’era d’alta activitat a l’Atlàntic, que va començar el 1995, s’ha acabat. Aquesta era s’ha associat amb un patró de temperatura de l’oceà anomenat fase d’escalfament de l’Oscil·lació Multidecadal de l’Atlàntic o AMO, marcat per les temperatures més càlides de l’oceà Atlàntic i un monsó d’Àfrica occidental més fort. Aquests últims tres anys, les temporades d’huracans han estat més febles i han anat acompanyades d’un canvi cap a la fase freda de l’AMO, marcat per temperatures més fredes de l’Oceà Atlàntic i un monsó d’Àfrica occidental més feble. Aquest canvi podria marcar el començament d’una època de baixa activitat d’huracans a l’Atlàntic i, per tant, pot ja haver començat. Típicament, èpoques d’alta i de baixa activitat duren de 25 a 40 anys.

A més a més, El Niño s’està dissipant i el Centre de Predicció del Clima de la NOAA pronostica, amb una probabilitat del 70% que La Niña – que afavoreix una major activitat d’huracans – estarà present durant els mesos àlgids de la temporada, d’agost a octubre. No obstant això, les prediccions actuals del model mostren incertesa pel que fa a la intensitat del fenomen i els efectes que provocarà.

Els noms previstos per als huracans que es formin aquesta temporada són:

Font d’informació consultada: NOAA

Aurores des de l’espai

dimecres, 4/05/2016


El fenomen lluminós de les aurores (boreals a l’hemisferi nord i australs a l’hemisferi sud) s’origina pels efectes de les tempestes solars, que provoquen alteracions en el camp geomagnètic de la Terra. Les aurores s’observen sobretot en els cels de zones pròximes als pols de la Terra.

La NASA ha elaborat aquest vídeo en ultra alta definició a partir dels time-lapses obtinguts des de l’Estació Espacial Internacional, on els astronautes disposen d’un immillorable i privilegiat mirador per a poder contemplar aquest espectacle de la natura.

Dia Meteorològic Mundial 2016

dimecres, 23/03/2016

Cada any, el 23 de març, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) commemora l’entrada en vigor, el 1950, del Conveni de l’OMM en virtut del qual es va crear l’Organització. En aquest dia es destaca també la important contribució que els serveis meteorològics i hidrològics nacionals aporten a la seguretat i benestar de la societat. El tema escollit per al Dia Meteorològic Mundial de 2016 és “Més càlid. Més sec. Més humit. Afrontem el futur”.

El nostre clima està canviant. No es tracta simplement d’una hipòtesi de futur, sinó que ja és una realitat. El clima continuarà canviant durant les properes dècades a mesura que es vagin acumulant en l’atmosfera més gasos d’efecte hivernacle que atrapen la calor emesa per les activitats humanes. Els últims decennis han estat sistemàticament més càlids que els anteriors. El període de cinc anys 2011-2015 ha estat el més càlid mai registrat i l’any 2015, amb l’impuls afegit d’un intens episodi d’El Niño, ha estat el més càlid des que van començar les observacions modernes a la fi del segle XIX.

No obstant això, l’augment de les temperatures no és sinó un aspecte de la nova realitat. El canvi climàtic està alterant el ritme natural de les estacions i està augmentant la freqüència i intensitat de determinats fenòmens meteorològics extrems, com ara les onades de calor, les sequeres o les pluges fortes. Els canvis actuals són una bestreta d’un futur més càlid, més sec i més humit.

Encara es poden minimitzar els danys. Al desembre de 2015 els governs del món van adoptar per unanimitat l’Acord de París, en el qual es preveuen ràpides i fortes reduccions de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En virtut d’aquest acord històric, tots els països es comprometen a realitzar esforços ambiciosos per respondre a l’amenaça urgent del canvi climàtic sobre la base dels seves “responsabilitats comunes però diferenciades”. S’hi aborda també el suport financer als països en desenvolupament, l’adaptació i la resiliència al clima, les pèrdues i els danys, la transferència de tecnologia, el foment de la capacitat i l’educació, la formació i la sensibilització del públic.

Mentrestant, gràcies als avenços científics s’estan creant cada vegada més informació i serveis climàtics de gran utilitat en suport a la resiliència, l’adaptació i la mitigació en l’àmbit del clima. L’Organització Meteorològica Mundial i la xarxa mundial de Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals poden contribuir de manera important tant a proporcionar les observacions, investigacions i serveis operatius climàtics que la societat necessitarà per “afrontar el futur”.

Font d’informació: OMM

Retuits de méteo (Gener 2016)

divendres, 5/02/2016

El temps típicament hivernal tampoc ha arribat durant el primer mes de l’any i novament s’han superat efemèrides meteorològiques històriques. Les temperatures han estat superiors a les habituals per aquesta època i les precipitacions escasses excepte a les parts elevades del Pirineu occidental. De moviment meteoròlogic no hi ha hagut gaire degut a la presència de l’anticicló i del pas de sistemes frontals poc actius.

Com cada mes, algunes de les vostres fotografies rebudes a través de Twitter ens han permès fer aquesta petita selecció de fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant les darreres setmanes.

- RT ‏@jordicampos: Bon dia des de la platja de #Badalona Raigs crepusculars a trenc d’alba amb una lleugera mar de fons. – (02/01/16)

- RT ‏@enricnavarrete: Albada espectacular des del cim del Taga al Ripollès. Colors a dojo després de l’ enfarinada d’ahir. – (03/01/16)

– RT ‏@meteopallars: Arc de Sant Martí al matí, la pluja és aqui…#Tarragona – (04/01/16)

 

– RT ‏@parctibidabo: #Impressionant vista de les #Balears des del #Tibidabo – (08/01/16)

 

– RT ‏@Pedra_ennuvolat: Bona nit. El Tibidabo vist des de la Serralada Litoral – (11/01/16)

 

– RT @Pedra_ennuvolat: #Mallorca from #Barcelona – (13/01/16)

 

– RT ‏@alcantara_alb: Tempesta nocturna davant del #Maresme. Foto de @Castibalsera. – (16/01/16)

 

- RT ‏@alfons_pc: #FelizSabado #Barcelona 23/01 #candilazo 08:04 nubes medias y altas restos del frente que no deja lluvia – (23/01/16)

- RT ‏@jordicampos: Sensacional captura de l’ombra del #Puigmal i la posta de Lluna, foto de Corriols de Llum – (25/1/16)

– RT ‏@meteopallars: I el dia s’acaba a la ciutat de #Tarragona de la mateixa manera que ha començat – (31/1/16)

10 anys observant el mar

dimarts , 12/01/2016

Aquest 12 de gener de 2016 fa 10 anys que vaig començar les observacions de la temperatura de l’aigua del mar a la platja de la Barceloneta (Barcelona). Deu anys d’observacions realitzades setmana rere setmana i de forma ininterrompuda. En cadascuna d’elles he mesurat la temperatura d’una mostra d’aigua obtinguda a un metre de fondària, que ha anat acompanyada d’una observació meteorològica i de l’estat de la mar.

A partir d’aquestes observacions, podem dir que la temperatura mitjana del mar en superfície ha estat de 18,5ºC. L’any amb la temperatura mitjana més baixa va ser el 2010, amb un valor de 17,8ºC. En canvi, l’any amb la temperatura més alta va correspondre al 2014, amb 18,9ºC.

Pel que fa als valors extrems d’aquesta sèrie, els trobem a l’any 2006. Concretament, el 9 de febrer es va assolir una temperatura de només 11,8ºC. I el 20 de juliol d’aquell mateix any, la temperatura observada va ser de 27,1ºC.

De situacions meteorològiques n’hi hagut moltes i de tot tipus. Però, sens dubte, les que més han condicionat les observacions han estat els temporals marítims. Més d’una vegada, l’embat de les onades m’ha deixat ben mullat mentre obtenia la mostra d’aigua. I en altres ocasions, el fort onatge m’ha obligat a suspendre l’observació i tornar-hi un altre dia. De tots ells, en destacaria un parell: el temporal de Sant Esteve del 2008, que va provocar greus danys a les platges i a les infraestructures situades a primera línia de mar, i el més especial de tots, el temporal del 8 i 9 de març de 2010, que va coincidir amb una gran nevada que la tarda del dia 8 va deixar la ciutat i les platges ben blanques.

Totes les dades obtingudes durant aquests deu anys les podeu consultar al blog i també rebre-les setmanalment a través de Twitter.

Retuits de méteo (Desembre 2015)

diumenge, 3/01/2016

Poc moviment meteorològic el que hem tingut aquest desembre a causa de la persistència d’un potent anticicló. Aquesta situació d’estabibilitat ha afavorit que la boira hagi estat present durant moltes jornades a les valls i fondalades de l’interior, especialment a les comarques de Ponent i a la vall de l’Ebre. És aquí on l’ambient ha estat fred en contrast amb la resta del país, on les temperatures han estat superiors a les habituals per l’època. Les inversions tèrmiques han estat marcades i la manca de ventilació ha fet disparar els nivells de contaminants a les àrees urbanes. La precipitació ha estat molt escassa, agreujant encara més la sequera que arrosseguem des de fa mesos.

Una petita selecció de les vostres fotografies ens permet recordar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant l’últim mes del 2015.

– RT ‏@alfons_pc: #Barcelona 02/12 espectaculo de color con #cirrus al alba – (01/12/15)

- RT ‏@jaumealegre: Mar de núvols des de La Morera de Montsant, avui al vespre. – (12/12/15)

- RT ‏@peudarrabassada: #Halo a #Barcelona ara fa uns minuts – (12/12/15)

- RT ‏@AdriaPinol: Posta acompanyada del mar de núvols sobre el Priorat i l’Embassament de Siurana des del poble de Siurana – (13/12/15)

- RT ‏@meteopallars Avui al Parc eólic de Trucafort #Colldejou #Tarragona hem fotografiat el sempre espectacular espectre de Brocken – (13/12/15)

- RT ‏@margab61: Un sol esmorteït amb halo solar inclòs. – (16/12/15)

- RT @alfons_pc: Horrible aspecto de #Barcelona ahora mismo 16/12 14.40h dsd #obsFabra – (16/12/15)

- RT ‏@jepflaque: Ayer fotografié la puesta de Luna durante la salida de Sol cerca del Pedrafoca – (27/12/15)

- RT ‏@MONTSEC_: Arc de boira nocturn, Cosetes que passen amb la lluna plena i la boira al #Pallars – (28/12/15)

- RT ‏@agus_descarrega: Fotografiat fortuitament #bolid #bolidrac1 mentre feia fotos #albada #Deltebre #DeltadelEbre. Entre les 08:32-08:35h – (31/12/15)

L’estiuet de Sant Martí

divendres, 6/11/2015

En meteorologia es coneix com a “estiuet de Sant Martí” els dies al voltant de l’11 de novembre durant els quals el temps acostuma a ser força estable amb unes temperatures superiors a les habituals per l’època. Però, quin és l’origen d’aquest terme?

Segons la llegenda, “Martí, quan encara no era sant, ni tampoc bisbe de Tours, feia de militar a l’exèrcit romà. En una ocasió, un dia de novembre, anava a lluitar contra els bàrbars, per un camí on la neu i el fred eren cada cop més intensos. A mig revolt, va sentir la veu d’un captaire que demanava auxili. Martí no ho va dubtar en absolut i va compartir el que duia amb el pobre. Fins i tot, amb l’espasa va partir la capa per la meitat i li va donar una part al mendicaire. Gràcies a aquell gest, el fred i la neu es van retirar. I és per això que existeix l’estiuet de Sant Martí.”

Enguany gaudirem d’aquest estiuet ja que, després del temporal de principis d’aquesta setmana, les altes pressions ens acompanyaran durant unes quantes jornades. El menú meteorològic d’aquest estiuet estarà compost per estones de sol amb el permís de boires i boirines matinals a les planes i fondalades de l’interior i d’alguns intervals de núvols baixos en punts del litoral. En dies vinents s’accentuarà el contrast tèrmic entre la nit i el dia, sobretot a alta muntanya amb marcades inversions tèrmiques. Amb aquest anticicló, que bloqueja la renovació de l’aire, podria produir-se un augment dels nivells de concentració de la contaminació atmosfèrica, especialment en àrees urbanes i industrials.

Font llegenda: Agenda de les Tradicions Catalanes, 2000.
Font imatge: Autor desconegut via Wikimedia Commons

La primera imatge del GOES-1

diumenge, 25/10/2015

Avui es compleixen 40 anys de la primera imatge obtinguda per un satèl·lit meteorològic geoestacionari. Va ser el GOES-1, que el 16 d’octubre de 1975 havia estat posat en òrbita per la NASA, l’encarregat de realitzar-la a gairebé 36.000 quilòmetres sobre la superfície terrestre.

A partir d’aquell moment, els meteoròlegs van començar a disposar d’imatges del planeta, quasi en temps real, des d’una posició fixa. Aquests satèl·lits giren seguint òrbites equatorials, fent el mateix moviment que la Terra, fet pel qual aparantment sempre estan sobre un mateix punt. Els milions d’imatges i dades rebudes durant aquestes quatre dècades per les desenes de satèl·lits geoestacionaris llançats per les diverses agències meteorològiques han permès un gran avanç en la predicció del temps.

Font imatge: NOAA

Colors de tardor al Montseny

dijous, 15/10/2015

Durant la tardor, la natura es torna molt fotogènica. Les fulles dels arbres caducifolis adquireixen una gran varietat de colors: groc, marró, vermell, taronja… Fa uns dies vam poder gaudir del típic paisatge d’aquesta estació tot passejant pels boscos propers a Santa Fe del Montseny (Vallès oriental).

Autors fotografies: Marta Saleta i Diego Lázaro