Aurores des de l’espai

dimecres, 4/05/2016


El fenomen lluminós de les aurores (boreals a l’hemisferi nord i australs a l’hemisferi sud) s’origina pels efectes de les tempestes solars, que provoquen alteracions en el camp geomagnètic de la Terra. Les aurores s’observen sobretot en els cels de zones pròximes als pols de la Terra.

La NASA ha elaborat aquest vídeo en ultra alta definició a partir dels time-lapses obtinguts des de l’Estació Espacial Internacional, on els astronautes disposen d’un immillorable i privilegiat mirador per a poder contemplar aquest espectacle de la natura.

Dia Meteorològic Mundial 2016

dimecres, 23/03/2016

Cada any, el 23 de març, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) commemora l’entrada en vigor, el 1950, del Conveni de l’OMM en virtut del qual es va crear l’Organització. En aquest dia es destaca també la important contribució que els serveis meteorològics i hidrològics nacionals aporten a la seguretat i benestar de la societat. El tema escollit per al Dia Meteorològic Mundial de 2016 és “Més càlid. Més sec. Més humit. Afrontem el futur”.

El nostre clima està canviant. No es tracta simplement d’una hipòtesi de futur, sinó que ja és una realitat. El clima continuarà canviant durant les properes dècades a mesura que es vagin acumulant en l’atmosfera més gasos d’efecte hivernacle que atrapen la calor emesa per les activitats humanes. Els últims decennis han estat sistemàticament més càlids que els anteriors. El període de cinc anys 2011-2015 ha estat el més càlid mai registrat i l’any 2015, amb l’impuls afegit d’un intens episodi d’El Niño, ha estat el més càlid des que van començar les observacions modernes a la fi del segle XIX.

No obstant això, l’augment de les temperatures no és sinó un aspecte de la nova realitat. El canvi climàtic està alterant el ritme natural de les estacions i està augmentant la freqüència i intensitat de determinats fenòmens meteorològics extrems, com ara les onades de calor, les sequeres o les pluges fortes. Els canvis actuals són una bestreta d’un futur més càlid, més sec i més humit.

Encara es poden minimitzar els danys. Al desembre de 2015 els governs del món van adoptar per unanimitat l’Acord de París, en el qual es preveuen ràpides i fortes reduccions de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. En virtut d’aquest acord històric, tots els països es comprometen a realitzar esforços ambiciosos per respondre a l’amenaça urgent del canvi climàtic sobre la base dels seves “responsabilitats comunes però diferenciades”. S’hi aborda també el suport financer als països en desenvolupament, l’adaptació i la resiliència al clima, les pèrdues i els danys, la transferència de tecnologia, el foment de la capacitat i l’educació, la formació i la sensibilització del públic.

Mentrestant, gràcies als avenços científics s’estan creant cada vegada més informació i serveis climàtics de gran utilitat en suport a la resiliència, l’adaptació i la mitigació en l’àmbit del clima. L’Organització Meteorològica Mundial i la xarxa mundial de Serveis Meteorològics i Hidrològics Nacionals poden contribuir de manera important tant a proporcionar les observacions, investigacions i serveis operatius climàtics que la societat necessitarà per “afrontar el futur”.

Font d’informació: OMM

Retuits de méteo (Gener 2016)

divendres, 5/02/2016

El temps típicament hivernal tampoc ha arribat durant el primer mes de l’any i novament s’han superat efemèrides meteorològiques històriques. Les temperatures han estat superiors a les habituals per aquesta època i les precipitacions escasses excepte a les parts elevades del Pirineu occidental. De moviment meteoròlogic no hi ha hagut gaire degut a la presència de l’anticicló i del pas de sistemes frontals poc actius.

Com cada mes, algunes de les vostres fotografies rebudes a través de Twitter ens han permès fer aquesta petita selecció de fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant les darreres setmanes.

- RT ‏@jordicampos: Bon dia des de la platja de #Badalona Raigs crepusculars a trenc d’alba amb una lleugera mar de fons. – (02/01/16)

- RT ‏@enricnavarrete: Albada espectacular des del cim del Taga al Ripollès. Colors a dojo després de l’ enfarinada d’ahir. – (03/01/16)

– RT ‏@meteopallars: Arc de Sant Martí al matí, la pluja és aqui…#Tarragona – (04/01/16)

 

– RT ‏@parctibidabo: #Impressionant vista de les #Balears des del #Tibidabo – (08/01/16)

 

– RT ‏@Pedra_ennuvolat: Bona nit. El Tibidabo vist des de la Serralada Litoral – (11/01/16)

 

– RT @Pedra_ennuvolat: #Mallorca from #Barcelona – (13/01/16)

 

– RT ‏@alcantara_alb: Tempesta nocturna davant del #Maresme. Foto de @Castibalsera. – (16/01/16)

 

- RT ‏@alfons_pc: #FelizSabado #Barcelona 23/01 #candilazo 08:04 nubes medias y altas restos del frente que no deja lluvia – (23/01/16)

- RT ‏@jordicampos: Sensacional captura de l’ombra del #Puigmal i la posta de Lluna, foto de Corriols de Llum – (25/1/16)

– RT ‏@meteopallars: I el dia s’acaba a la ciutat de #Tarragona de la mateixa manera que ha començat – (31/1/16)

10 anys observant el mar

dimarts , 12/01/2016

Aquest 12 de gener de 2016 fa 10 anys que vaig començar les observacions de la temperatura de l’aigua del mar a la platja de la Barceloneta (Barcelona). Deu anys d’observacions realitzades setmana rere setmana i de forma ininterrompuda. En cadascuna d’elles he mesurat la temperatura d’una mostra d’aigua obtinguda a un metre de fondària, que ha anat acompanyada d’una observació meteorològica i de l’estat de la mar.

A partir d’aquestes observacions, podem dir que la temperatura mitjana del mar en superfície ha estat de 18,5ºC. L’any amb la temperatura mitjana més baixa va ser el 2010, amb un valor de 17,8ºC. En canvi, l’any amb la temperatura més alta va correspondre al 2014, amb 18,9ºC.

Pel que fa als valors extrems d’aquesta sèrie, els trobem a l’any 2006. Concretament, el 9 de febrer es va assolir una temperatura de només 11,8ºC. I el 20 de juliol d’aquell mateix any, la temperatura observada va ser de 27,1ºC.

De situacions meteorològiques n’hi hagut moltes i de tot tipus. Però, sens dubte, les que més han condicionat les observacions han estat els temporals marítims. Més d’una vegada, l’embat de les onades m’ha deixat ben mullat mentre obtenia la mostra d’aigua. I en altres ocasions, el fort onatge m’ha obligat a suspendre l’observació i tornar-hi un altre dia. De tots ells, en destacaria un parell: el temporal de Sant Esteve del 2008, que va provocar greus danys a les platges i a les infraestructures situades a primera línia de mar, i el més especial de tots, el temporal del 8 i 9 de març de 2010, que va coincidir amb una gran nevada que la tarda del dia 8 va deixar la ciutat i les platges ben blanques.

Totes les dades obtingudes durant aquests deu anys les podeu consultar al blog i també rebre-les setmanalment a través de Twitter.

Retuits de méteo (Desembre 2015)

diumenge, 3/01/2016

Poc moviment meteorològic el que hem tingut aquest desembre a causa de la persistència d’un potent anticicló. Aquesta situació d’estabibilitat ha afavorit que la boira hagi estat present durant moltes jornades a les valls i fondalades de l’interior, especialment a les comarques de Ponent i a la vall de l’Ebre. És aquí on l’ambient ha estat fred en contrast amb la resta del país, on les temperatures han estat superiors a les habituals per l’època. Les inversions tèrmiques han estat marcades i la manca de ventilació ha fet disparar els nivells de contaminants a les àrees urbanes. La precipitació ha estat molt escassa, agreujant encara més la sequera que arrosseguem des de fa mesos.

Una petita selecció de les vostres fotografies ens permet recordar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant l’últim mes del 2015.

– RT ‏@alfons_pc: #Barcelona 02/12 espectaculo de color con #cirrus al alba – (01/12/15)

- RT ‏@jaumealegre: Mar de núvols des de La Morera de Montsant, avui al vespre. – (12/12/15)

- RT ‏@peudarrabassada: #Halo a #Barcelona ara fa uns minuts – (12/12/15)

- RT ‏@AdriaPinol: Posta acompanyada del mar de núvols sobre el Priorat i l’Embassament de Siurana des del poble de Siurana – (13/12/15)

- RT ‏@meteopallars Avui al Parc eólic de Trucafort #Colldejou #Tarragona hem fotografiat el sempre espectacular espectre de Brocken – (13/12/15)

- RT ‏@margab61: Un sol esmorteït amb halo solar inclòs. – (16/12/15)

- RT @alfons_pc: Horrible aspecto de #Barcelona ahora mismo 16/12 14.40h dsd #obsFabra – (16/12/15)

- RT ‏@jepflaque: Ayer fotografié la puesta de Luna durante la salida de Sol cerca del Pedrafoca – (27/12/15)

- RT ‏@MONTSEC_: Arc de boira nocturn, Cosetes que passen amb la lluna plena i la boira al #Pallars – (28/12/15)

- RT ‏@agus_descarrega: Fotografiat fortuitament #bolid #bolidrac1 mentre feia fotos #albada #Deltebre #DeltadelEbre. Entre les 08:32-08:35h – (31/12/15)

L’estiuet de Sant Martí

divendres, 6/11/2015

En meteorologia es coneix com a “estiuet de Sant Martí” els dies al voltant de l’11 de novembre durant els quals el temps acostuma a ser força estable amb unes temperatures superiors a les habituals per l’època. Però, quin és l’origen d’aquest terme?

Segons la llegenda, “Martí, quan encara no era sant, ni tampoc bisbe de Tours, feia de militar a l’exèrcit romà. En una ocasió, un dia de novembre, anava a lluitar contra els bàrbars, per un camí on la neu i el fred eren cada cop més intensos. A mig revolt, va sentir la veu d’un captaire que demanava auxili. Martí no ho va dubtar en absolut i va compartir el que duia amb el pobre. Fins i tot, amb l’espasa va partir la capa per la meitat i li va donar una part al mendicaire. Gràcies a aquell gest, el fred i la neu es van retirar. I és per això que existeix l’estiuet de Sant Martí.”

Enguany gaudirem d’aquest estiuet ja que, després del temporal de principis d’aquesta setmana, les altes pressions ens acompanyaran durant unes quantes jornades. El menú meteorològic d’aquest estiuet estarà compost per estones de sol amb el permís de boires i boirines matinals a les planes i fondalades de l’interior i d’alguns intervals de núvols baixos en punts del litoral. En dies vinents s’accentuarà el contrast tèrmic entre la nit i el dia, sobretot a alta muntanya amb marcades inversions tèrmiques. Amb aquest anticicló, que bloqueja la renovació de l’aire, podria produir-se un augment dels nivells de concentració de la contaminació atmosfèrica, especialment en àrees urbanes i industrials.

Font llegenda: Agenda de les Tradicions Catalanes, 2000.
Font imatge: Autor desconegut via Wikimedia Commons

La primera imatge del GOES-1

diumenge, 25/10/2015

Avui es compleixen 40 anys de la primera imatge obtinguda per un satèl·lit meteorològic geoestacionari. Va ser el GOES-1, que el 16 d’octubre de 1975 havia estat posat en òrbita per la NASA, l’encarregat de realitzar-la a gairebé 36.000 quilòmetres sobre la superfície terrestre.

A partir d’aquell moment, els meteoròlegs van començar a disposar d’imatges del planeta, quasi en temps real, des d’una posició fixa. Aquests satèl·lits giren seguint òrbites equatorials, fent el mateix moviment que la Terra, fet pel qual aparantment sempre estan sobre un mateix punt. Els milions d’imatges i dades rebudes durant aquestes quatre dècades per les desenes de satèl·lits geoestacionaris llançats per les diverses agències meteorològiques han permès un gran avanç en la predicció del temps.

Font imatge: NOAA

Colors de tardor al Montseny

dijous, 15/10/2015

Durant la tardor, la natura es torna molt fotogènica. Les fulles dels arbres caducifolis adquireixen una gran varietat de colors: groc, marró, vermell, taronja… Fa uns dies vam poder gaudir del típic paisatge d’aquesta estació tot passejant pels boscos propers a Santa Fe del Montseny (Vallès oriental).

Autors fotografies: Marta Saleta i Diego Lázaro

Arriba la tardor

dimecres, 23/09/2015

Avui dimecres, a les 10:21 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 25 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora. L’hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

El 28 de setembre hi haurà un eclipsi total de Lluna visible a Europa, Àfrica, l’oceà Atlàntic i Amèrica. Assolirà el seu màxim a les 4:48 hora oficial peninsular. D’altra banda, Mercuri serà ocultat pel Sol en la seva conjunció superior del dia 17 de novembre.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d’estels, tindrem l’oportunitat de veure’n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d’octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

Les previsions estacionals elaborades per AEMET indiquen que durant aquesta tardor hi ha una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors a la mitjana del període de referència 1981-2010 a la Península, Balears i Canàries. Respecte a la precipitació, és més probable que sigui superior a la mitjana a la Península (especialment a la meitat oriental) i Balears, mentre que a Canàries no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología (període de referència 1981-2010).

El canvi d’estació arriba coincidint amb un canvi de temps que ens durà una entrada de vents de component nord, un descens de les temperatures i alguns ruixats al vessant nord del Pirineu i a diverses comarques de Barcelona i Girona.

Font text: Elaboració pròpia, AEMET i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

Autor fotografia: Diego Lázaro

La primera fotografia del MSG-4

dimecres, 5/08/2015

El 15 de juliol de 2015 va ser llançat amb èxit un coet Ariane-5 des del Port Espacial Europeu de Kourou, situat a la Guaiana Francesa. A bord hi duia el satèl·lit MSG-4, l’últim de la sèrie MSG de satèl·lits geoestacionaris que servirà de transició cap al Meteosat de Tercera Generació.

Ahir al migdia, el MSG-4 va enviar la seva primera fotografia de la Terra. Una imatge espectacular que confirma el seu correcte funcionament. Ara, un cop posat en marxa, s’emmagatzemarà en òrbita durant 2,5 anys i llavors serà explotat fins al 2023, quan ja hauran entrat en funcionament dos satèl·lits MTG.

Els satèl·lits Meteosat cobreixen el continent europeu i africà i algunes parts dels oceans Atlàntic i Índic. També proporcionen dades observacionals per als models numèrics de predicció del temps, complementant les dades primàries subministrades pels satèl·lits MetOp d’òrbita polar. Els satèl·lits ja han permès acumular més de 35 anys de registres de dades climàtiques.