Retuits de méteo (Octubre 2014)

dijous, 6/11/2014

Aquest mes d’octubre ha passat als anuaris meteorològics com un dels més càlids del darrer segle a Catalunya. I tot com a conseqüència d’unes temperatures clarament superiors a les habituals per aquesta època. I l’absència dels típics temporals de tardor ha comportat (en línies generals) que hagi estat un mes amb una baixa pluviometria. En definitiva, un octubre amb més aires d’estiu que no pas de tardor.

I com cada mes és moment de repassar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc mitjançant les fotografies que ens heu fet arribar a través de Twitter.

- RT @alfons_pc: Raigs crepusculars aquest matí #Barcelona – (01/10/14)

- RT @jordicampos: Continuem amb un Halo Solar ben definit, aquí des de Rambla Prim, la Verneda #Barcelona – (01/10/2014)

- RT @eloicordomi: Primera nevadeta al cim del Puigmal #pirineuoriental (A l’hora d la pluja a Núria hi havia 6º) Foto: Josep Soldevila – (05/10/2014)

- RT @AEMET_Baleares: Trombas marinas en Cala Torta (Mallorca) asociadas a la tormenta que en Capdepera produjo rachas 103 km/h – (05-10/2014)

- RT @DeportesTiempo: Impresionante #Benidorm tras la tromba de agua – (05/10/2014)

- RT @InfoEmerg: Foto compartida por Xábia Meravellosa, realizada por Juanvi Berruti ayer en la costa de Xábia – (05/10/2014)

- RT @dllambrich: Ara mateix un arc de Sant Martí perfecte al cel de #Reus – (14/10/2014)

- RT @elblogdeltemps: Capvespre encès des del barri de #Sants en direcció al Baix Llobregat. – (15/10/2014)

- RT @alfons_pc: Estrats molt baixos aquest matí sobre #Barcelona – (20/10/2014)

- RT @xcollgi: Cel rogenc avui al Pic de l’Orri #PallarsSobira – (26/10/2014)

El setembre més càlid des de 1880

dimarts , 21/10/2014

Cada vegada hi ha més evidències respecte a l’escalfament global del nostre planeta. El National Climatic Data Center de la NOAA acaba de publicar les dades corresponents al darrer mes de setembre. Ha estat el més càlid dels últims 135 anys i s’han batut diversos rècords històrics.

La temperatura mitjana combinada de les superfícies terrestres i oceàniques del planeta va ser la més alta registrada en un mes de setembre amb 0,72°C per sobre de la mitjana del segle XX (15,0ºC).

La temperatura global de la superfície terrestre va ser de 0,89°C per sobre de la mitjana del segle XX (12,0°C), la sisena més alta en un mes de setembre. La temperatura global de la superfície del mar va ser de 0,66°C per sobre de la mitjana del segle XX (16,2°C), el registre més alt en un mes de setembre i també el més alt registrat per a qualsevol mes de l’any.

Tot sembla indicar que aquest 2014 podria ser l’any més càlid de la història. Fins ara, la temperatura mitjana global (combinant terra i oceans) entre els mesos de gener i setembre ha estat de 0,68ºC per sobre la mitjana del segle XX (14,1ºC), empatant amb el 1998 com el període més càlid resgistrat fins ara. Durant el mes de gener de 2015 en sortirem de dubtes un cop s’hagin dut a terme els corresponents càlculs amb els registres de tot l’any.

Retuits de méteo (Setembre 2014)

divendres, 3/10/2014

Durant el mes de setembre s’ha mantingut la inestabilitat que ens ha acompanyat al llarg d’aquest estiu. Les tempestes han estat freqüents i un temporal de llevant ha deixat els primers aiguats de la tardor amb quantitats de precipitació molt abundants a les comarques de la meitat est i del nord-est. I en línies generals podem dir que ha estat un setembre càlid com a conseqüència d’unes temperatures superiors a la mitjana. A través de les vostres fotografies repassem alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant les últimes setmanes.

- RT @eloicordomi: Pedres com ous de gallina a Torelló – Eric Barcons. Les tempeses a Osona són molt violentes! – (06-09-14)

- RT @alfons_pc: #arcdesantmarti doble avui #Barcelona – (08-09-14)

- RT @jcuenca_r: el cel està molt espectacular. Imatge sense cap filtre. – (08-09-14)

- RT @espaiterra: @rockaway1973: Temporada de Castells! – (09-09-14)

- RT @CRISTIANBCNS: Espectacular #Rayo impactando directo en la #TorreCollserola #Bcn – (17-09-14)

- RT @fotopacopino: Tempesta d’ahir a la nit PLATJA DEL PRAT – (17-09-14)

- RT @xcollgi: albada a ponent – (18-09-14)

- RT @officewithviews: #Barcelona threatened by storms – (18-09-14)

- RT @InfoMeteoTuit: Crecida del Río #Besòs (#Barcelona) vía @Gramenet20 – (28-09-14)

- RT @alfons_pc: Braç de boira entra a #Barcelona pel Besòs – (29-09-14)

Equinocci de tardor

dimarts , 23/09/2014

Avui dimarts, a les 04:29 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 26 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora. L’hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produiran dos eclipsis. El 8 d’octubre un eclipsi total de Lluna serà visible a Àsia, Austràlia, l’oceà Pacífic i Amèrica. Aquest eclipsi vindrà acompanyat d’un parcial de Sol, el 23 d’octubre, que serà visible a l’est d’Amèrica del Nord.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d’estels, tindrem l’oportunitat de veure’n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d’octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

L’AEMET va informar ahir que Catalunya ha tingut l’estiu amb les temperatures més baixes dels últims 12 anys, el més plujós dels darrers 17 anys i amb la major activitat tempestuosa de tota la península. Pel proper trimestre, a partir de les prediccions d’alguns models estacionals, s’aprecia una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a la meitat oriental peninsular i Balears. A la resta no s’aprecien diferències significatives respecte al període de referència (1981-2010). I pel que fa a les precipitacions, tot sembla indicar que podrien ser les normals per aquesta època de l’any. Bona tardor!!!

Font dades astronòmiques: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

Retuits de méteo (Agost 2014)

dimarts , 2/09/2014

Moltes tempestes i cap onada de calor. Així podríem resumir breument el temps del mes d’agost que acabem de deixar enrere. Han estat poques les jornades durant les quals no hagi plogut enlloc del país. En general, després d’uns matins força assolellats, les nuvolades creixien amb energia a partir del migdia i acabaven deixant notables ruixats i tempestes durant les tardes, especialment a la meitat nord on s’han superat alguns rècords de precipitació. De calor n’ha fet però sense excessos. Això sí, acompanyada d’una marcada sensació de xafogor a les comarques del litoral.

Una vegada més, les vostres magnífiques fotografies ens permeten recordar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant el darrer mes.

 - RT @alfons_pc: #altocumulus #asperatus #tibidabo #barcelona – (01-08-14)

- RT @BcnSkyline: Tormenta sobre #Barcelona – (02-08-14)

- RT @meteopallars: Formidable enclusa, la ciutat de #Tarragona i la lluna, bon marc per acabar el dia – (04-08-14)

- RT @alfons_pc: #rollcloud hoy #Barcelona – (13-08-14)

- RT @officewithviews: #Rain shower from above – (14-08-14)

- RT @MeteoSAB: BRUTAL celatge a Sant Andreu de la Barca fa uns minuts!!! – (22-08-14)

- RT @Vakapiupiu: Aiguat Sitges 22 h avui..46 lim2…passeig de Sant Sebastià i Riera del carrer Rafel Llopart – (22-08-14)

- RT @officewithviews: #Iridescent clouds – (23-08-14)

- RT @meteopuigcerda: La tempesta del Ripollès vista des de Cerdanya, tª màx a Puigcerdà, 29.4ºC – (28-08-14)

- RT @alcantara_alb: Núvol ben col·locat per crear un efecte dramàtic #Vic #Osona Foto: Emili Vilamala – (29-08-14)

El rècord de fred del 1956

dimecres, 20/08/2014

Durant el mes febrer de 1956 gran part d’Europa occidental va patir una successió d’invasions d’aire fred, d’origen siberià, que van quedar registrades en els anuaris meteorològics i a la memòria de totes les persones que les van viure. Va ser l’episodi de fred més intens des de la Petita Edat de Gel amb un impacte social i econòmic molt notable.

La primera irrupció d’aire fred es va iniciar el 2 de febrer de 1956. Les temperatures a alta muntanya van caure en picat i a l’estació meteorològica situada al costat de l’Estany Gento (Lleida), a 2.141 metres d’altura, es va assolir una temperatura mínima de -32ºC, la més baixa registrada a Espanya des de l’inici de les observacions instrumentals.

Mapa de temperatura i alçada geopotencial a 850 hPa (02-02-1956) (Font: NCEP-Reanalysis)

Recentment, el meteoròleg Eloi Cordomí va visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella (Pallars Jussà) i ens va fer arribar aquesta fotografia del document on podem veure, escrit a mà, el rècord de fred que a dia d’avui segueix vigent. I amb l’actual escalfament global sembla que serà un registre difícil de batre durant els propers anys.

Retuits de méteo (Juliol 2014)

dimarts , 5/08/2014

La selecció de fotografies retuitejades durant aquest mes de juliol està dedicada a les tempestes. Ha estat un juliol atípic amb una calor sense excessos i una elevada activitat tempestuosa, superior a la que és habitual per aquestes dates. Els aficionats a la meteorologia i fotografia han gaudit de valent amb espectaculars nuvolades, cortines de precipitació, calamarsades/pedregades, arcs de Sant Martí, descàrregues elèctriques i molts altres meteors.

Després de molts mesos, algunes rieres han tornat a baixar ben plenes d’aigua fent que durant algunes jornades no fos aconsellable en bany en determinades platges. I a finals de mes, coincidint amb un màxim d’inestabilitat, es va poder observar una tromba marina i a alta muntanya, com a conseqüència d’un descens de les temperatures, es va veure nevar. Quin estiu!!!

- RT @officewithviews: #Storms – (06-07-14)

- RT @MONTSEC_ : Bon dia! La tempesta d’ahir va deixar 9,2mm de pluja a #Tremp #Puigcercos vell al fons el #Montsec #Pallars – (17-07-14)

- RT @officewithviews: Another stormy week! – (20-07-14)

- RT @meteopallars: Panoràmica de les tempestes d’ahir tarda al pirineu de Lleida – (21-07-14)

- RT @BcnSkyline: La tormenta de domingo tarde desde #Barcelona – (21-07-14)

- RT @eloicordomi: Ja han crescut algunes rieres. Foto d’Arenys de Munt, Pau Torrent. Arenys de Mar – 62mm. Previsió de més tempestes! – (28-07-14)

- RT @alfons_pc: #arcus #shelfcloud Barcelonès Nord – (29-07-14)

- RT @xalujas: Arcus de llibre a Barcelona! #planta15 – (29-07-14)

- RT @TomasMolinaB: @jordibanez: Tornado en #Aeropuerto #Barcelona – (29-07-14)

- RT @meteocat: Aquest matí s’ha vist nevar feblement a partir de 2500m al vessant nord del Pirineu. Càmera TV3 a Vaquèira – (29-07-14)

Severa tempesta d’estiu

dimecres, 30/07/2014

El juliol d’enguany passarà als anuaris per una major inestabilitat atmosfèrica de l’habitual per aquestes dates i unes temperatures inferiors a la mitjana. Durant aquestes darreres setmanes hem gaudit d’un ampli ventall de fenòmens meteorològics però el d’ahir a la tarda va ser de primera categoria.

Després d’un matí encalmat, les nuvolades van crèixer amb molta força gràcies a la presència d’aire fred en altura. A primera hora de la tarda, el cel de la ciutat comtal es va anar enfosquint de nord a sud. Els núvols procedien de l’enorme enclusa d’una tempesta severa que es va formar entre el Barcelonès nord i Baix Maresme. El cumulunimbus arcus va ser de llibre i la tempesta va mostrar una rotació ciclònica, típica de les supercèl·lules.

Una tempesta d’aquesta magnitud acostuma a portar associats diversos fenòmens de temps sever. En aquesta ocasió, les rieres van baixar ben plenes entre el Masnou i Mataró provocant diversos problemes i inundacions. Els patacs d’aigua van anar acompanyats de pedregades. En algunes localitats del Maresme, els grans de gel van assolir els tres centímetres de diàmetre i les ventades van fer caure diversos arbres/palmeres. Inclús es va observar la formació d’una mànega davant les platges del Prat del Llobregat. Una tarda de les que fan afició!!!

Imatge dels radars METEOCAT mostrant com la tempesta s’allunyava mar endins

L’Alfons Puertas, des de l’Observatori Fabra de Barcelona, va poder fotografiar l’espectacular tempesta amb tota la seva extensió i detall. Les imatges parlen per sí soles…

I en Jordi Campos, des del seu observatori meteorològic situat a Montbau, ha realitzat un magnífic time-lapse que permet veure l’evolució i la rotació de la possible supercèl·lula. De ben segur que aquest document ajudarà a l’estudi d’aquesta gran tempesta.


84 anys observant el temps

divendres, 25/07/2014

Els observadors meteorològics constitueixen un dels pilars de la meteorologia. Les dades que obtenen ens permeten conèixer quin temps ha fet i fa i, per tant, disposar d’una valuosa informació a l’hora d’elaborar les prediccions meteorològiques.

L’any 1930 en Richard Hendrickson va realitzar la seva primera lectura com a observador meteorològic del programa del U.S. National Weather Service al seu observatori ubicat a Bridgehampton (Nova York). Aquest agricultor continua elaborant informes diaris que han reportat més de 150.000 observacions meteorològiques (temperatura, precipitació, vent i altres fenòmens destacables) que, a dia d’avui, estan jugant un paper fonamental a l’hora de reconstruir la història del clima del seu país.


El passat 27 de juliol de 2014, als seus 101 anys d’edat, en Hendrickson va rebre un premi pels seus 84 anys de servei a la nació. Al ser la primera persona en la història del programa que ha dedicat més de vuit dècades de la seva vida a l’observació meteorològica, tindrà l’honor de que aquest nou premi porti el seu nom.

Retuits de méteo (Juny 2014)

divendres, 4/07/2014

En línies generals, aquest mes de juny ha estat càlid i, a bona part del país, poc plujós. Tot i ser el primer mes de l’estiu, el temps clàssic de sol i calor no ha arribat a casa nostra. La inestabilitat s’ha manifestat a moltes comarques en forma de ruixats i tempestes, localment fortes i acompanyades de calamarsa/pedra. Entre els dies 12 i 14 de juny vàrem viure la primera glopada d’aire càlid de l’any, amb valors màxims per sobre del llindar dels 30 graus a la costa i dels 35 graus a l’interior. Durant la resta del mes les temperatures s’han mantingut a ratlla tenint en compte l’època de l’any en què ens trobem.

Com cada mes fem un repàs a alguns dels fenòmens meteorològics que s’han produït a través de les vostres fotografies rebudes via Twitter.

RT @alfons_pc: Altocúmuls i ombra projectada al mar #Barcelona. – (03-06-14)

RT @AntoniJaume: La boira al mar que pronosticava @Monica_Usart. – (07-06-14)

RT @jordirodoreda3: Corró d’Amunt aquest migdia de encluses al Vallès Oriental. – (12-06-14)

RT @officewithviews: #storms #inflight On the way back to BCN avoiding CB’s. – (14-06-14)

RT @meia_ff: No és neu ni és a l’alta muntanya; és la pedregada que ha caigut aquesta tarda a #Torelló. – (15-06-14)

RT @JanCertascan: El llac de #certascan encara està força glaçat. – (18-06-14)

RT @MONTSEC_: La tempesta al Pantà de Sant Antoni, Serra de Carreu. Nit de llams, llums de colors i riures amb @llibertca #Pallars. – (19-06-14)

RT @meteocat: Darrera sortida del sol d’aquesta primavera 2014 vista des de l’Estartit. – (21-06-14)

RT @alfons_pc: Inestabilidad #kelvinhelmhotz hoy #Barcelona. – (25-06-14)

RT @meteopallars: Espectacular cel d’altocumuls a #Tarragona ciutat. – (30-06-14)