Cicló tropical Yasi

El temps sever continua sent notícia a Austràlia, especialment a la zona de Queensland. Primer van ser les pitjors inundacions de la història del país. Una catàstrofe sense precedents, amb 35 víctimes mortals, més de 200.000 persones damnificades i unes pèrdues econòmiques properes als quatre mil milions d’euros.

Ara ha estat el torn de Yasi, el major cicló tropical que fins ara ha afectat a l’illa. Queensland ha tornat a ser la regió que s’ha endut la pitjor part. Els mitjans de comunicació australians informen avui d’una víctima mortal a la localitat de Ingham. Però de ben segur que, la bona gestió de la situació, realitzada a càrrec de les autoritats, i la correcta resposta per part de la ciutadania, ha salvat moltes vides humanes. La zona més afectada comprèn poblacions com Silkwood, Mission Beach, Innisfail, Cardwell i Tully. Aquestes dues últimes ciutats pràcticament han quedat esborrades del mapa.

El Servei de Meteorologia australià estima que la força de Yasi ha estat superior a la del cicló Larry, que l’any 2006 va destruir cases i comerços de la costa nordest, provocant danys materials valorats en mil millions de dòlars. Yasi va arribar a la costa amb categoria 5 (la més alta intensitat a l’escala Saffir-Simpson, que va de l’1 al 5). Les imatges i les dades obtingudes per satèl·lit, les mesures de la pressió dins de l’ull del cicló, i l’altura de la marea de tempesta registrada, indiquen que es van assolir ràfegues de vent de fins a 285 km/h.

Poc abans d’arribar a la costa de Queensland, Yasi ens va oferir imatges tan espectaculars com aquestes, captades per diversos satèl·lits meteorològics.

Yasi_sat1.jpg

Yasi_sat2.jpg

La instrumentació que va resistir al pas del cicló mostra una pressió atmosfèrica mínima d’uns 930 hPa, mesurats a Mission Beach i Tully, per on va passar el centre del cicló. Un canvi de direcció i de velocitat, poques hores abans de tocar terra, va fer que Yasi creués la costa amb marea baixa (uns 2 metres per sota de la màxima marea de tempesta), en una zona de baixa densitat de població. Aquest fet va reduir significativament el seu impacte destructiu.

La primera de les següents gràfiques ens mostra l’evolució de la pressió atmosfèrica a Willis Island, fins a poc abans de que es perdés la comunicació. En menys de 12 hores va haver-hi un descens superior als 60 hPa. A la segona, corresponent a les dades registrades per una boia del sistema d’alerta de tsunamis, també podem observar el brusc i fort descens de la pressió atmosfèrica, així com la disminució de la temperatura de l’aigua del mar, una de les principals fonts d’energia del ciclons tropicals.

Yasipressio.jpg

Yasipressiomar.jpg