El retorn de l’hivern

La Setmana dels barbuts, tot i que va començar amb un temps força benigne, va acabar fent honor a la tradició. L’hivern ha tornat de forma sobtada i contundent, registrant-se els valors de temperatura més baixos de la present estació a tota Catalunya.

Les altes pressions sobre el Mediterrani, que ara fa una setmana provocaven temperatures superiors a les habituals, es van desplaçar cap a les illes Britàniques, originant una irrupció d’aire fred procedent del nord i centre del continent europeu. El canvi de temps es va iniciar la nit de dijous a divendres. On primer es va notar el descens tèrmic va ser a alta muntanya, on la sensació de fredor es va accentuar pels forts vents de component nord, amb cops màxims que van assolir els 150 km/h en alguns cims del Pirineu. La tramuntana també es va deixar sentir amb força a l’Empordà. Aquest vent va acumular nuvolositat a la cara nord de la serralada pirinenca, donant lloc a nevades febles durant la matinada de divendres.

L’entrada d’aire fred es va anar consolidant al llarg del cap de setmana. Matinades gèlides, amb temperatures sota zero a pràcticament totes les comarques. Glaçades, de fortes a molt fortes a tot l’interior i nord del país. Aquestes han estat negres, fruit de l’escassa humitat ambiental. Alguns dels valors més baixos registrats, segons ha informat Meteocat, van ser: -19,1ºC a Sasseuba (2.228 m)(Val d’Aran); -17,5ºC a Certascan (2.400 m) (Pallars Sobirà); -15,9ºC a Port del Comte (2.316 m)(Solsonès); -15,6ºC a Das (Cerdanya); -10,9ºC a la Seu d’Urgell (Alt Urgell); -11,5ºC a Prades (Baix Camp), entre d’altres molts registres. En general, les mínimes van oscil·lar entre els -19 i -15ºC al Pirineu, entre -15 i -10ºC al Prepirineu i Depressió central, entre -10 i -4ºC al prelitoral i entre -4 i 1ºC a les comarques litorals.

Durant la nit de dissabte a diumenge, la inestabilitat es va manifestar en forma de petits ruixats a la costa central, sobretot en el Barcelonès i el Maresme. En alguns punts van caure, de forma anecdòtica, petits flocs de neu o neu granulada. A primera hora del matí de diumenge es va poder observar la serralada de Marina lleugerament enfarinada per sobre els 350 metres, tal i com ens mostra la següent fotografia realitzada, des de Badalona, per l’Oriol Rodríguez.

La setmana ha començat mantenint-se aquest ambient de rigorós hivern. Les baixes temperatures han tornat a ser notícia, especialment a les planes interiors. En canvi, als observatoris meteorològics d’alta muntanya ja s’ha començat a notar una lleugera recuperació de les temperatures, degut a que l’entrada d’aire fred ja s’ha tallat. Aquesta situació d’estabilitat i fred es mantindrà avui i demà. A partir de dijous, nou canvi de temps. Una activa pertorbació avançarà des del sector de les illes Canàries cap a la mediterrània occidental. Durant el seu desplaçament podrà impulsar vents de component est sobre Catalunya, donant lloc a precipitacions. Caldrà estar atents a les properes actualitzacions dels mapes del temps, ja que degut a tot l’aire fred emmagatzemat al llarg d’aquestes jornades, podria ser que els primers ruixats fossin en forma de neu a cotes baixes o de pluja engelant. Aquestes situacions de llevant poden arribar a deixar importants quantitats de precipitació a la meitat oriental del país, que serien també en forma de neu al Pirineu, on a hores d’ara és necessària una bona nevada.