El Dia de la marmota

Demà, a la localitat de Punxsutawney (Pennsylvania), se celebrarà el Dia de la marmota. Aquesta festivitat, que en Bill Murray revivia innumerables vegades a la pel·lícula Atrapat en el temps, té com a principal protagonista a la marmota Phil. Cada 2 de febrer, des de 1887, els membres del Groundhog Club’s i nombrosos curiosos es reuneixen al voltant del cau d’aquest simpàtic animaló.

Al treure’l, si aquest s’amaga ràpidament és perquè s’ha espantat al veure la seva pròpia ombra. Això farà que estigui hibernant durant sis setmanes més. La raó és que si el sol llueix intensament a l’hivern és perquè predomina l’aire polar, molt sec i fred. En canvi, si no veiés l’ombra a causa de la nuvolositat i d’un aire més càlid i humit, que indicaria la imminència de la primavera, la marmota (l’animal més dormilega per excel·lència) posaria fi a la seva hibernació.

Als Estats Units i al Canadà, els grangers observen la marmota per a decidir quan plantar els seus cultius. Els defensors d’aquesta festivitat afirmen que el pronòstic del rosegador té una precisió d’entre un 75 i 90%. Però si consultem els estudis que s’han publicat al respecte, aquests arriben a conclusions ben diferents. Al Canadà, un estudi realitzat a 13 ciutats durant els darrers 30-40 anys, va establir un índex d’encerts del 37%. La National Climatic Data Center, a través del seus informes, ha establert que la precisió global de la predicció està al voltant del 39%.

Si voleu conèixer la predicció d’enguany de la marmota Phil, visiteu demà a la tarda la pàgina web oficial d’aquest esdeviment, que combina folklore i meteorologia.