Eclipsi parcial de Sol (04-01-11)

La crònica d’avui no és estrictament meteorològica. No obstant, de les condicions del temps atmosfèric en dependrà l’observació d’aquest fenomen astronòmic. Em refereixo a l’eclipsi parcial de Sol que demà, 4 de gener de 2011, es podrà observar des de Catalunya.

Un eclipsi solar és el fenomen que es produeix quan la Lluna oculta al Sol, des de la perspectiva de la Terra. Això només pot succeir durant la Lluna nova (Sol i Lluna en conjunció).

Un eclipsi parcial de Sol té lloc quan la Lluna no està del tot alineada amb la Terra i el Sol. En aquests casos, una part de la Terra s’introdueix en la penombra de la Lluna però, degut a la posició del satèl·lit, l’ombra d’aquest no toca en cap moment la superfície de la Terra. Es pot observar com una part del disc lunar cobreix la superfície del Sol, però sense cobrir-la per complet.

Aquest proper eclipsi serà visible des d’Europa, la meitat nord d’Àfrica, l’Orient Mitjà i la meitat occidental d’Àsia. La magnitud màxima de l’eclipsi serà de 0.8576, és a dir, que aproximadament el 81% del diàmetre del Sol quedarà cobert per la Lluna. Això només es podrà observar a països com Suècia i Finlàndia. Des de la ciutat de Barcelona només veurem ocult el 53% del diàmetre solar. L’eclipsi començarà de matinada, quan a casa nostra encara serà de nit. El sol sortirà parcialment eclipsat. Per a gaudir-ne d’una bona observació caldrà situar-se en un lloc des d’on sigui visible l’horitzó sudest, que és per on sortirà el Sol.

A continuació, els horaris per a l’observació de l’eclipsi des de les quatre capitals catalanes, on hi figuren l’hora de la sortida del Sol, l’hora del màxim i l’hora de finalització de l’eclipsi:

Barcelona: 8:19 – 8:58 – 10:18

Girona: 8:19 – 8:59 – 10:20

Lleida: 8:26 – 8:57 – 10:15

Tarragona: 8:22 – 8:57 – 10:15

Si voleu seguir-lo en directe via Internet, aquí teniu uns enllaços:

- Retransmissió en directe a càrrec de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

- Retransmissió en directe des del Montsec, realitzada pel Parc Astronòmic del Montsec i la Societat Astronòmica de Lleida.

Mirar el Sol directament o a través d’instruments no adequats pot provocar greus lesions oculars. La forma més segura de fer-ho és projectar la imatge del Sol a través d’un telescopi sobre una pantalla blanca. Un altre mètode de projecció, més cassolà, és l’anomenada cambra fosca. També es pot observar a través d’un telescopi equipat amb filtres solars de gran qualitat o mitjançant unes ulleres específiques per a l’observació solar.

Esperem que els núvols, presents avui dilluns a moltes comarques, ens permetin demà gaudir d’aquest espectacle celeste.

3 comentaris