L’estiuet de Sant Martí

divendres, 6/11/2015

En meteorologia es coneix com a “estiuet de Sant Martí” els dies al voltant de l’11 de novembre durant els quals el temps acostuma a ser força estable amb unes temperatures superiors a les habituals per l’època. Però, quin és l’origen d’aquest terme?

Segons la llegenda, “Martí, quan encara no era sant, ni tampoc bisbe de Tours, feia de militar a l’exèrcit romà. En una ocasió, un dia de novembre, anava a lluitar contra els bàrbars, per un camí on la neu i el fred eren cada cop més intensos. A mig revolt, va sentir la veu d’un captaire que demanava auxili. Martí no ho va dubtar en absolut i va compartir el que duia amb el pobre. Fins i tot, amb l’espasa va partir la capa per la meitat i li va donar una part al mendicaire. Gràcies a aquell gest, el fred i la neu es van retirar. I és per això que existeix l’estiuet de Sant Martí.”

Enguany gaudirem d’aquest estiuet ja que, després del temporal de principis d’aquesta setmana, les altes pressions ens acompanyaran durant unes quantes jornades. El menú meteorològic d’aquest estiuet estarà compost per estones de sol amb el permís de boires i boirines matinals a les planes i fondalades de l’interior i d’alguns intervals de núvols baixos en punts del litoral. En dies vinents s’accentuarà el contrast tèrmic entre la nit i el dia, sobretot a alta muntanya amb marcades inversions tèrmiques. Amb aquest anticicló, que bloqueja la renovació de l’aire, podria produir-se un augment dels nivells de concentració de la contaminació atmosfèrica, especialment en àrees urbanes i industrials.

Font llegenda: Agenda de les Tradicions Catalanes, 2000.
Font imatge: Autor desconegut via Wikimedia Commons

La primera imatge del GOES-1

diumenge, 25/10/2015

Avui es compleixen 40 anys de la primera imatge obtinguda per un satèl·lit meteorològic geoestacionari. Va ser el GOES-1, que el 16 d’octubre de 1975 havia estat posat en òrbita per la NASA, l’encarregat de realitzar-la a gairebé 36.000 quilòmetres sobre la superfície terrestre.

A partir d’aquell moment, els meteoròlegs van començar a disposar d’imatges del planeta, quasi en temps real, des d’una posició fixa. Aquests satèl·lits giren seguint òrbites equatorials, fent el mateix moviment que la Terra, fet pel qual aparantment sempre estan sobre un mateix punt. Els milions d’imatges i dades rebudes durant aquestes quatre dècades per les desenes de satèl·lits geoestacionaris llançats per les diverses agències meteorològiques han permès un gran avanç en la predicció del temps.

Font imatge: NOAA

Colors de tardor al Montseny

dijous, 15/10/2015

Durant la tardor, la natura es torna molt fotogènica. Les fulles dels arbres caducifolis adquireixen una gran varietat de colors: groc, marró, vermell, taronja… Fa uns dies vam poder gaudir del típic paisatge d’aquesta estació tot passejant pels boscos propers a Santa Fe del Montseny (Vallès oriental).

Autors fotografies: Marta Saleta i Diego Lázaro

Arriba la tardor

dimecres, 23/09/2015

Avui dimecres, a les 10:21 hora oficial peninsular, comença la tardor astronòmica a l’hemisferi nord. Aquesta nova estació durarà 89 dies i 20 hores. El diumenge dia 25 d’octubre tindrà lloc el canvi d’hora. L’hivern arribarà el proper 22 de desembre.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en que la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la tardor, es dóna el dia en que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en que això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. És l’anomenat equinocci de tardor.

El 28 de setembre hi haurà un eclipsi total de Lluna visible a Europa, Àfrica, l’oceà Atlàntic i Amèrica. Assolirà el seu màxim a les 4:48 hora oficial peninsular. D’altra banda, Mercuri serà ocultat pel Sol en la seva conjunció superior del dia 17 de novembre.

Respecte a les pluges de meteors, conegudes popularment com d’estels, tindrem l’oportunitat de veure’n tres durant aquesta propera estació. La primera important és la de les Dracònides, amb un màxim al voltant del 8 d’octubre. A continuació serà el torn de les Leònides, al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Finalment, la de les Gemínides, amb el seu màxim prop del 13 de desembre.

Les previsions estacionals elaborades per AEMET indiquen que durant aquesta tardor hi ha una major probabilitat de que la temperatura assoleixi valors superiors a la mitjana del període de referència 1981-2010 a la Península, Balears i Canàries. Respecte a la precipitació, és més probable que sigui superior a la mitjana a la Península (especialment a la meitat oriental) i Balears, mentre que a Canàries no s’aprecien diferències significatives respecte a la climatología (període de referència 1981-2010).

El canvi d’estació arriba coincidint amb un canvi de temps que ens durà una entrada de vents de component nord, un descens de les temperatures i alguns ruixats al vessant nord del Pirineu i a diverses comarques de Barcelona i Girona.

Font text: Elaboració pròpia, AEMET i dades astronòmiques procedents del Observatorio Astronómico Nacional (IGN, Fomento).

Autor fotografia: Diego Lázaro

La primera fotografia del MSG-4

dimecres, 5/08/2015

El 15 de juliol de 2015 va ser llançat amb èxit un coet Ariane-5 des del Port Espacial Europeu de Kourou, situat a la Guaiana Francesa. A bord hi duia el satèl·lit MSG-4, l’últim de la sèrie MSG de satèl·lits geoestacionaris que servirà de transició cap al Meteosat de Tercera Generació.

Ahir al migdia, el MSG-4 va enviar la seva primera fotografia de la Terra. Una imatge espectacular que confirma el seu correcte funcionament. Ara, un cop posat en marxa, s’emmagatzemarà en òrbita durant 2,5 anys i llavors serà explotat fins al 2023, quan ja hauran entrat en funcionament dos satèl·lits MTG.

Els satèl·lits Meteosat cobreixen el continent europeu i africà i algunes parts dels oceans Atlàntic i Índic. També proporcionen dades observacionals per als models numèrics de predicció del temps, complementant les dades primàries subministrades pels satèl·lits MetOp d’òrbita polar. Els satèl·lits ja han permès acumular més de 35 anys de registres de dades climàtiques.

Retuits de méteo (Juny 2015)

diumenge, 12/07/2015

El mes de juny va estar marcat per una elevada activitat tempestuosa. Les condicions van ser favorables a la formació de tempestes localment fortes, acompanyades moltes d’elles de calamarsa o pedra. Van descarregar veritables patacs d’aigua (amb quantitats superiors als 100 litres per metre quadrat) en poca estona. Però tal i com acostuma a passar amb la irregularitat de les tempestes, en alguns punts del país va ploure molt però en d’altres la precipitació recollida va ser molt minsa, accentuant encara més la sequera que ja fa mesos que anem arrossegant. La presència de l’anticicló va estabilitzar el temps durant el tram final del mes coincidint amb un progressiu ascens de la temperatura.

Amb tant moviment meteorològic, no és d’estranyar que gairebé totes les fotografies seleccionades aquest mes facin referència a les tempestes. Una vegada més, moltes gràcies per mostrar-nos el temps que fa a través de les vostres fotografies!

- RT @MeteoSAB: Marxant una de #mammatus!!! Impresionant el cel fa uns minuts a Sant Andreu de la Barca. – (08/06/15)

- RT @quelllado: La ploguda de #Olot – (10/06/15)

- RT @meteopallars: La tempesta electrica d’ahir a la ciutat de #Tarragona beatiful day un regal per a tots – (14/06/15)

- RT @Fernando_M_T: Descomunal CB sobre BCN – (15/06/15)

– RT @balaphoto: Supertempesta Llobregat – (15/06/15)

- RT @meteofrugell: Amb prou feines les flairem. No ens n’arriben, de tempestes. – (15/06/15)

- RT @jaumealegre: Tempesta que ha deixat 21.4 mm a Almoster. Ja tocava, perquè duïem sequera de fa mesos. – (15/06/15)

- RT @ghostdriver97: Tempesta a gospí (la segarra) / storm in la segarra, catalunya – (16/06/15)

- RT @alexmegapc: Dutxes d’aigua!! Espectacular #barcelona – (16/06/15)

- RT @Pedraforca57: Bon dia #Barcelona – (29/06/15)

T.A.M. a Barcelona (primer semestre 2015)

diumenge, 5/07/2015

 

En aquesta gràfica hi ha representada l’evolució de la temperatura de l’aigua del mar (T.A.M.) mesurada a la platja de la Barceloneta (Barcelona) durant aquest primer semestre de 2015. D’aquestes 26 observacions cal destacar que:

- a la primera observació de l’any, realitzada el 02/01/2015, es va registrar una temperatura de 15,1ºC, la més elevada per aquelles dates, com a mínim, des de l’any 2006.

- a la sisena observació, efectuada el 06/02/2015, es va observar la finalització d’un període de 16 setmanes seguides amb temperatures superiors a la temperatura mitjana de la sèrie.

- a l’observació número 24, corresponent al 12/06/2015, es va detectar un brusc i notable ascens de 3,0ºC, superant el llindar dels 20ºC i establint un nou registre màxim de la sèrie per aquelles dates.

Primera tempesta de l’estiu

dilluns, 22/06/2015

Ahir a la tarda, coincidint amb el solstici d’estiu, va descarregar una intensa tempesta sobre la comarca d’Osona. Algunes de les quantitats de precipitació recollides més importants van ser els 30 mm de Torelló, 13 mm a Roda de Ter i 12 mm a Manlleu i Orís. Posteriorment la tempesta es va anar dissipant mentre es desplaçava en direcció cap a la Costa Brava.

Des de la ciutat de Barcelona, pocs minuts abans de les set de la tarda, vam poder fotografiar la tempesta en plena fase de maduresa. A la imatge de la xarxa de radars del Meteocat es podia la seva localització amb reflectivitats superiors als 50 dBZ.

Un “refresc” pels dies de calor

diumenge, 14/06/2015


Amb l’arribada de la calor, res millor que refrescar-se veient aquest espectacular vídeo d’un viatge de vint dies en veler a l’Antàrtida. Va ser rodat entre desembre de 2014 i gener de 2015 amb la ciutat d’Ushuaia (Argentina) com a punt de partida i arribada. Superant el Cap d’Hornos i creuant el Pas de Drake fins a les illes Melchior, els tripulants del veler han volgut donar a conèixer el paisatge i la fauna més increïble d’aquesta remota regió del nostre planeta. Les imatges, obtingudes mitjançant un drone, són d’una extraordinària bellesa.

Retuits de méteo (Maig 2015)

divendres, 5/06/2015

Diu la dita popular que “pel maig, cada dia un raig”. I enguany, de tempestes més aviat poques. En línies generals ha estat un mes molt sec a Catalunya. Les precipitacions es van concentrar durant la segona quinzena,  sobretot a les comarques del Pirineu i Prepirineu. Fins i tot va tornar a nevar després d’una primera quinzena especialment càlida. La presència d’una massa d’aire càlid procedent del nord d’Africa va provocar temperatures de ple estiu a bona part del país. Amb valors màxims d’entre 30 i 35 graus no es d’estranyar que en alguns observatoris meteorològics se superessin alguns rècords de calor en un mes de maig.

Una petita selecció de les vostres fotografies ens permet recordar alguns dels fenòmens meteorològics que han tingut lloc durant el darrer mes.

- RT @santquintimeteo: Tronc o pilar solar captat aquest matí. – (02/05/15)

- RT @jaumegomab: L’albada amb reflexes – (02/05/15)

- RT @alfons_pc: Castell de Montjuïc sobre la #boira #niebla #Barcelona 03/05 – (03/05/15)

- RT @buscaciencia: La bòira d’ahir al front marítim de Barcelona – (05/05/15)

- RT @enricnavarrete: El dia es pon així d’espectacular. Un bon dia per contemplar el cel. – (07/05/15)

- RT @margab61: Bon dia, arc de boira Calella. – (12/05/15)

- RT @jordirodoreda3: Una comparativa de canvi de color amb tres setmanes dels camps de cereals a Les Franqueses del V. – (18/05/15)

- RT @alfons_pc: #Barcelona 20/05 cortinas de precipitación sobre la ciudad – (20/05/15)

- RT @ventlau: Arc de pluja a l’aeroport de Girona – (20/05/15)

- RT @xcollgi: Albada estratocúmuls modelats pel vent – (27/05/15)