El regne de la boira

La boira és la formació de núvols arran de terra com a conseqüència de la condensació del vapor d’aigua present en l’aire. Existeixen diversos tipus, però en aquesta ocasió parlem de la boira d’irradiació. S’anomena així degut a que la seva formació és provocada pel refredament del sòl per irradiació. Habitualment apareix durant les nits, quan la calor absorbida per la superfície terrestre durant el dia s’irradia de nou cap a l’atmosfera.

Aquest refredament per irradiació comporta una condensació de les capes immediatament superiors al nivell del sòl. Si la capa d’aire humit és prima, es forma la rosada; si la capa d’aire humit és més gruixuda, es forma la boira (i també rosada). Aquesta boira oscil·la entre els 0 i els 300 metres d’altura, i l’efecte més evident és la reducció de la visibilitat. Normalment es dissipa durant les primeres hores del matí, quan els raigs del Sol escalfen el terreny. No obstant, l’acumulació de molt aire fred, l’absència de vent o la presència d’alguns núvols mitjos pot provocar que la boira no es dissipi durant tota la jornada. I inclús, pot persistir al llarg de diversos dies.

Durant aquestes últimes jornades, la boira ha estat present a moltes comarques de l’interior de Catalunya. El Pla de Lleida és una de les àrees on és habitual que es formi, especialment durant l’hivern i sota el domini de les altes pressions. La següent imatge, presa el passat 11 de desembre de 2010, pel satèl·lit Aqua de la NASA, ens mostra la boira situada al llarg de la vall del riu Ebre. Fora d’aquesta àrea, el sol s’imposava amb claredat, podent observar també la neu acumulada a la serralada pirinenca.

Aquesta dualitat de sol-boira va quedar palesa en els valors de temperatura registrats per les estacions meteorològiques automàtiques de la xarxa Meteoclimatic. A les comarques del Pla de Lleida, l’ambient va ser de ple hivern, amb poca oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit. En canvi, en d’altres comarques van poder gaudir d’un ambient més confortable, amb unes temperatures màximes que en algunes localitats van arribar fins als 17 graus.