Equinocci de tardor

dimarts , 23/09/2014

Avui dimarts, a les 04:29 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 26 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora. L’hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

Durant la tardor es produiran dos eclipsis. El 8 d’octubre un eclipsi total de Lluna serà visible a Àsia, Austràlia, l’oceà Pacífic i Amèrica. Aquest eclipsi vindrà acompanyat d’un parcial de Sol, el 23 d’octubre, que serà visible a l’est d’Amèrica del Nord.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d’estels, tindrem l’oportunitat de veure’n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d’octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

L’AEMET va informar ahir que Catalunya ha tingut l’estiu amb les temperatures més baixes dels últims 12 anys, el més plujós dels darrers 17 anys i amb la major activitat tempestuosa de tota la península. Pel proper trimestre, a partir de les prediccions d’alguns models estacionals, s’aprecia una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors als normals a la meitat oriental peninsular i Balears. A la resta no s’aprecien diferències significatives respecte al període de referència (1981-2010). I pel que fa a les precipitacions, tot sembla indicar que podrien ser les normals per aquesta època de l’any. Bona tardor!!!

Font dades astronòmiques: Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

Retuits de méteo (Agost 2014)

dimarts , 2/09/2014

Moltes tempestes i cap onada de calor. Així podríem resumir breument el temps del mes d’agost que acabem de deixar enrere. Han estat poques les jornades durant les quals no hagi plogut enlloc del país. En general, després d’uns matins força assolellats, les nuvolades creixien amb energia a partir del migdia i acabaven deixant notables ruixats i tempestes durant les tardes, especialment a la meitat nord on s’han superat alguns rècords de precipitació. De calor n’ha fet però sense excessos. Això sí, acompanyada d’una marcada sensació de xafogor a les comarques del litoral.

Una vegada més, les vostres magnífiques fotografies ens permeten recordar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant el darrer mes.

 - RT @alfons_pc: #altocumulus #asperatus #tibidabo #barcelona – (01-08-14)

- RT @BcnSkyline: Tormenta sobre #Barcelona – (02-08-14)

- RT @meteopallars: Formidable enclusa, la ciutat de #Tarragona i la lluna, bon marc per acabar el dia – (04-08-14)

- RT @alfons_pc: #rollcloud hoy #Barcelona – (13-08-14)

- RT @officewithviews: #Rain shower from above – (14-08-14)

- RT @MeteoSAB: BRUTAL celatge a Sant Andreu de la Barca fa uns minuts!!! – (22-08-14)

- RT @Vakapiupiu: Aiguat Sitges 22 h avui..46 lim2…passeig de Sant Sebastià i Riera del carrer Rafel Llopart – (22-08-14)

- RT @officewithviews: #Iridescent clouds – (23-08-14)

- RT @meteopuigcerda: La tempesta del Ripollès vista des de Cerdanya, tª màx a Puigcerdà, 29.4ºC – (28-08-14)

- RT @alcantara_alb: Núvol ben col·locat per crear un efecte dramàtic #Vic #Osona Foto: Emili Vilamala – (29-08-14)

El rècord de fred del 1956

dimecres, 20/08/2014

Durant el mes febrer de 1956 gran part d’Europa occidental va patir una successió d’invasions d’aire fred, d’origen siberià, que van quedar registrades en els anuaris meteorològics i a la memòria de totes les persones que les van viure. Va ser l’episodi de fred més intens des de la Petita Edat de Gel amb un impacte social i econòmic molt notable.

La primera irrupció d’aire fred es va iniciar el 2 de febrer de 1956. Les temperatures a alta muntanya van caure en picat i a l’estació meteorològica situada al costat de l’Estany Gento (Lleida), a 2.141 metres d’altura, es va assolir una temperatura mínima de -32ºC, la més baixa registrada a Espanya des de l’inici de les observacions instrumentals.

Mapa de temperatura i alçada geopotencial a 850 hPa (02-02-1956) (Font: NCEP-Reanalysis)

Recentment, el meteoròleg Eloi Cordomí va visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella (Pallars Jussà) i ens va fer arribar aquesta fotografia del document on podem veure, escrit a mà, el rècord de fred que a dia d’avui segueix vigent. I amb l’actual escalfament global sembla que serà un registre difícil de batre durant els propers anys.

Retuits de méteo (Juliol 2014)

dimarts , 5/08/2014

La selecció de fotografies retuitejades durant aquest mes de juliol està dedicada a les tempestes. Ha estat un juliol atípic amb una calor sense excessos i una elevada activitat tempestuosa, superior a la que és habitual per aquestes dates. Els aficionats a la meteorologia i fotografia han gaudit de valent amb espectaculars nuvolades, cortines de precipitació, calamarsades/pedregades, arcs de Sant Martí, descàrregues elèctriques i molts altres meteors.

Després de molts mesos, algunes rieres han tornat a baixar ben plenes d’aigua fent que durant algunes jornades no fos aconsellable en bany en determinades platges. I a finals de mes, coincidint amb un màxim d’inestabilitat, es va poder observar una tromba marina i a alta muntanya, com a conseqüència d’un descens de les temperatures, es va veure nevar. Quin estiu!!!

- RT @officewithviews: #Storms – (06-07-14)

- RT @MONTSEC_ : Bon dia! La tempesta d’ahir va deixar 9,2mm de pluja a #Tremp #Puigcercos vell al fons el #Montsec #Pallars – (17-07-14)

- RT @officewithviews: Another stormy week! – (20-07-14)

- RT @meteopallars: Panoràmica de les tempestes d’ahir tarda al pirineu de Lleida – (21-07-14)

- RT @BcnSkyline: La tormenta de domingo tarde desde #Barcelona – (21-07-14)

- RT @eloicordomi: Ja han crescut algunes rieres. Foto d’Arenys de Munt, Pau Torrent. Arenys de Mar – 62mm. Previsió de més tempestes! – (28-07-14)

- RT @alfons_pc: #arcus #shelfcloud Barcelonès Nord – (29-07-14)

- RT @xalujas: Arcus de llibre a Barcelona! #planta15 – (29-07-14)

- RT @TomasMolinaB: @jordibanez: Tornado en #Aeropuerto #Barcelona – (29-07-14)

- RT @meteocat: Aquest matí s’ha vist nevar feblement a partir de 2500m al vessant nord del Pirineu. Càmera TV3 a Vaquèira – (29-07-14)

Severa tempesta d’estiu

dimecres, 30/07/2014

El juliol d’enguany passarà als anuaris per una major inestabilitat atmosfèrica de l’habitual per aquestes dates i unes temperatures inferiors a la mitjana. Durant aquestes darreres setmanes hem gaudit d’un ampli ventall de fenòmens meteorològics però el d’ahir a la tarda va ser de primera categoria.

Després d’un matí encalmat, les nuvolades van crèixer amb molta força gràcies a la presència d’aire fred en altura. A primera hora de la tarda, el cel de la ciutat comtal es va anar enfosquint de nord a sud. Els núvols procedien de l’enorme enclusa d’una tempesta severa que es va formar entre el Barcelonès nord i Baix Maresme. El cumulunimbus arcus va ser de llibre i la tempesta va mostrar una rotació ciclònica, típica de les supercèl·lules.

Una tempesta d’aquesta magnitud acostuma a portar associats diversos fenòmens de temps sever. En aquesta ocasió, les rieres van baixar ben plenes entre el Masnou i Mataró provocant diversos problemes i inundacions. Els patacs d’aigua van anar acompanyats de pedregades. En algunes localitats del Maresme, els grans de gel van assolir els tres centímetres de diàmetre i les ventades van fer caure diversos arbres/palmeres. Inclús es va observar la formació d’una mànega davant les platges del Prat del Llobregat. Una tarda de les que fan afició!!!

Imatge dels radars METEOCAT mostrant com la tempesta s’allunyava mar endins

L’Alfons Puertas, des de l’Observatori Fabra de Barcelona, va poder fotografiar l’espectacular tempesta amb tota la seva extensió i detall. Les imatges parlen per sí soles…

I en Jordi Campos, des del seu observatori meteorològic situat a Montbau, ha realitzat un magnífic time-lapse que permet veure l’evolució i la rotació de la possible supercèl·lula. De ben segur que aquest document ajudarà a l’estudi d’aquesta gran tempesta.


84 anys observant el temps

divendres, 25/07/2014

Els observadors meteorològics constitueixen un dels pilars de la meteorologia. Les dades que obtenen ens permeten conèixer quin temps ha fet i fa i, per tant, disposar d’una valuosa informació a l’hora d’elaborar les prediccions meteorològiques.

L’any 1930 en Richard Hendrickson va realitzar la seva primera lectura com a observador meteorològic del programa del U.S. National Weather Service al seu observatori ubicat a Bridgehampton (Nova York). Aquest agricultor continua elaborant informes diaris que han reportat més de 150.000 observacions meteorològiques (temperatura, precipitació, vent i altres fenòmens destacables) que, a dia d’avui, estan jugant un paper fonamental a l’hora de reconstruir la història del clima del seu país.


El passat 27 de juliol de 2014, als seus 101 anys d’edat, en Hendrickson va rebre un premi pels seus 84 anys de servei a la nació. Al ser la primera persona en la història del programa que ha dedicat més de vuit dècades de la seva vida a l’observació meteorològica, tindrà l’honor de que aquest nou premi porti el seu nom.

Retuits de méteo (Juny 2014)

divendres, 4/07/2014

En línies generals, aquest mes de juny ha estat càlid i, a bona part del país, poc plujós. Tot i ser el primer mes de l’estiu, el temps clàssic de sol i calor no ha arribat a casa nostra. La inestabilitat s’ha manifestat a moltes comarques en forma de ruixats i tempestes, localment fortes i acompanyades de calamarsa/pedra. Entre els dies 12 i 14 de juny vàrem viure la primera glopada d’aire càlid de l’any, amb valors màxims per sobre del llindar dels 30 graus a la costa i dels 35 graus a l’interior. Durant la resta del mes les temperatures s’han mantingut a ratlla tenint en compte l’època de l’any en què ens trobem.

Com cada mes fem un repàs a alguns dels fenòmens meteorològics que s’han produït a través de les vostres fotografies rebudes via Twitter.

RT @alfons_pc: Altocúmuls i ombra projectada al mar #Barcelona. – (03-06-14)

RT @AntoniJaume: La boira al mar que pronosticava @Monica_Usart. – (07-06-14)

RT @jordirodoreda3: Corró d’Amunt aquest migdia de encluses al Vallès Oriental. – (12-06-14)

RT @officewithviews: #storms #inflight On the way back to BCN avoiding CB’s. – (14-06-14)

RT @meia_ff: No és neu ni és a l’alta muntanya; és la pedregada que ha caigut aquesta tarda a #Torelló. – (15-06-14)

RT @JanCertascan: El llac de #certascan encara està força glaçat. – (18-06-14)

RT @MONTSEC_: La tempesta al Pantà de Sant Antoni, Serra de Carreu. Nit de llams, llums de colors i riures amb @llibertca #Pallars. – (19-06-14)

RT @meteocat: Darrera sortida del sol d’aquesta primavera 2014 vista des de l’Estartit. – (21-06-14)

RT @alfons_pc: Inestabilidad #kelvinhelmhotz hoy #Barcelona. – (25-06-14)

RT @meteopallars: Espectacular cel d’altocumuls a #Tarragona ciutat. – (30-06-14)

Cartografiant els tornados dels EUA

dilluns, 16/06/2014

Als Estats Units d’Amèrica continuen en plena època de tornados. Els més grans i destructius acostumen a produir-se en l’anomenat Tornado Alley. Es tracta d’un ampli territori, situat a les Grans Planes, on es donen les millors condicions per a la seva formació ja que hi conflueixen el fred aire polar de Canadà amb el càlid aire tropical del Golf de Mèxic. Aproxidament aquesta zona quedaria situada entre les Muntanyes Rocalloses i els Apalatxes.

Intentant buscar una localització més exacta d’on toquen terra els tornados, Tim Brice, meteoròleg del NWS, ha elaborat els següents mapes a partir de la informació registrada entre els anys 1950 i 2013, mostrant-nos la seva distribució segons la longitud i latitud.

Si ens fixem en la longitud, detectem tres màxims que es corresponen amb el famós Tornado Alley, seguit de Dixie Alley i l’estat de Florida, on a l’estiu es produeixen moltes mànegues que no tenen l’origen en tempestes supercèl·lulars com en els Alleys.

En el mapa que ens mostra la seva distribució segons la latitud, observem un nord i sud del país amb pocs tornados. En canvi és la zona central on el recompte de tornados és major. No obstant, s’aprecia una davallada just al centre com a conseqüència dels pocs tornados observats a West Virginia i al sud de Missouri.

Retuits de méteo (Maig 2014)

dijous, 5/06/2014

Hem deixat enrere un mes de maig amb un inici i final ben diferenciats. Les altes temperatures i l’absència dels típics ruixats i tronades d’aquesta època de l’any van marcar el temps de les primeres deu jornades. A continuació, molts núvols però de pluja ben poca amb unes temperatures que van experimentar una sensible davallada. Va ser durant els últims dies del mes quan finalment vàrem tenir força enrenou meteorològic. L’arribada d’aire fred en alçada va afavorir el creixement de nuvolades que van deixar precipitacions, localment fortes i abundants, i un ampli ventall de fenòmens meteorològics, alguns dels quals repassem a continuació a través de les vostres fotografies rebudes via Twitter.

- RT @meteopallars: El mateix halo solar de la ciutat de #Tarragona. – (06-05-14)

- RT @MONTSEC_: continua fresqueta i seca aquesta primavera per la Conca de #Tremp, avui 4º de mínima #Pallarsjussà. – (16-05-14)

- RT @Cercavores: Gloriosa vista amb #ArcdeSantMartí, pont entre Esterri i València A., des d Son – (23-05-14)

- RT @officewithviews: #mammatuscloud Look at that pure energy in the atmosphere!! – (25-05-14)

- RT @Jordillivia: Impresionant després de la tempesta al Far de Cala Nans, Cadaqués. – (26-05-14)

- RT @AlfredRPico: Super foto dels #llamps de dilluns del company del fòrum Teslaweather… Gràcies per les fotos! – (27-05-14)

- RT @MeteoSAB: Arcus ahir (28-05-14) a #Barcelona. Platja Nova Mar Bella. – (29-05-14)

- RT @apereirasole: Mànega a la Secuita, a les 18:44 – (30-05-14)

- RT @thebarcelonist: La bella #Barcelona coronada por un doble #arcoiris?? Foto by @carlosalpa – (30-05-14)

- RT @alfons_pc: Tormenta y cielo despejado #Barcelona – (31-05-14)

Nova temporada d’huracans

divendres, 30/05/2014

Diumenge començarà la temporada 2014 d’huracans a l’Atlàntic. I segons el pronòstic elaborat pel Climate Prediction Center (CPC) de la NOAA aquesta serà una temporada gairebé normal o per sota del normal.

Les perspectives d’enguany tenen molt en compte el desenvolupament previst del fenomen d’El Niño durant l’estiu. El Niño pot provocar una major cisalladura del vent, reduint el nombre i la intensitat de les tempestes tropicals i huracans. També pot enfortir els vents alisis i augmentar l’estabilitat atmosfèrica a través de l’Atlàntic tropical, situació que dificulta la sortida d’Àfrica dels sistemes de núvols per posteriorment poden intensificar-se i esdevenir tempestes tropicals.

Per a la temporada, de sis mesos de duració, la NOAA prediu, amb una probabilitat del 70%, un total de 8 a 13 tempestes tropicals amb nom, de les quals 3 a 6 podrien convertir-se en huracans, incloent-hi d’un a dos huracans majors (categoria 3, 4 i 5). Aquests números s’acosten a la mitjana estacional (entre 1981 i 2010) de 12 tempestes amb nom i sis huracans dels quals tres són de gran intensitat. La regió d’huracans de l’Atlàntic inclou l’Oceà Atlàntic Nord, Mar Carib i Golf de Mèxic.

Les dades recollides pel CPC de la NOAA mostren que des de l’any 1995 s’ha viscut una era d’elevada activitat huracans (temporades superiors al normal en 12 dels últims 20 anys). Aquest patró d’elevada activitat quedarà compensat aquest 2014 pels impactes d’El Niño i per les temperatures més fredes de l’oceà observades durant els últims anys.

Els vint-i-un noms previstos per a les tempestes tropicals d’aquesta temporada són: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky i Wilfred.