Balanç de la temporada d’huracans a l’Atlàntic

El passat 1 de desembre va finalitzar la temporada d’huracans 2010 a l’Atlàntic, una de les més actives de la història. En canvi, a l’oceà Pacífic Nord ha estat la temporada amb un menor nombre de tempestes des de l’entrada en funcionament dels satèl·lits meteorològics.

A la conca de l’Atlàntic s’han format un total de 19 tempestes amb nom. Això situa l’any 2010 en la tercera posició del rànquing, empatat amb els anys 1887 i 1995. D’aquests, 12 es van convertir en huracans, igualant el registre de l’any 1969, el segon més alt de la història. Cinc d’ells van esdevenir huracans de categoria 3 o superior en l’escala Saffir-Simpson.

Aquestes xifres estan dins dels rangs previstos en les projeccions estacionals que la NOAA va emetre el 27 de maig de 2010 (de 14 a 23 tempestes amb nom, de 8 a 14 huracans, de 3 a 7 huracans de gran intensitat) i el 5 d’agost de 2010 (de 14 a 20 tempestes amb nom, de 8 a 12 huracans, de 4 a 6 huracans de gran intensitat). Normalment, una temporada a l’Atlàntic produeix una mitjana d’onze tempestes amb nom, sis huracans i dos huracans de gran intensitat.

Com succeeix amb freqüència, diversos factors climàtics a gran escala han influït notablement en l’activitat dels huracans d’aquest any. Les càlides aigües de l’Atlàntic, en combinació amb els vents favorables procedents d’Àfrica i la feble ciçalla del vent, gràcies al fenomen de La Niña, han afavorit el desenvolupament de les tempestes. La temporada 2010 continua la sèrie de temporades d’huracans actives que es va iniciar l’any 1995.

Enguany, molt poques tempestes han afectat als Estats Units. La posició del corrent en jet ha generat unes condicions càlides i seques a la regió oriental d’aquest país, actuant com a barrera i mantenint les tempestes en mar obert. A més a més, moltes tempestes formades a l’extrem oriental de l’Atlàntic van experimentar el canvi de direcció, conegut com a recorba, molt abans d’arribar al continent americà.

Altres zones de la conca de l’Atlàntic no han estat tan afortunades. L’huracà Tomas va provocar  fortes pluges a l’illa d’Haití, devastada pel terratrèmol, i diverses tempestes, com ara Alex, van afectar de forma notable a Mèxic i altres països de Centreamèrica, amb intenses i abundants precipitacions, esllavissades i inundacions mortals.

1 comentari

  • Brian

    03/12/2010 17:27

    Pregunta de curiositat: ara que sembla que l’escalfament global és ja un fet establert, tenim dades històriques que permetin establir una correlació entre aquest escalfament i la evolució climàtica? (Em refereixo a fenòmens tals com els ciclons, les pluges o les sequeres).