Les primeres passes

Molts de nosaltres, una de les primeres coses que fem de bon matí és mirar per la finestra per a veure quin temps fa. Aquesta simple observació ens ajuda a prendre decisions com ara quina roba ens posarem per anar a treballar, si hem d’agafar el paraigües o si millor deixar la motocicleta i utilitzar el transport públic per a evitar el “mal temps” en els nostres deplaçaments.

Avui en dia, la meteorologia ens afecta a tots. Influeix decisivament en el desenvolupament de moltes activitats, des de les econòmiques, com poden ser el turisme, la pesca, l’agricultura o la construcció, fins a les més lúdiques, com l’esport o l’excursionisme. Sovint, aquesta influència meteorològica és en forma de risc, amb aiguats torrencials, ventades, nevades, onades de calor, temporals marítims… Catalunya és un país amb una diversitat climàtica extraordinària, fruit de la seva posició i situació en el planeta, dels factors geogràfics i de la proximitat del Mediterrani. Això provoca una gran varietat de climes i fenòmens meteoròlogics en només 32.000 quilòmetres quadrats.

Fa uns quants mesos vaig rebre la proposta de l’equip d’Ara de fer un blog de meteorologia a la comunitat de blogs del diari. No vaig dubtar en acceptar-la. Així doncs, cada setmana publicaré escrits relacionats amb aquestes dues disciplines. Ambdues han evolucionat amb el pas dels segles i han desenvolupat àrees d’estudi diferents entre sí, però tenen en comú focalitzar el seu estudi en la mateixa zona: la troposfera, la capa de l’atmosfera on tenen lloc els fenòmens meteorològics.

Avui, 28 de novembre de 2010, comencem a donar les primeres passes.

3 comentaris

 • Francisco Vicente

  23/12/2010 23:20

  Molt entenedor!! M’agrada

 • Diego Lázaro

  30/11/2010 0:39

  Gràcies, Montserrat!
  Celebro que també t’agradi la meteorologia.
  Salutacions.
  Diego

 • Montserrat Reguè i Balaguè

  28/11/2010 15:41

  M’encante aquesta secció ja tens una lectora incondicional