Queensland sota l’aigua

El tram final de la tardor i l’inici de l’hivern, pluviomètricament parlant, han estat secs o molt secs a gran part de Catalunya. Avui però, parlem d’una altra zona del planeta, on la situació meteorològica que estan vivint és completament inversa a la nostra. Viatgem lluny, molt lluny. Fins a Austràlia, el sisè país més gran del món. I concretament fins a l’estat de Queensland, situat al nordest del país.

Sovint, Queensland és anomenat l’Estat del Sol, degut al seu clima càlid, ja que gran part d’aquest es troba en zona tropical. Hi ha dues estacions ben marcades: un hivern, amb temperatures càlides i mínima pluviometria, i un període d’estiu sofocant, amb altes temperatures i els majors nivells de precipitació.

Durant els últims dos mesos, les intenses precipitacions han estat notícia en aquest estat australià. Un fenomen de La Niña, inusualment fort, ha provocat aquestes greus inundacions, que a la vegada han fet que tota aquesta àrea s’hagi tenyit de color verd, després d’haver patit una greu sequera al llarg dels darrers anys. El desbordament de molts cursos fluvials i l’acumulació de gran quantitat d’aigua a les planes ha afectat a més de 200.000 persones.

Les següents fotografies van ser realitzades els dies 14 de desembre de 2010 i 4 de gener de 2011, pel satèl·lit Aqua de la NASA. Comparant-les podem veure tot el terreny que ha quedat  sota les aigües, com a resultat del desbordament de rius com el Dawson, Mackenzie o el Fitzroy, que al final del seu recorregut aboquen una gran quantitat d’aigua al Mar de Corall.

Queensland1.jpg

Queensland2.jpg

Un dels nuclis de població més afectats ha estat la ciutat de Rockhampton. Amb un cens d’uns vuitanta mil habitants, aquesta ciutat gaudeix d’uns 300 dies de Sol a l’any, el que facilita les activitats turístiques, sobretot a l’aire lliure. En aquests moments, la situació és ben diferent. Una part important del nucli urbà es troba completament inundada per les aigües del riu Fitzroy i molts dels seus ciutadans han estat evacuats. A hores d’ara es manté aïllada per terra i aire, ja que l’autopista del sud i l’aeroport estan sota l’aigua. Segons ha informat l’Australian Bureau of Meteorology, el passat 7 de gener de 2011, el riu Fitzroy va assolir una alçada de 9,15 metres, uns 2,15 metres per sobre de la fase d’inundació. Preveuen que, durant la propera setmana, el nivell del riu començarà a disminuir molt lentament.

El satèl·lit Terra de la NASA ens ofereix una imatge del passat 7 de gener de 2011, amb la seva corresponent ampliació, de la important massa d’aigua que cobreix part de la ciutat de Rockhampton. Des del passat 1 de novembre de 2010 fins avui, en aquesta ciutat s’han recollit un total de 686,8 litres/m². La mitjana anual, del període 1939-2010, és de 803,6 litres/m². Moltíssima aigua caiguda en poc més de dos mesos.

Rockhampton1.jpg

Rockhampton2.jpg