La Setmana dels Barbuts

En la tradició popular catalana hi ha tota una munió de sants posseïdors de llargues i espesses barbes que celebren la seva onomàstica en el decurs de la mateixa setmana. Per aquest motiu, popularment s’ha batejat tal lapse de temps amb el nom de la “Setmana dels Barbuts”.

Les principals diades que inclou la Setmana dels Barbuts són les dedicades a tres sants que es representen tradicionalment amb barba: Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). També hi ha qui inclou dins aquests sants a Sant Fruitós (20 de gener), Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).

La Setmana dels Barbuts ha estat considerada, a través d’anys i panys, com la setmana més freda i crua de l’any. Les dites populars així ho recullen: “Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts”, “Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans”, “La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”. Segons “Assaig d’un vocabulari meteorològic català” escrit per Eduard Fontserè (1948), al nostre país el dia de menor temperatura mitjana s’escau cap al 15 de gener.

Mapa500hPa_15012011.jpg

Enguany però, observant els diversos models meteorològics, no serà aquesta la setmana més freda de l’any.  La presència d’altes pressions sobre la Mediterrània occidental provoca que les depressions circulin per latituds superiors a la nostra. El temps està sent anticiclònic, marcat pel domini del sol i amb unes temperatures diurnes molt suaus, tenint en compte l’època de l’any en la qual ens trobem. Hi ha però una excepció: a les planes interiors de Catalunya no gaudeixen d’aquesta bonança meteorològica degut a la formació de boires. Cada dia que passa són més persistents, donant lloc a un ambient fred i humit. Durant les properes jornades seguirem amb aquesta tònica de temps, a l’espera d’un descens de les temperatures previst cap a mitjans de la setmana vinent.

2 comentaris

 • carles lorenzo

  16/01/2015 11:29

  Hola,
  Podries dir-me quin és el nom tècnic de les anomenades “Barquetes de Sant Antoni”?
  Moltes gràcies

  • Diego Lázaro

   22/01/2015 23:15

   Carles,
   En una de les llegendes d’aquest sant que he trobat a Internet, i que fa referència a la ciutat de Barcelona, conté el següent fragment:
   “que en arribar a Barcelona, després d’un viatge que va fer d’alt d’un núvol (d’aquests núvols llargaruts se’ls diu “Barquetes de sant Antoni”) per travessar tota la mediterrània, va guarir a la filla del governador”.
   És molt dificil saber de quin núvol es tracta sense cap dibuix o gravat. Amb l’única pista de que és un núvol llargarut, jo em decantaria per altocumulus lenticularis o stratocumulus.
   Salutacions.