Evolució T.A.M. a Barcelona (2014)

dissabte, 10/01/2015

A principis d’any, i en dues observacions consecutives (10 i 17 de gener), la temperatura de l’aigua del mar (T.A.M.) va assolir el valor més baix de l’any amb 13,5ºC. L’hivern no va ser gens rigorós i això es va traduir amb una temperatura superior a la mitjana que, un cop superat l’equinocci de primavera, va pujar d’una forma més decidida. Durant la segona quincena del mes de maig s’invertí aquesta tendència com a conseqüència d’una tongada de precipitacions. Però a l’inici del mes de juny, coindicidint amb la primera glopada d’aire càlid de la temporada, la T.A.M. va experimentar un notable i ràpid increment (+4,2ºC en només dues setmanes), situant-se novament en valors superiors a la temperatura mitjana.

La T.A.M. acostuma a assolir els valors més elevats de l’any durant els mesos de juliol i agost. Però enguany vam poder constatar com les temperatures registrades van ser inferiors a les habituals degut a una major inestabilitat atmosfèrica del que tocaria per les dates, amb unes temperatures per sota de la mitjana i unes precipitacions generoses que van aportar al mar una gran quantitat d’aigua dolça de forma directa i a través dels rius i rieres. No va ser fins al dia 8 d’agost quan, per efecte d’una nova entrada d’aire càlid, l’aigua del mar va assolir els 25,6ºC, el valor més elevat de l’any. Posteriorment, la temperatura va iniciar la seva habitual davallada tot i que aquest any marcada per un etern estiuet o una tardor que no acabava d’arribar. A partir de mitjans d’octubre tornava a presentar valors superiors a la mitjana davant l’absència dels típics aiguats de tardor i de masses d’aire més fredes. I és que a principis de novembre la T.A.M. encara superava àmpliament el llindar dels 21 graus. La primera irrupció d’aire fred va arribar molt tard, durant les últimes jornades de l’any, i per això vam acomiadar el 2014 amb els valors més elevats per aquestes dates de la sèrie.

De les cinquanta-dues observacions realitzades, en trenta-dues ocasions la temperatura registrada va ser superior a la temperatura mitjana de la sèrie. En tres observacions va coincidir i en les restants disset va ser inferior. Tot plegat ha fet que la temperatura mitjana de l’aigua del mar durant aquest 2014 hagi estat de 18,9ºC, la més alta des de que l’any 2006 es van iniciar les mesures.

Més informació a T.A.M. a BCN.

Retuits de méteo (Desembre 2014)

dissabte, 3/01/2015

El desembre va començar encara sota els efectes d’un fort temporal de pluges, vent i mala mar i va finalitzar amb la primera glopada d’aire fred de l’hivern que ens va deixar les temperatures més baixes del 2014. Les altes pressions ens van acompanyar gran part del mes donant lloc a un temps “dual” marcat pel sol i les boires, persistents durant diverses jornades a les valls i planes de l’interior amb marcades inversions tèrmiques. Cal destacar la gran ventada del 9 de desembre que va provocar importants danys i la pèrdua de vides humanes en àrees on habitualment el vent no acostuma a bufar amb molta força. No van faltar tampoc les nevades, especialment al vessant nord del Pirineu i a cotes elevades, tot i que també va arribar a nevar al fons de les valls pirinenques i en punts del Prepirineu.

És moment de recordar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant l’últim mes de l’any a través de les fotografies que ens feu arribar via Twitter. Moltes gràcies per la vostra col·laboració i feliç any nou!

- RT @BeyondBCN: Costa Brava després de la llevantada – (01/12/14)


– RT @jaumealegre: Llampegades d’avui al vespre, vistes des d’Almoster – Picarany. – (01/12/14)


– RT @eloicordomi: A més a més de calamarsa, al nord del Maresme s’ha vist una mànega. Foto de Laura Galceran a Pineda de Mar – (06/12/14)


– RT @Qvancells: Imatge aèria d’avui a Castellar del Vallès amb zones forestals literalment planxades. – (10/12/2014)


– RT @Jordillivia: I el punt final del dia des de Llívia – (10/12/14)


– RT @alfons_pc: Espectacular albada avui #obsFabra #Barcelona – (18/12/14)


– RT @llibertca: Avui amb el @MONTSEC_ ens ha tocat pujar molt per trobar el sol, però ha valgut la pena – (21/12/14)


– RT @MONTSEC_: La boira cubreix la major part del #Pallarsjussà fins a ##Collegats la geganta adormida i al fons la Pica D’Estats – (22/12/14)


– RT @meteopallars: Avui hem localitzat al #PallarsSobira l’extraordinària “flor del gebre” aqui teniu la fotografia – (23/12/14)


– RT @jaumealegre: Cascada de boira aquesta tarda, just al moment de la posta de sol, a Belltall. – (24/12/14)

Un timelapse molt “espacial”

dissabte, 27/12/2014

L’astronauta alemany Alexander Gerst va tornar a la Terra el passat 10 de novembre després d’haver estat gairebé sis mesos a l’Estació Espacial Internacional (EEI) en el marc de la missió Blue Dot. Durant la seva estada va anar enviant espectaculars imatges del planeta a través de Twitter. I ara, un cop processades les més de 12.500 imatges obtingudes, algunes d’elles a intervals regulars, han permès que la ESA hagi pogut elaborar aquest magnífic timelapse. Aurores, sortides de Sol, núvols, estrelles, la Via Làctia, tempestes, ciutats il·luminades durant la nit, la pròpia EEI… conformen aquest vídeo que ens mostra la gran i fràgil bellesa del nostre planeta.


Bones Festes i Feliç 2015

dimecres, 24/12/2014

Les altes pressions ja fa unes quantes jornades que ens acompanyen. A les comarques de l’interior hi regna la boira. En canvi, al litoral s’imposa el sol amb bona visibilitat, una mar tranquil·la i temperatures força agradables al migdia. Amb aquesta fotografia, realitzada el passat diumenge a poques milles de la ciutat de Barcelona, us desitjo un Bon Nadal i Feliç Any Nou.

I el cel va caure sobre Brisbane

dilluns, 15/12/2014

Brisbane, capital de l’estat de Queensland, és la tercera ciutat més gran d’Austràlia. Situada al nord-est del país, té un clima humit subtropical amb estius calorosos i humits i hiverns temperats i amb poca precipitació. Des de finals de primavera fins a l’inici de la tardor (cal tenir en compte que les estacions estan invertides respecte al nostre hemisferi) pot veure’s afectada per alguna tempesta tropical. I durant aquesta època, la més plujosa de l’any, acostumen a descarregar tempestes severes que en poca estona poden deixar grans aiguats i un important rastre de destrucció al seu pas.

I justament això és el que va succeïr el passat 27 de novembre de 2014 quan una gran tempesta va afectar a la ciutat i la seva perifèria. A través dels següents vídeos podreu veure com gairebé els va caure el cel a sobre. Observeu el tamany de les pedres i el soroll en el moment de l’impacte amb el terra i d’altres objectes, les fortes ratxes de vent, les intenses cortines de precipitació, carrers inundats… Una tempesta de primeríssima categoria!
Font fotografia: Kai Linkerhof / Font vídeos: Youtube

Retuits de méteo (Novembre 2014)

divendres, 5/12/2014

El novembre d’enguany ha estat marcat per unes temperatures superiors a la mitjana climàtica i precipitacions molt abundants a gran part del país. Al llarg del mes van haver-hi diversos episodis d’inestabilitat en forma de ruixats i tempestes, que puntualment van provocar alguns aiguats, i també nevades que sobretot van cobrir de blanc les cotes més altes de les muntanyes. Però com ja vàrem comentar a l’anterior crònica, el més destacable va ser el temporal de pluges, vent i fort onatge que ens va afectar durant les últimes quatre jornades del mes.

Com cada mes trobareu a continuació una petita selecció de les fotografies de méteo que ens heu fet arribar a través de Twitter.

- RT @meteo_premia: La tempesta ha deixat mes de 30 litres a #PremiàdeMar en poca estona. Imatge del Masnou. – (03/11/14)

- RT @alfons_pc: Cortina de precipitació #Barcelona. – (03/11/14)

- RT @meteopuigcerda: Enclusa al Ripollès vista des de Cerdanya, Puigcerdà a baig a l’esquerra. – (05/11/14)

- RT @MONTSEC_: Bon dia! Així es veia la boira a primera hora des de les vinyes de @bodegastorres .#Tremp 3º ara mateix #Pallarsjussà. – (11/11/14)

- RT @xcollgi: Axí es ponia el sol ahir al capvespre a ponent. – (11/11/14)

- RT @sergidpz: Avui l’Estany de Ratera ben glaçat. #PallarsSobirà – (15/11/14)

- RT @gemmapuigf: Contrast de temperatures 5º a #Estartit i temp. del mar a 18º,el resultat “mar fumejant” fotografia de Josep Pascual. – (19/11/14)

- RT @alfons_pc: Espectaculars núvols fantasma ondulats avui #Barcelona. – (20/11/14)

- RT @gireni: El #segre ara mateix a #martinet #llevantada – (29/11/14)

- RT @esterverdaguer: Llevantada a L’Escala (la platja). Onades de l’alçada d’un campanar! – (30/11/14)

Aigua a dojo

dimecres, 3/12/2014

Novembre 2014 ens ha deixat pels anuaris meteorològics un fort temporal que va finalitzar en una llevantada. Quatre dies amb precipitacions molts abundants que han donat lloc a uns registres que en alguns observatoris han estat extraordinaris. Destaquen els 482,2 mm recollits al P.N. dels Ports (Baix Ebre), dels quals 336,1 mm van caure en 24 hores. I a molts punts del país s’ha superat àmpliament el llindar dels 100 mm.

També han estat notícia les ventades, el fort onatge i les nevades a cotes altes a la serralada pirinenca així com els nombrosos efectes provocats pel temporal arreu de la geografia catalana. Els rius han baixat ben cabalosos i diversos embassaments s’han omplert i han hagut d’obrir comportes. Àrees inundades, platges que han perdut sorra, arbres caiguts, esfondraments i, malauradament, una víctima mortal són la part negativa d’aquesta situació meteorològica viscuda durant els últims dies.

A través de les xarxes socials s’ha dut un terme un magnífic seguiment d’aquest temporal. Moltes gràcies per les vostres dades, fotografies i comentaris!

Un any en la vida del CO2 de la Terra

dimarts , 18/11/2014


El diòxid de carboni (CO2) és un dels principals gasos d’efecte hivernacle responsable de l’escalfament global del planeta. La major part d’aquest CO2 d’origen antropogènic prové de la crema de combustibles fòssils i malauradament la seva concentració a l’atmosfera continua incrementant-se.

Científics de la NASA Goddard Space Flight Center’s Global Modeling and Assimilation Office, mitjançant el conjunt de models GEOS-5, han fet una simulació de l’atmosfera del planeta que il·lustra el període comprès entre el gener i desembre de 2006. Les concentracions més altes de CO2 es mostren en vermell i taronja. Podem veure com els vents dispersen aquest gas lluny de les seves fonts d’origen i també s’observen diferències en els nivells de CO2 entre els hemisferis nord i sud, així com els canvis en les concentracions a nivell mundial provocats per les variacions estacionals en el cicle de creixement de les plantes i arbres. Les simulacions d’aquest tipus, combinades amb les dades observacionals, ajudaran a millorar la nostra comprensió de les emissions humanes de diòxid de carboni i els fluxos naturals de tot el món.

Retuits de méteo (Octubre 2014)

dijous, 6/11/2014

Aquest mes d’octubre ha passat als anuaris meteorològics com un dels més càlids del darrer segle a Catalunya. I tot com a conseqüència d’unes temperatures clarament superiors a les habituals per aquesta època. I l’absència dels típics temporals de tardor ha comportat (en línies generals) que hagi estat un mes amb una baixa pluviometria. En definitiva, un octubre amb més aires d’estiu que no pas de tardor.

I com cada mes és moment de repassar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc mitjançant les fotografies que ens heu fet arribar a través de Twitter.

– RT @alfons_pc: Raigs crepusculars aquest matí #Barcelona – (01/10/14)

- RT @jordicampos: Continuem amb un Halo Solar ben definit, aquí des de Rambla Prim, la Verneda #Barcelona – (01/10/2014)

- RT @eloicordomi: Primera nevadeta al cim del Puigmal #pirineuoriental (A l’hora d la pluja a Núria hi havia 6º) Foto: Josep Soldevila – (05/10/2014)

- RT @AEMET_Baleares: Trombas marinas en Cala Torta (Mallorca) asociadas a la tormenta que en Capdepera produjo rachas 103 km/h – (05-10/2014)

- RT @DeportesTiempo: Impresionante #Benidorm tras la tromba de agua – (05/10/2014)

- RT @InfoEmerg: Foto compartida por Xábia Meravellosa, realizada por Juanvi Berruti ayer en la costa de Xábia – (05/10/2014)

- RT @dllambrich: Ara mateix un arc de Sant Martí perfecte al cel de #Reus – (14/10/2014)

- RT @elblogdeltemps: Capvespre encès des del barri de #Sants en direcció al Baix Llobregat. – (15/10/2014)

- RT @alfons_pc: Estrats molt baixos aquest matí sobre #Barcelona – (20/10/2014)

– RT @xcollgi: Cel rogenc avui al Pic de l’Orri #PallarsSobira – (26/10/2014)

El setembre més càlid des de 1880

dimarts , 21/10/2014

Cada vegada hi ha més evidències respecte a l’escalfament global del nostre planeta. El National Climatic Data Center de la NOAA acaba de publicar les dades corresponents al darrer mes de setembre. Ha estat el més càlid dels últims 135 anys i s’han batut diversos rècords històrics.

La temperatura mitjana combinada de les superfícies terrestres i oceàniques del planeta va ser la més alta registrada en un mes de setembre amb 0,72°C per sobre de la mitjana del segle XX (15,0ºC).

La temperatura global de la superfície terrestre va ser de 0,89°C per sobre de la mitjana del segle XX (12,0°C), la sisena més alta en un mes de setembre. La temperatura global de la superfície del mar va ser de 0,66°C per sobre de la mitjana del segle XX (16,2°C), el registre més alt en un mes de setembre i també el més alt registrat per a qualsevol mes de l’any.

Tot sembla indicar que aquest 2014 podria ser l’any més càlid de la història. Fins ara, la temperatura mitjana global (combinant terra i oceans) entre els mesos de gener i setembre ha estat de 0,68ºC per sobre la mitjana del segle XX (14,1ºC), empatant amb el 1998 com el període més càlid resgistrat fins ara. Durant el mes de gener de 2015 en sortirem de dubtes un cop s’hagin dut a terme els corresponents càlculs amb els registres de tot l’any.