El fred també marxa de pont

L’1 de desembre va començar l’hivern meteorològic, que comprèn els mesos de desembre, gener i febrer. Enguany però, el fred ja feia dies que havia arribat a Catalunya. Les baixes temperatures han estat notícia durant la segona quinzena de novembre i les primeres jornades del present mes. La disposició dels diversos centres d’acció ha afavorit l’arribada de masses d’aire fred, procedents de latituds superiors. Les glaçades han estat destacables a moltes zones del nord i l’interior del país. Al Pirineu, tant a alta muntanya com en algunes valls, s’han assolit temperatures mínimes inferiors als -10ºC i, puntualment, per sota del llindar dels -15ºC.

El passat 30 de novembre, l’arribada d’una pertorbació en combinació amb la massa d’aire fred que hi havia instal·lada a Catalunya, va produir la primera nevada a cotes baixes de la temporada. Va nevar a gran part del Pirineu i del Prepirineu, però també ho va fer a la Depressió Central per sobre dels 500 metres. En alguns punts, els gruixos de neu van superar els 20 centímetres.  A La Seu d’Urgell (capital de l’Alt Urgell, situada a 691 metres sobre el nivell del mar) es van mesurar gruixos d’entre 9 i 15 centímetres, depenent del barri. A continuació, tres fotografies de la ciutat ben coberta de neu realitzades per Albert de Gracia.

Aquest fred no ha estat exclusiu de casa nostra. L’ambient plenament hivernal ha afectat a gran part del continent europeu. Durant la darrera setmana hem pogut llegir a l’ARA com la neu provocava problemes en el trànsit aeri d’alguns països pròxims al Mar del Nord o com les gèlides temperatures s’enduien la vida de diverses persones a Polònia. El mapa d’anomalies tèrmiques, que setmanalment elabora el Climate Prediction Center de la NOAA, ens mostra en colors blaus les àrees on la temperatura ha estat inferior a la mitjana. Mentrestant, al sudest d’Europa han viscut una veritable onada de calor fora de temporada. A Turquia, Grècia i els Balcans han registrat temperatures màximes que s’han aproximat als 30ºC  i mínimes superiors als 20ºC. Segurament ha estat un fet sense precedents, en un mes de desembre, en aquesta zona del planeta.

Com podem veure, la meteorologia és ben diversa i canviant. Podem passar d’un extrem a un altre, en poc espai o temps. Tant és així que el fred de les últimes jornades ha quedat ràpidament substituït per un ambient molt més suau. La presència d’una pertorbació a l’oest de la península està impulsant vents de component sud, molt més càlids. Les temperatures, tant diurnes com nocturnes, han experimentat un clar ascens. Segons els models meteorològics tocaran sostre el proper dimecres, amb màximes que podrien arribar fins als 20ºC a punts del litoral. I a partir de dijous, de nou cap a l’hivern, amb un nou descens tèrmic. No hi ha temps per a l’avorriment!

Ha nevat a gran part del Pirineu i del Prepirineu, però també ho ha fet a punts de la Depressió central per sobre dels 500 metres d’alçada